Samfund

Sjælden hvid næsehornsunge er født i dansk zoo

Det er 11 år siden, der sidst er født en unge af den truede dyreart.

Dyrepasserne i Givskud Zoo har i den seneste tid holdt godt øje med deres drægtige hvide næsehorn, Mazumba. Men den lille ny tog fusen på eksperterne - på mere end et punkt. 

Da den sjældne unge kom til verden fredag eftermiddag, var det tidligere end forventet. 

- Normalt siger man, at hanner kommer for tidligt. Og da ungen var stor og hurtigt på benene efter fødslen, troede vi først, at det var en han, fortæller Richard Østerballe, direktør i Givskud Zoo. 

Den ny hun skydes til at veje 60 kilo og være 110 centimeter, men dyrepasserne har endnu ikke kunnet komme tæt nok på til at måle og veje den.

Men ligesom med terminsdatoen tog dyrepasserne endnu en gang fejl. Det nyeste medlem i næsehornsfolden er nemlig en hun. 

Bange for den gamle han

Det hvide næsehorn er en truet art, fordi der drives jagt på dets eftertragtede horn, der både bruges i asiatisk medicin og som statussymbol. Derfor er den zoologiske have ekstra stolt af at kunne udvide dyrearten med den lille ny.

Dens mor, Mazumba, kom til Danmark fra Holland tilbage i februar måned, og siden har dyrepasserne passet ekstra godt på hende. 

- Vi vidste godt, at hun var drægtig, da hun ankom, så vi har taget vores forholdsregler og ventet med at introducere Mazumba for vores han, Otzee, fortæller Richard Østerballe. 

Dyrepasserne frygtede for, hvordan hannen ville reagere på de nye i flokken - og det gør de stadig. 

Derfor går der lidt endnu, inden Mazumba møder sin nye mage, og den lille ny møder sin papfar. 

Langt mellem de små 

Den lille hun, der endnu ikke har fået navn, er Mazumbas tredje unge, og den ser ud til at klare sig godt. 

- Ungen dier fint, og moren passer godt på den, siger Richard Østerballe. 

Det er gode tegn, for der er gået 11 år siden, der sidst var et lille nyt næsehorn i Givskud.

Fødslerne er generelt sjældne, men takket være et avlsprogram, som den zoologiske have deltager i, er der i de seneste år sket en stigning i antallet af hvide næsehorn.