Samfund

Opråb fra demens-ramt kvinde: - Man skal næsten stå og sige undskyld

Man skal stoppe med at kalde demens for 'de pårørendes sygdom', mener Alzheimerpatient.

Kongehuset har fået ros fra eksperter og organisationer, siden det onsdag blev offentliggjort, at prins Henrik har en demenssygdom.

Åbenheden omkring prinsens demens er med til at bryde tabuet om en sygdom, som flere end 80.000 danskere lider af, men som mange ikke vil tale om, lyder det.

Den opfattelse deler Kirsten Suhr, som selv fik konstateret Alzheimers sygdom for otte år siden.

- Jeg går ikke bare lige hen til folk og siger, hvis jeg står nede i byen og har problemer, at det er, fordi jeg er dement, siger hun til TV 2.

Hvad er demens?

  • Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket.
  • Omkring 200 sygdomme kan føre til demens.
  • Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid forandringer i hjernen.
  • I Danmark lever 70.000-85.000 med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Der er cirka 8000 nye tilfælde af demens hvert år.
  • Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Der er ingen helbredende kur mod Alzheimer. Man kan mindske symptomerne på nogle af de sygdomme, der giver demens. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose.

Alzheimerforeningen.

De pårørendes sygdom

Selvom Kirsten Suhr er trist over Prinsens sygdom, håber hun, at hoffets udmelding kan føre noget godt med sig.

- Jeg tror helt klart, det kan være med til at bryde tabuet om demens. Også fordi der nu bliver sat flere ord på det i folkemunde, siger hun.

Hvert år rammes cirka 8000 danskere af demenstilfælde. Og selv om man måske ikke selv er ramt, er op imod 400.000 danskere ifølge Nationalt Videnscenter for Demens nære pårørende til en person, der lider af en form for demenssygdom.

Men selvom sygdommen ofte tager hårdt på familiemedlemmer, skal man stoppe med at kalde det ’de pårørendes sygdom', mener Kirsten Suhr.

- Jeg bliver meget berørt af det. Det kan næsten være, som om at man skal stå og sige "undskyld, at jeg fik demensdiagnosen", siger hun og fortsætter:

- Vi ville jo også gerne have haft en rimelig normal tilværelse. Vi ville gerne have været på arbejdsmarkedet, mange af os, og så videre, siger hun.

Kan mærke det i hjertet

Kirsten Suhrs liv blev forandret af sygdommen. Hun måtte stoppe som pædagog, og i dag er hun førtidspensionist. Hun har dage med humørsvingninger og koncentrationssvigt, og hun kan have svært ved at genkende folk.

- Det er ikke altid sikkert, at man kan huske det, men man kan mærke i hjertet, at man måske ikke har opført sig hensigtsmæssigt. Det mærker man, siger hun.

I Danmark lever 70.000-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har omkring 50.000 Alzheimers sygdom.

Ros fra Alzheimerforeningen

Onsdag meddelte dronning Margrethe via hofmarskallen i en pressemeddelelse, at prins Henrik var diagnosticeret med demens efter et længere udredningsforløb og en række undersøgelser på Rigshospitalet. 

Offentliggørelsen fik blandt andet direktøren i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, til at rose Kongehuset for at være åbne om sygdommen:

- Prins Henrik har fået en alvorlig sygdom, der udover behandling og pleje kræver forståelse for, hvilke udfordringer han står over for som demenspatient. Åbenheden sender et signal til mange andre, der er ramt og tilbageholdende med at fortælle åbent om sygdommen på grund af omverdenens fordomme og negative reaktioner, sagde han til Politiken.