Læger må afvise nye patienter - bekymrende og overraskende, lyder det

I Vejle har alle praktiserende læger nu lukket for tilgang af nye patienter.

Det er blevet betydeligt sværere at være patient herhjemme, når det handler om at få adgang til de praktiserende læger.

Mens man tidligere let kunne vælge en ny læge, når man skulle flytte eller bare ønskede at skifte, er det nu mange steder i landet næsten umuligt.

Et stigende antal praktiserende læger har simpelthen lukket for tilgang af nye patienter. Faktisk siger to tredjedele af lægerne i år nej til at tage nye patienter ind - det gælder også i større byer som København, Aalborg og Vejle.

Lukket for tilgang i hele Vejle

I Vejle har alle praktiserende læger nu lukket for tilgang – blandt andre Peder Ahnfeldt-Mollerup:

- Det har jeg det skidt med. Jeg ville da gerne have haft, at der var læger nok, og at patienterne kunne få en god service, siger han til TV 2.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, er negativt overrasket - især over:

- At det er gået så hurtigt fra en rimelig dækning til, at det i dag mange steder i landet er meget svært for patienter og borgere at finde sig en ny læge. Det er bekymrende - og overraskende, siger Christian Freitag til TV 2.

Markant stigning

Der har været en markant stigning i antallet af praktiserende læger, der har lukket for tilgang - fra 38 procent i 2014 til 67 procent i 2017.

På den københavnske vestegn er man så hårdt ramt, at lokale her forbereder et stormøde om sagen:

- Jeg tror, at hvis det virkelig skal have en bundklang, så er det nødt til at være os borgere, der er berørt af det, der på en eller anden måde råber op, siger Jesper Clausson, der er initiativtager til Facebook-gruppen ’Stop Lægemangel på Vestegnen’.

- Vi kan ikke løbe hurtigere

Netop på vestegnen - i Høje Taastrup - har praktiserende læge Lene Hammerhøj også lukket for tilgangen af nye patienter.

- Vi svarer jo nej, fordi vi er fyldt op og vi desværre ikke kan løbe hurtigere, forklarer Lene Hammerhøj.

Praktiserende Lægers Organisation mener, at det skal gøres mere attraktivt at arbejde der, hvor man i dag ikke kan få sig en læge:

- Der er ingen tvivl om, at vi har et stort ansvar for at have fokuseret for meget på at få dagligdagen til at fungere for de praktiserende læger, selvom vi havde set udviklingen komme. Nu kan vi se, at det er svært at få dagligdagen til at fungere, når der mangler læger i nabo-praksissen, lyder det fra formand Christian Freitag.