Samfund

Facebook lukker omstridt gruppe efter chikane mod dansk blogger

Offensimentum har planer om at oprette sit eget sociale medie for ikke længere at være underlagt Facebooks retningslinjer.

Den kontroversielle Facebook-gruppe Offensimentum er blevet lukket ned af Facebook.

TV 2 har haft adgang til gruppen, som tidlig mandag aften forsvandt fra det sociale medie efter chikane af freelancejournalisten Karina Muriel Mimoun, der har skrevet en kritisk artikel om gruppen.

Omkring 105.000 personer, primært unge mennesker, var angiveligt medlem af Offensimentum. Gruppen er flere gange blevet beskrevet i medierne på grund af sager om grov mobning og deling af nøgenbilleder uden samtykke.

- Vi oplevede, at medlemmer af redaktionsgruppen og flere af vores kilder ikke kunne finde gruppen. Og på Twitter kunne vi se, at vi ikke var de eneste, der ikke længere kunne finde gruppen, fortæller Vilas Holst Jensen, der er nyhedsredaktør hos ungdomsmediet JuniorMedia News, til TV 2.

Vil leve videre på sit eget sociale medie

Som så mange andre medier har de også fulgt med i sagen om Offensimentum. Og da de ikke længere kunne få adgang til gruppens Facebook-side, tog JuniorMedia News kontakt til en af gruppens moderatorer.

- Der kommer et opslag, hvor en af gruppens moderatorer skriver, at gruppens side er blevet midlertidigt deaktiveret. Senere får vi dog bekræftet, at gruppen er blevet permanent lukket ned af Facebook, siger Vilas Holst Jensen.

JuniorMedia News har fået en udtalelse fra en af Offensimentums moderatorer, Mads Sørensen.

I udtalesen - som TV 2 har læst - skriver Mads Sørensen, at Offensimentum er blevet lukket permanent af Facebook. Han fortæller dog samtidig, at Offensimentum har planer om at lancere deres eget sociale medier i løbet af den kommende uge. Det sker for at sikre gruppens overlevelse og for at undgå at være underlagt andre retningslinjer end den danske lovgivning.  

Ny gruppe oprettet på Facebook

I en skriftlig kommentar skriver kommunikationschef for Facebook i Norden, Peter Münster:

- Vi tillader ikke chikane eller mobning på vores platform. Og vi fjerner indhold, der overskrider vores regler, når vi modtager en anmeldelse. Grupper eller profiler, der gentagne gange bryder vores regler, kan blive slettet permanent.

I diverse nye offentlige Facebook-grupper er der noget, der tyder på, at der allerede tirsdag er blevet oprettet en ny hemmelig gruppe kaldet Offensimentum 2.0.

Journalist om chikane: - Jeg er rystet

Det var en hetz mod journalisten Karina Muriel Mimoun, der startede en større mediekritik af Facebook-gruppen.

Torsdag skrev hun et kritisk blogindlæg om, at Offensimentum var blevet kommerciel, og siden blev hun udsat for trusler og forskellig slags hetz - blandt andet blev hendes blog hacket og midlertidigt lagt ned. 

Et medlem af Offensimentum delte desuden Karina Muriel Mimouns adresse og telefonnummer i gruppen med teksten: "oplysninger på luderen, der har skrevet artiklen' - samt en opfordring til at 'kneppe hendes liv'."

- Jeg er rystet over, at sådan en gruppe har prøvet at lægge en artikel ned, fordi man ikke er tilfreds med indholdet, og jeg er dybt chokeret over, at de vil lave et DDOS-angreb (hackerangreb, red.). Det er ikke drengestreger længere, siger Karina Muriel Mimoun til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er beskæmmende

Karina Muriel Mimoun er medlem af Dansk Journalistforbund, og forbundet rådgiver nu Karina Muriel Mimoun om, hvordan hun kan passe på sig selv i den aktuelle sag.

- Det er en voldsom sag med grov og grænseløs chikane mod en skribent, der afdækker, hvad der foregår i nettets mørke afkroge. Det er beskæmmende, at man ikke kan arbejde med at afdække væsentlige problemer eller ytre sig uden at blive udsat for denne grove form for personlig chikane, siger formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lars Werge understreger, at han håber, det er en sag, som myndighederne vil undersøge til bunds.

De sødeste konfirmanddrenge med butterfly

Ifølge Jesper Tække, der er lektor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet, vil de fleste voksne blive overrasket over, hvem det er, der kan finde på at skrive svinske opslag og kommentarer i den lukkede gruppe.

- Det er de sødeste konfirmanddrenge med butterfly på, der kommunikerer som monstre og er med til at mobbe på en måde, der er så grel, at man kan være ret sikker på, at det virkelig har konsekvenser for dem, det går ud over, siger han og fortsætter:

- Det, der sker, er, at der over tid udvikler sig nogle interne normer, som efterhånden adskiller sig mere og mere fra normerne i det øvrige samfund.