Samfund

Kampen mod følgerne af klimaændringer kan gå i stå

Nye regler betyder, at klimaprojekter, der skal forhindre oversvømmelser, mange steder er gået i stå. Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Nye regler har betydet, at indsatsen for at undgå oversvømmede kældre mange steder er gået i stå

Weekendens dramatiske oversvømmelser i blandt andet København og Esbjerg bliver næppe sidste gang, at husejere, bilister og andre borgere er ved at drukne i alt for meget vand.

Klimaet ændrer sig i øjeblikket så hurtigt, at kommunerne ifølge en rapport fra den grønne tænketank Concito har svært ved at følge med.

Samtidig betyder nye regler for, hvem der skal betale regningen, at mange projekter ifølge både kommuner og vandselskaber er sat i stå.

Det skriver Jyllands-Posten.

Kommuner skal betale

De seneste år har kommuner og spildevandsselskaber brugt milliarder på at bygge regnvandsbassiner, afløbskanaler og højere diger.

Men en regelændring fra 1. januar 2016 har betydet, at kommunerne skal hente 25 procent af pengene i kommunekassen.

Indtil da var det spildevandsselskaberne og dermed forbrugerne, der betalte for det hele.

Det betyder ifølge Jørn Pedersen (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, KL, at mange klimaprojekter nu står til at blive tre-fire gange så dyre eller helt aflyst.

Vælger dyre løsninger

Det skyldes, at man i stedet for billige løsninger over jorden vil vælge dyre løsninger under jorden, hvor vandselskaberne fortsat skal betale det hele.

- Vi er i kommunerne nødt til at prioritere, om vi skal give borgerne nye skoler og børnehaver eller bruge pengene på klimasikring. Derfor er mange projekter med at klimasikre gået i stå, siger Jørn Pedersen til Jyllands-Posten.

Hos vandselskabernes organisation Danva er direktør Carl Emil Larsen af samme opfattelse:

- Det er dokumenteret, at projekter under jorden koster op til fire gange så meget som over jorden. Men fordi kommunerne skal prioritere - og derfor ikke kan betale de 25 procent - er det hele næsten gået i stå, siger han til avisen.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra klima- og miljøminister Lars Christian Lilleholt (V).