Samfund

Ny video skal lære unge om sex – den gamle var for pinlig

Efter 30 år med de samme gamle film i seksualundervisningen får de ældste klasser i folkeskolen nu fire nye.

Røde kinder, fnisen og børn, der kigger væk.

Videofilmen ’Sex – en brugsanvisning for unge’ har skabt mange reaktioner rundt omkring i landets klasselokaler i de 30 år, den er blevet vist, fortæller sundhedsplejersker til TV 2.

Flere børn er blevet pinligt berørte, når læreren har sat videoen med Lis og Per i vhs-afspilleren, og flere voksne husker den stadig.

Her ses en lille bid fra videoen fra 1987, som i 30 år er blevet brugt til seksualundervisning i folkeskolen. Den er instrueret af Liller Møller. Kan du huske den? Video: Sofie Synnøve Herschend

Men nu skal det være slut med at være flov.

I dag lancerer en sundhedsfaglig ekspertgruppe fire nye kortfilm, der kan bruges af både sundhedsplejersker, skolelærere og forældre. Og de er meget mere up to date, lyder det.

- Den gamle animationsfilm, som fortsat bruges på flere skoler, er forældet. Illustrationerne er ikke tidssvarende, og så var der faktuelle ting i den gamle video, som ikke længere holder stik, blandt andet delen om jomfruhinden. I den gamle video fortæller de, at alle kvinder har en jomfruhinde, som skal prikkes i stykker. Men det gælder ikke for alle, siger Susanne Rand Lücke, som er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

Hun tilføjer, at der også er kommet nye præventionsformer, siden filmen blev produceret i 1987.

Unge er generte over deres krop

I de nye film er der kommet fokus på helt nye emner som kropsforskellighed og deling af nøgenbilleder. Og det er helt essentielt, siger Annemette Lykkebo, som er ledende gynækologisk overlæge på Kolding Sygehus og har været med til at lave filmene.

Hun peger på, at unge på mange områder er blevet mere generte omkring deres kroppe:

- Børn bliver ikke konfronteret med deres krop, som de blev for 30 år siden. Der er kommet små kabiner i svømmehallerne og forhæng for bruserne i skolen. I videoen vil vi gerne vise, at det er helt normalt at have asymmetriske bryster, og at det er helt normalt, at nogle tissemænd hænger til den ene side.

De unge kunne ikke holde ud at se kroppen ’naturel’. Det blev simpelthen for grænseoverskridende

Annemette Lykkebo, ledende gynækologisk overlæge

Fordi flere unge er generte omkring deres kroppe, har sundhedsplejerskerne også oplevet, at eleverne var for blufærdige til at se på det gamle undervisningsmateriale - selvom det også var animeret:

- De unge kunne ikke holde ud at se kroppen ’naturel’. Det blev simpelthen for grænseoverskridende, siger Annemette Lykkebo.

Men er det ikke netop det, det handler om? At de skal se rigtige kroppe – og acceptere, at de er forskellige?

- Jo, men i dag er der rigtig mange film om intime situationer med rigtige mennesker, og der kan vi bare se, at mange synes, det er pinligt. Det er mindre konfronterende, hvis det er tegnet.

Plads til flere seksualiteter

De fire nye videoer er ikke det første alternativ til den gamle video. Hvert år laver Sex og Samfund nyt undervisningsmateriale til seksualundervisningen - også film.

Og der er brug for en ”mere mangfoldig tilgang” til køn, sex og seksualitet, siger Lone Smidt, der er pædagogisk fagmedarbejder hos Sex og Samfund.

- Jeg synes, det er rigtig positivt, at flere byder ind med nyt materiale, så skolerne kan få en bred vifte af tilbud. Jeg kan godt selv huske filmen fra min egen skoletid, og den er forældet i både form, tilgang og indhold, selvom den stadig kan opleves som informativ og sjov.

- Den måde, hvorpå vi forstår og udlever køn og seksualitet, er langt mere mangfoldig og flydende i dag, og det er vigtigt, at dette også afspejles i nye undervisningsmaterialer, så eleverne oplever dem som både tidssvarende og inkluderende, siger hun.

Udover kroppen og deling af nøgenbilleder handler de fire nye film også om den evigt aktuelle ’første gang’ og de usikre følelser, der knytter sig til at være ny, når det gælder sex.

Du kan se den første af de nye videoer i toppen af artiklen og de tre andre herunder:

Her ses den anden af de i alt fire nye videoer, der kan bruges i seksualundervisningen fra i dag. Video: Sofie Synnøve Herschend
Her ses den tredje af de i alt fire nye videoer, der kan bruges i seksualundervisningen fra i dag. Video: Sofie Synnøve Herschend
Hvad må man dele? Få svarene i en af de fire nye videoer, der fra 2017 kan bruges i seksualundervisningen. Video: Sofie Synnøve Herschend