Samfund

Fra flygtning til fuldtidsjob i køkkenet - flygtninge strømmer i job

Der er sket et paradigmeskift i Danmark, siger beskæftigelsesministeren. Det er Maysera Idris fra Eritrea et levende bevis på.

Hvert eneste glas med mayonnaise skal nøjsomt spules, så de kan blive rene til næste servering.

Og det har Maysera Hami Idris fra Eritrea fuldstændig styr på.

For to år siden kom han til Danmark som flygtning, og nu har han fået fast job til fuld løn i køkkenet på restauranten Dronning Louise i Esbjerg.

Flere flygtninge i job

Derudover er han en del af en fortælling, der ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er "et paradigmeskift". 

Langt flere flygtninge end tidligere kommer nemlig i arbejde. Næsten hver tredje flygtning og familiesammenførte er nu i job, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

På restauranten har man gjort en del for at bidrage til det regnskab. I en årrække har den specialiseret sig i at få mennesker med psykiske vanskeligheder tilbage til arbejdsmarkedet. Det sociale ansvar er nu udvidet til også at gælde flygtninge. I øjeblikket har man 10 fastansatte flygtninge og tre i praktik.

- Og på den måde kan vi så gøre en forskel, som i hvert fald for os giver mere mening end bare at sende 100 kroner til Folkekirkens Nødhjælp, siger direktør Jacob Rand Jensen.

Utroligt loyale medarbejdere

I juni var 30 procent af de flygtninge, som havde været i landet i tre år, i beskæftigelse. I 2015 var det samme tal 12 procent.

Og det giver god mening, når man spørger Jacob Rand Jensen:

- Vi får nogle utroligt loyale medarbejdere. Og det er nok det, der er den største gave i sidste ende. Det er, at man får nogle medarbejdere, hvor man føler, at man har gjort en forskel for dem, og derfor vil de også gerne gøre en forskel for virksomheden.

Kniber stadig med flygtningekvinderne

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har flygtningene særligt fundet job inden for hotel- og restaurationsbranchen, rengøringsbranchen og andre serviceerhverv.

Men det kniber stadig med at få aktiveret en bestemt gruppe: De kvindelige flygtninge.

Det har man forsøgt at gøre noget ved hos den socialøkonomiske virksomhed FUND i Varde. Her arbejder fire syriske kvinder i øjeblikket med håndarbejde.

Og her mener man at have fundet en god måde at aktivere netop kvinderne på.

- Man skal have folk til at vokse. Man skal finde glæden og få dem til at se lyset, så de pludselig kan se: "Jo, jeg kan faktisk godt få mig en fremtid her i landet", siger Susan Lorange fra FUND. 

Hårdt arbejde forude

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skyldes stigningen blandt andet, at integrationsydelserne er blevet sænket.

- Selvom det er fra et lavt udgangspunkt, så er det jo en helt vanvittig og voldsom udvikling, vi ser på kort tid, siger han til Berlingske.

Berit Toft Bihl, som er chefkonsulent ved Dansk Arbejdsgiverforening, glæder sig over udviklingen. Men hun påpeger, at der fortsat ligger et stort stykke arbejde forude. 

- Vi er kommet godt fra start, men det er også et lavt udgangspunkt, vi havde, så der er fortsat brug for hårdt arbejde for at få tallene til at stige, siger hun til Ritzau. 

I køkkenet hos Maysera Hami Idris er der også fortsat hårdt arbejde forude.

Planen er nemlig, at han skal starte som kokkeelev, når det danske sprog bliver godt nok til det.