Samfund

Advarer lystfiskere: - Spis ikke fisk med synlig olie

200.000 liter olie løb ud i havnen i Aabenraa.

Efter et større olieudslip for et par dage siden advarer Sydjyllands Politi lystfiskere om at spise fisk med synlig olie eller fange fisk i områder med synlig forurening. Det skriver politiet på Twitter efter oplysning fra Fødevarestyrelsen.

Havnen i Aabenraa blev for et par dage siden ramt af et større olieudslip fra et tankbassin, som flød ud i vandet. Politiet og redningsberedskabet rykkede ud til ulykken og fik i første omgang stoppet udslippet ved at opstille flydespærringer til at absorbere olien og suge den op.

Miljøskibe måtte hjælpe til

Senere samme dag fandt man ud af, at udslippet var værre end først antaget. Der var sket et udspil på 200.000 liter, som var løbet ud i Aabenraa Fjord, da politiet blev alarmeret forsent.

- Det er et stort omfang. Især fordi vi var to-tre timer bagud fra start, før vi blev tilkaldt. Da vi ankom, var en stor del af oliepølen allerede på vej ud i fjorden. Havde vi været med fra starten, var den ikke kommet så langt ud, siger Torben Groos, indsatsleder Brand og Redning Sønderjylland. 

Politiet og redningsberedskabet måtte få hjælp fra miljøskibe, udsendt af Forsvaret, til at sejle gennem olien for at få den til at fordampe hurtigere. En flyver kom også på vingerne for at få overblik over skaderne i havnen.

Oprydningsarbejdet er stoppet

Efter politiet havde fået overblik over situationen, varslede de, at man var nødt til at aflive fugle i området, hvis de havde været i kontakt med olien. 

Mandag morgen stoppede politiet alt oprydningsarbejdet ved Aabenraa Havn.

Politiet oplyste, at man har indledt en efterforskning i forbindelse med udslippet, der formodentlig stammer fra en lækage i et tankanlæg, som tilhører virksomheden Dan-Balt. Politiet er i gang med at undersøge virksomhedens rør, der løber ud i havnen.

- Vi er i gang med efterforskningen, men vi har stadig ikke fået afklaret, hvorfor olieudslippet skete. Vi undersøger blandt andet, om der er sket overtrædelse af miljøloven eller havmiljøloven, siger Henning Marcussen, politikommissær ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV 2. 

Redningsberedskabet er i gang med at inddæmme olien og stoppe udslippet. Video: Sebastian Goos