Samfund

Støjberg takker Belgien for at nægte dansk statsborger indrejse

En kvinde iført den muslimske hovedbeklædning niqab blev nægtet at rejse ind i Belgien på vej fra Tunesien til Danmark, hvor hun er statsborger.

Den belgiske minister Theo Francken informerede torsdag sin danske kollega udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om en hændelse i lufthavnen Zaventem i den belgiske hovedstad Bruxelles.

Dagen før blev en kvindelig dansk statsborger nemlig nægtet indrejse i landet, da hun ikke ville fjerne sin niqab – et tørkæde, der dækker hele ansigtet og kun viser øjnene - for grænsepolitiet.

Og hos Inger Støjberg lyder der nu et stort tak til de belgiske myndigheder og Theo Franchen.

- Det er fuldstændig afgørende, at vi ikke lukker folk ind, som ikke vil identificere sig, skriver hun på Facebook.

Ingen adgang

Den danske statsborger var på vej fra den tunesiske hovedstad, Tunis, hjem til Danmark, da hun blev nægtet indrejse i EU under en mellemlanding i Bruxelles. Men i stedet for at komme videre mod dansk jord blev hun gelejdet ombord på et fly retur til Tunesien fredag.

Det oplyser den belgiske minister for asyl og migration.

- Efter hun havde nægtet at gøre sit ansigt synligt i Tunis, nægtede hun at gøre det i Zaventem. Vores grænsepoliti nægtede hende derfor at få adgang til Schengenområdet. Uden identitetskontrol, ingen adgang til vores område, skriver Theo Francken på Facebook.

Forbud mod niqab

Belgien indførte i 2011 et forbud mod offentligt at bære den muslimske hovedbeklædning niqab, og i juli i år fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at Belgien kunne fortsætte sit forbud.

Domstolen sagde i sin afgørelse, at forbuddet mod niqab tjener et formål ved at tjene den sociale sammenhængskraft - "beskyttelsen af andres rettigheder og frihed", og at dette "er en nødvendighed i et demokratisk samfund".

I Frankrig er der et lignende forbud, som her også omfatter burkaer.

Udenrigsministeriet bekræfter

TV 2 har tidligere været i kontakt med Udenrigsministeriets Borgerservice som bekræfter epsioden med den danske statsborger.

- Udenrigsministeriets Borgerservice kan bekræfte, at en dansk statsborger er blevet nægtet indrejse i Belgien. Udenrigsministeriet kan ikke give yderligere informationer på grund af tavshedspligt i personsager, oplyser man.