Samfund

Kommune venter dobbelt så lang tid på politiet som naboen – nu tager butikkerne forbehold

Borgmestre ønsker hurtigere responstid fra Nordjyllands Politi i yderområderne.

Ringer man efter politiet fra Aalborg Kommune, er de fremme på under ti minutter. Men ringer man fra nabokommunen Jammerbugt, skal man vente mere end 12 minutter længere.

Det har fået butikkerne i kommunen til at tage sine forbehold.

- Som det er nu, der ved vi jo, at vi er lidt alene herude, så vi tager nogle foranstaltninger. Der er aldrig nogen alene i butikkerne, og så er vi selvfølgelig påpasselige, siger indehaver af vinhandlen Skjold Burne i Fjerritslev, Rene Jensen, til TV 2.

Det tager nemlig i gennemsnit 20 minutter og 43 sekunder, før politiet er fremme i Jammerbugt Kommune. I Aalborg tager det otte minutter og 11 sekunder.

Det viser tal fra den seneste opgørelse af de såkaldte responstider fra Rigspolitiet for første halvdel af 2017.

Tre indbrud på to år

Tager man den korte tur over Aggersund fra Jammerbugt til Vesthimmerland Kommune, er politiet lidt hurtigere fremme. Men stadig ikke nær så hurtigt som i Aalborg.

Det tager mere end 10 minutter længere, eller nærmere bestemt 18 minutter og 39 sekunder, før politiet kommer til undsætning.

Det kan jo ikke hjælpe, at vi kun har et politi, der er Aalborgs politi

Mogens Gade (V), borgmester, Jammerbugt Kommune 

Det bekymrer uddeleren af Dagli’ Brugsen i Tranum, der har haft tre indbrud på to år, hvor de måtte vente mellem 15 og 20 minutter på assistance fra ordensmagten.

- Det er rigtig, rigtig ubehageligt, at det tager så lang tid, inden der kommer nogen og tager hånd om tingene, siger brugsuddeleren, Else Myrup Christensen.

På landsplan er responstiden ellers faldet fra 10 minutter og 38 sekunder i 2016 til ni minutter og 45 sekunder i det første halve år af 2017, men det halter altså fortsat i yderområderne.

Vil have responstiderne ned

Det er borgmestrene i Aalborgs to nabokommuner mod vest utilfredse med.

Borgmester i Vesthimmerland Kommune, Knud Kristensen (K), vil have reponstiderne ned i nærheden af 10 minutter, som, han mener, er overkommeligt.

Det dur simpelthen ikke, at folk venter 20 minutter på at få en politivogn

Preben Bang Henriksen, Venstres retsordfører

Jammerbugt Kommune mener, det ligner forskelsbehandling fra politikredsen.

- Det er simpelthen utilfredsstillende, og vi må sige, at vi jo har et politi, som kalder sig Nordjyllands Politi. Og det kan jo ikke hjælpe, at vi kun har et politi, der er Aalborgs politi, siger borgmesteren, Mogens Gade (V), til TV 2.

Og selv om Nordjyllands Politi glæder sig over de generelt faldende responstider, forstår de bekymringerne hos de mindre yderkommuner og påpeger, at der arbejdes på sagen.

- Der er jo ikke nogen, der bedre kan undvære politihjælp end nogen andre. Og det, håber jeg ved Gud også, kommer til udtryk ved, at vi hele tiden kontinuerligt arbejder på at kunne være der hurtigere, siger politiinspektør ved Nordjyllands Politi, Ole Kristensen.

Det dur ikke

Landets politikere på Christiansborg arbejder også på sagen.

De er i øjeblikket i gang med at evaluere politiforliget, og her kigges der netop på responstider.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger til TV 2, at det er tilfredsstillende, at det generelt går den rigtige vej, men erkender, at nogle områder er kritiske.

- Det dur simpelthen ikke, at folk venter 20 minutter på at få en politivogn.

Find responstiden i din egen kommune på kortet nedenfor.