Flere rammes af frygtet kønssygdom – se hvordan det ser ud i din kommune

16x9
Flere unge end nogensinde før blev i 2016 diagnosticeret med klamydia. Foto: TV 2

Der blev fundet næsten 35.000 tilfælde af klamydia blandt unge sidste år, men der er store forskelle fra kommune til kommune.

I 2016 blev der fundet flere tilfælde af klamydia, end der er registreret tidligere blandt unge mellem 15 og 29 år. Det fremgår af en rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Det er de unge i den aldersgruppe, der står for langt de fleste registrerede tilfælde af klamydia. 8 ud af 10 tilfælde bliver fundet her.

Flest tilfælde på Frederiksberg

Der imidlertid er stor forskel på, hvor stor en andel der er blevet diagnosticeret med sygdommen i de enkelte kommuner.

I Ishøj kommune er det for eksempel 14 unge ud af 1000 unge, der er testet positiv, mens tallet er 33 i Frederiksberg kommune. Landsgennemsnittet for unge i alderen 15-29 år er 26 tilfælde per 1000 personer.

Lokalpolitiker overrasket

Medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget i Frederiksberg Kommune for Socialdemokratiet Sine Heltberg er overrasket over det høje antal diagnoser i kommunen:

- Jeg tænker, at vi som kommuner godt kunne hjælpe med at blive klogere på det ved at sende sundhedsplejersker ud og undervise de store klasser: Hvordan smitter det, hvad betyder det, hvordan beskytter man sig, siger hun til TV2 Lorry.

Kan være positivt

Det høje Frederiksberg-tal betyder dog ikke nødvendigvis, at der er flere, der har været smittet på Frederiksberg sammenlignet med Ishøj. Det kan nemlig være, at der blot er flere, der er blevet testet.

- Et højt tal kan jo være positivt, hvis det er et tegn på, at der er gjort en ekstra indsats for at undersøge flere for klamydia, siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Men det kan også være et udtryk for, at der er mange smittede i kommunen. Ligeledes kan et lavt niveau både være positivt og negativt, siger han.

Ingen symptomer

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan man sagtens være smittet med klamydia uden at vide det, da langt de fleste tilfælde optræder uden symptomer.

Styrelsen opfordrer derfor til, at man bliver testet, hvis man har haft ubeskyttet sex med en ny partner.

Og det er faktisk enkelt nok:

- Klamydia kan forebygges ved brug af kondom, lyder fra Sundhedsstyrelsen.

Har man mistanke om, at man kan være blevet smittet, er der forskel på, hvordan testen foregår kønnene imellem. Kvinder skal have en såkaldt vaginalpodning, mens mænd kan tage en urinprøve.

Så mange 15 - 29-årige blev diagnosticeret med klamydia sidste år