Samfund

Nu har Brøndby mindre kalk i vandet - tjek indholdet i din kommune

En familie på fire kan se frem til en besparelse på cirka 500 kroner om året med det blødere vand.

Kalk i alt fra køkkenvask til kaffemaskine er et kendt problem.

Men fra mandag kan borgerne på Københavns Vestegn se frem til blødere vand fra hanerne, altså vand med mindre kalk i, efter et nyt blødgøringsanlæg på Brøndbyvester Vandværk er åbnet.

En af de borgere, som ser frem til det blødere vand, er dagtilbudsleder i Brøndby, Johnny Sørensen.

Han betegner indholdet af kalk i vandet som et stort problem.

- Hvis jeg tørrer vandhanen af med en klud, sidder der kalkskjolde efter bare en enkelt gang. Det har altid været virkelig slemt. Da vi flyttede ind i sin tid, var der nogle af fabrikanterne, der ikke ville give garanti på vaskemaskinerne. Simpelthen fordi varmelegemerne blev ødelagt af kalken. 

Blødere vand i Brøndby Video: Carl-Emil Søe

Blødere vand er godt for natur og pengepung

Vandværket giver vand til Brøndby Kommunes 35.000 borgere, og selv om vandet kommer til at koste to kroner mere per kubikmeter vand, vil borgerne alligevel kunne se frem til en pæn besparelse.

I hvert fald hvis de ændrer deres forbrugsvaner, siger programleder i Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), der leverer drikkevand i kommunen, Susanne Lykke Jakobsen. 

- En familie på fire kan spare cirka 500 kroner om året – forudsat at familien indstiller vaske- og opvaskemaskine efter blødere vand og bruger mindre sæbe, shampoo og rengøringsmidler, siger hun.

Der er også flere miljømæssige fordele ved mindre kalk i vandet. 

- Vi kan skære ned på vores sæbe- og vaskemiddelforbrug, og vi skal ikke udskifte vores vaske- og opvaskemaskine lige så ofte. Vi sparer også noget energi ved, at der ikke sidder kalk på vores apparater, siger Susanne Lykke Jakobsen.

Vandet vil med den nye blødgøringsprocedure dog fortsat ikke kunne betegnes som blødt, men reduceres fra 'hårdt' til 'middelhårdt'. 

Her kan man se den gennemsnitlige vandhårdhed i Danmark. Hvid markerer det blødeste vand, jo mørkere farve, desto hårdere vand. Det hårdeste vand finder man i københavnske forstæder.

Ingen grund til at frygte kemikalie

Det blødeste vand i Danmark findes i kommunerne Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Billund og Silkeborg. Hovedstadsområdets grundvand er derimod fra naturens side hårdt, da der er store mængder kalk i undergrunden, og grundvandet findes i mellem kalkaflejringerne.  

For at vandet kan indeholde mindre kalk, anvendes kemikaliet 'kaustisk soda', og det kan være farligt at indtage i større mængder.

Ifølge Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor i mikrobiologi på Danmarks Tekniske Universitet, er der dog ikke noget at frygte: 

- Det er forsvarligt, når man tilsætter det til vandet i behandlingen, for det sker i ganske små koncentrationer på vandværket. Der foretages yderligere en neutralisering og en fortynding af den kaustiske soda inden vandet når forbrugerne, og der er sikkerhedsforanstaltninger, der måler koncentrationerne. Så hvis der skulle gå noget galt, bliver det stoppet.

Tilførelse af kaustisk soda er da også en kendt metode til at nedsætte indholdet af kalk, og det har i mange år været brugt i Sverige og Holland.

Sådan gøres hårdt vand blødt:

Vandet i Brøndby kommune afkalkes i såkaldte pelletbeholdere på vandværket.

I beholderne tilsættes det rene vand natriumhydroxid (også kendt i afløbsrens og kausisk soda) og sandkorn.

Den kemiske tilsætning får kalken i vandet til at binde sig til sandkornene, der synker til bunds i beholderne.

Det bløde vand tappes af beholderen for oven.

De kalkbelagte sandkorn fjernes fra bunden af beholderne og kan efterfølgende sælges (sandet kan bruges til at strø ud som jordforbedring).

Nyt vand, færre hensyn

Tilbage i Brøndby ser Johnny Sørensen ikke kun frem til den forventede besparelse, han vil opnå, når han holder igen med sæbe og andre vaskemidler.

Det nye og blødere vand påvirker også, hvordan han indretter sit hus:

- Konen synes, jeg er tosset, fordi jeg går så meget op i det. Jeg ser frem til det. Vi skal have nyt badeværelse, og nu skal vi ikke længere vælge tingene efter, hvordan kalk ser ud på fliser og lignende. Nu kan vi vælge det, vi godt kan lide. 

Mindre sæbe og rengøring

En undersøgelse, foretaget af rådgivningsfirmaet Cowi, viser, at den almindelige forbruger vil få en række fordele ved at få blødere vand:

  • 40 procent af gevinsten er, at man sparer både tid, besvær og rengøringsmidler, fordi toilet og badeværelse kræver mindre rengøring, når de ikke kalker så let til.
  • 33 procent af gevinsten består i, at installationer som toiletter og varmtvandsbeholdere får op til ti års længere levetid, fordi de ikke så let kalker til.
  • 14 procent af besparelsen opnås ved, at man kan nøjes med mindre vaskemiddel og sæbe i blødt vand
  • 10 procent af besparelsen opnås ved at husholdningsapparater som vaskemaskine, opvaskemaskine, elkedel og kaffemaskine holder længere, når de ikke kalker så voldsomt til. Beregningen viser, at en vaskemaskines levetid kan forøges med fem år på den måde.
  • Tre procent af besparelsen skyldes et lavere energiforbrug.