De brændte børn

Efter 26 år nagede spørgsmålet stadig: Var hun andet end moderens billet til Danmark?

Som fireårig tog forældrene hende med til Danmark. Nu vil Sheryll vide, om hun i virkeligheden bare var morens adgangsbillet til landet.

I en lejlighed i Helsingør sidder to kvinder. I mange år har de levet som mor og datter. Alligevel er luften mellem dem tyk af afsky.

Sheryll Ibenforth Dufke er datteren. Hun kom til Danmark fra Filippinerne som fireårig. I dag er hun 30 år og mærket af en barndom med vold, svigt og massive løgne.

Norma er moren. Det var hende, der tog Sheryll med til Danmark. Det er hende, der også i mange år har båret på en stor hemmelighed om familien.

Sheryll er klar til at konfrontere sin mor med de spørgsmål, der har plaget hende i så mange år. Var hun bare en brik i morens spil til at få adgang til Danmark? Og hvorfor var det nødvendigt at straffe Sheryll med bælteslag?

Fortællingen om Sheryll er historien om en pige, der langsomt fik taget sin identitet fra sig. Det er også historien om, hvorfor det kan være nødvendigt at se de folk i øjnene, der svigtede en. Det har hun nu bedt om hjælp til i tv-programmet ’De brændte børn’ i håbet om at finde sig selv.

Forelskede sig i Filippinerne

Historien tager sin begyndelse på den anden side af kloden i Filippinerne.

Sherylls far, Ove, var for 30 år siden sømand på et skib, der sejlede i havet omkring Filippinerne. Under de eksotiske himmelstrøg forelskede han sig i Sherylls mor, Norma. Sammen fik de Sheryll og besluttede sig for at starte et liv i Danmark.

DE BRÆNDTE BØRN

De blev svigtet og mishandlet som børn. Nu tager fire modige danskere tilbage til barndommen for at se deres fortid i øjnene og finde ud af, hvad der skete. 

I en række nye dokumentarprogrammer tager Lisbeth Zornig Andersen igen tilbage til barndommen sammen med fire danskere, der har dybe ar på sjælen. Fælles for alle de medvirkende er, at de er brændt af barndommen og på jagt efter svar, der kan hjælpe dem med at forstå, hvorfor de voksne svigtede dem gang på gang, da de var børn.

Det er i hvert fald den historie, Sheryll fik fortalt i sin barndom, og som hun levede med, indtil hun blev 11 år, og forældrene blev skilt. Den første juleaften efter skilsmissen vendte nemlig op og ned på hendes liv.

Hun var fire år, da hun i 1990 blev taget med til Danmark af sine forældre, der slog sig ned i Helsingør.

- Jeg husker min barndom som ensom og forvirrende. Det var den, fordi der var så stor forskel på, hvordan jeg skulle opdrages, når min far var hjemme, og når han ikke var der, fortæller Sheryll, da TV 2 møder hende i hendes lejlighed.

Efter de var kommet til Danmark, fortsatte Ove sit liv som sømand. Han sejlede i skiftehold, hvor han var hjemme i nogle måneder for derefter at sejle igen i nogle måneder.

Da jeg kom hjem senere den dag, var papirerne væk. Hun havde raseret mit værelse fuldstændig

Sheryll Ibenforth Dufke

Et ensomt barn

De måneder, hvor hendes far var hjemme, var der strenge regler for Sheryll. Hun måtte ikke lege med de andre børn i blokken. Derimod måtte hun gerne være med til at hænge ud med farens venner.

- Min fars venner var ligesom vores netværk. Vi hang ud med hans venner på værtshuse, hvor der blev hygget med noget alkohol, fortæller Sheryll.

Når hun var alene med sin mor, var hun til gengæld meget overladt til sig selv.

- Med min mor havde jeg ingen regler – jeg kunne gøre, hvad der passede mig. Min mor var lidt fortabt, så hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre, så derfor fik jeg lov at passe mig selv, siger Sheryll.

Selvom Sheryll gjorde, som hun ville, var der dog også tidspunkter, hvor hendes mor forsøgte at sætte nogle regler op. Men det gik helt galt.

- Når man er vant til ikke at have rammer og regler, og der så pludselig bliver sat nogle op, bliver man forvirret. Så jeg strittede imod. Jeg tror, den eneste måde, min mor kunne håndtere det på, var ved at slå mig. Det var ikke hver dag, at jeg blev slået, men når jeg gjorde det, var det voldsomt, siger Sheryll.

Der findes mange indberetninger om volden i hjemmet. Nedenfor er det Sherylls klasselærer, der har skrevet en indberetning.

De brændte børn 2 - dokumentation 1

Juleaften gik det galt

Op gennem barndommen blev Sherylls afstand til forældrene større og større.

- Jeg havde ikke det der dybe forhold til dem. Det var der bare ikke. Vi boede bare sammen. Det var som om, der var noget galt, fortæller hun.

Hvad der var galt, fandt hun først ud af, da hendes forældre blev skilt. Det skete, da Sheryll var 11 år.

Sheryll bor i dag sammen med sin mand og to børn i en lejlighed i Helsingør i samme kvarter, hvor hun er vokset op.

Sherylls mor fandt en ny mand, som de hurtigt flyttede ind hos. Diskussionerne mellem Sheryll og Norma tog til, og stedfaren var Sheryll absolut heller ikke tryg ved.

Den første skilsmissejul blev skelsættende for Sheryll.

Det var juleaftensdag, og Sheryll skulle hen og besøge sin far, Ove. Da hun var på vej ud af døren, fik hendes mor slynget ud, at Ove ikke er hendes rigtige far.

Oven på den besked kørte hendes stedfar hende over til Ove på julebesøg.

- Det blev et meget stille og mærkeligt besøg. Han sad bare i mørket i lejligheden, og så sagde han undskyld. Det var ligesom det. Så talte vi ikke mere om det, for jeg ville bare gerne hjem og holde jul, så jeg tænkte ikke så meget over det lige der, siger Sheryll.

Stedfaren hentede igen Sheryll efter besøget, og de kørte hjem for at holde jul. Det var i hvert fald, hvad Sheryll troede.

- I min stedfars lejlighed var der slet ikke pyntet op til jul, som jeg havde glædet mig til. Der fandt jeg så ud af, at han var Jehovas Vidne og ikke fejrede jul eller fødselsdage. Der brød min verden sammen. Det var alt for mange skift for mig. Det hele var pludselig for meget for mig, forklarer Sheryll.

Sandheden om faren var dog ikke den eneste, der kom frem efter forældrenes skilsmisse.

Sheryll har gode minder fra barndommen, hvor hun var ude at sejle med sin far Ove. Men efter Sherylls mor fortalte sandheden om Ove, blev deres forhold mere svagt.

Stedfar overtrådte Sherylls grænser

Efter Sheryll og hendes mor var flyttet ind hos stedfaren, tog volden i hjemmet til, så den foregik på daglig basis. Alkoholen flød, og moren blev ekstremt fraværende.

Sheryll beskriver episoder, hvor blodet flød i lejligheden, og hvor hendes øre flækkede.

Men det værste for Sheryll var faktisk ikke volden, som der også er skrevet om i hendes mange sagsakter. Det var, at hendes stedfar overtrådte hendes grænser. Han var alt for nærgående.

- Min stedfar var meget klam. Der var altid en bagtanke med det, han gjorde. Han købte mig. Nogle gange skulle jeg for eksempel sidde på skødet af ham eller gå og holde i hånd med ham, og jeg var jo en stor pige på det tidspunkt. Han ønskede rigtig meget kropskontakt, siger Sheryll.

Når Sheryll eksempelvis havde siddet på skødet af ham, fik hun penge til en bytur.

- Jeg vidste godt, at det var forkert. Jeg syntes, han var meget grænseoverskridende, og jeg havde perioder, hvor jeg ikke ville være hjemme på grund af det, siger Sheryll.

Det foregik sommetider, mens Sheryll mor også var hjemme. I tv-programmet ’De brændte børn’ fortæller moren, at hun også synes, at han var "lidt for vild, når han legede", og at han "ragede Sheryll på brysterne". Men Norma blev hos stedfaren.

I tiden, hvor det foregik, var Sheryll nogle gange også alene hjemme med sin stedfar, fordi moren havde natarbejde.

- Jeg havde en periode, hvor jeg låste døren til mit værelse om aftenen, fordi jeg var bange for, at han skulle komme ind til mig, fortæller Sheryll.

En af dem, Sheryll fortalte om stedfarens grænseoverskidende opførsel, var hendes plejemor Susan.

Sheryll Dufke havde det ikke godt hos sin mor og stedfar. Video: Nina Brorson

Blev anbragt på Bornholm

Sheryll kom som teenager i pleje hos Susan på Bornholm, efter hun have været anbragt midlertidigt på en institution i Helsingør. Situationen i hjemmet hos moren og stedfaren var spidset til, og Sheryll var begyndt at komme i nogle uheldige miljøer. Den holdbare løsning blev at trække Sheryll væk fra Helsingør og til Bornholm, hvor hun havnede hos Susan.

Som teenager var Sheryll så langt nede, at hun overvejede at begå selvmord.

- Tiden på Bornholm var god, rolig og kedelig. Jeg tror, det var det, jeg havde brug for. Men jeg syntes ikke, det var fedt at forlade Helsingør, fortæller Sheryll.

Hver anden weekend kom hun hjem til Helsingør. Når hun var der, boede hun hos sin mor og stedfar, men brugte det meste af tiden på at feste med sine venner. Sommetider var hun også på besøg hos sin far, Ove, som jo så egentlig ikke var hendes far.

Weekenderne i Helsingør var kaotiske. Det fremgår af nedenstående referat fra et sagsbehandlermøde med Sherylls mor.

De brændte børn 2 - dokumentation 2

Det var under besøgene hos Ove, at det gik op for Sheryll, at hun endnu ikke kendte den fulde sandhed om sine forældre, selvom hun jo på det tidspunkt godt vidste, at Ove ikke var hendes rigtige far.

- Han blev ved med at sige til mig, at jeg skulle spørge Norma om sandheden. Han ville ikke fortælle mig, hvad det var. Det syntes han, var hendes ansvar, siger Sheryll.

Sheryll spurgte flere gange sin mor om, hvad det var, hun skulle vide, men blev hver gang afvist.

En dåbsattest med tre navne

En dag fik Sheryll sin egen dåbsattest udleveret af Ove. Han ønskede, hun skulle se den for at give hende et spor i jagten på sin egen identitet.

På dåbsattesten har Sheryll tre forældre: Norma, Ove – samt en tredje mand ved navn Ramon.

- Jeg viste så min mor papirerne, og hun blev rigtig sur. Derfor gemte jeg dem igen inde på mit værelse under mit tøj. Da jeg kom hjem senere den dag, var papirerne væk. Hun havde raseret mit værelse fuldstændig, siger Sheryll.

Men sandheden kom alligevel frem. En aften, hvor Sheryll var hjemme på besøg fra Bornholm, blev de uvenner.

- Hun slog på mig og råbte, at hun havde fundet mig på gaden. Og så var det det. Så stak jeg af og vendte tilbage til Bornholm, fortæller Sheryll.

Da hun var kommet tilbage til Bornholm, ringede Norma og ændrede sin forklaring en smule. Nu var Normas historie, at hun var Sherylls moster, fordi Sheryll var blevet født af Normas søster.

Ramon, som også står på dåbsattesten, var så Normas eksmand, der havde været utro med søsteren. Derfor havde Norma fået Sheryll.

Sheryll har aldrig haft en dårlig barndom her i Danmark

Norma, Sherylls mor

Fandt sin biologiske mor – to gange

Sheryll levede videre med denne historie. Og da hun som 19-årig blev gravid, tog Norma og stedfaren hende med til Filippinerne. Her mødte hun morens søster, som altså eftersigende skulle være hendes biologiske mor.

- Jeg blev meget grebet af stemningen og af, at jeg endelig havde fundet min mor, så jeg overvejede faktisk at blive i Filippinerne, siger Sheryll, der dog endte med at tage hjem til Danmark.

Selvom Sheryll nu havde mødt sin biologiske mor, manglede hun stadig et svar i jagten på sin identitet. Hun manglede at finde Ramon, som ifølge morens forklaring skulle være hendes biologiske far.

Sheryll tog derfor igen til Filippinerne for at lede efter Ramon.

Mens hun var der, ringede Norma fra Danmark. Hun ville fortælle, at Ramon faktisk ikke er hendes far, og at hun (Norma, red.) ikke er hendes moster. Hun havde derimod fået Sheryll af en veninde.

Historien ændrede sig altså endnu engang, og det samme gjorde Sherylls jagt i Filippinerne.

- Jeg ville gerne finde min nye biologiske mor, mens vi var der. Men jeg havde jo én gang prøvet det med at møde min biologiske mor, så jeg kunne næsten ikke rumme, at der nu var en ny, siger forklarer Sheryll.

To timer syd for hovedstaden Manila lykkedes det Sheryll at finde sin nye biologiske mor sig, som altså nu var en veninde til Norma.

- Da vi steg ud af bilen syd for Manila, væltede det frem med filippinere. Jeg vidste ikke, om min biologiske mor var der, men så pegede min ekskæreste over mod en af dem i flokken og sagde: ”Det er hende der. Hun står lige der”. Jeg spurgte ham helt overrasket, hvor han vidste det fra, og så sagde han: ”Det ved jeg, fordi du ligner hende”.

Man skulle måske tro, at det var en lykkelig slutning på historien, at Sheryll blev genforenet med sin biologiske mor, men her ender historien ikke. For hvorfor tog Norma hende så dengang i 1990?

- Norma siger, at min biologiske mor ikke kunne give mig et ordentlig liv. Men jeg kan jo godt tænke, om jeg blev taget med, fordi familiesammenføringen så bare ville glide lettere igennem - om jeg bare var Normas adgangsbillet til et bedre liv i Danmark, siger Sheryll.

Konfrontationen med Sherylls mor

Det fører os tilbage til stuen i Helsingør, hvor Sheryll har sat Norma i stævne for at få et svar på netop det spørgsmål. Spørgsmålet, der har naget hende gennem alle årene: Hvorfor skulle hun med til Danmark?

- Det ved jeg ikke. Jeg skulle bare give hende et godt liv. Fordi vi er så fattige derovre. Jeg kunne ikke give hende et godt liv derovre, siger Norma.

Både Sheryll og Norma er tydeligt berørte under konfrontationen i 'De brændte børn'.

Men hvorfor vælger man at tage ansvaret for en andens kvinde barn, som man så svigter i sådan en grad?

- Sheryll har aldrig haft en dårlig barndom her i Danmark. Aldrig nogensinde. Undtagen dengang vi blev skilt, siger Norma.

Volden, der ifølge Sheryll fandt sted i hjemmet, benægter hun - også selvom det står i flere af Sherylls sagsakter.

- Jeg har aldrig slået dig, Sheryll.

Sheryll bliver tydeligt berørt og hæver stemmen i lejligheden.

- Du rev mig i håret. Der var bælter, ledninger. Og du har knaldet mig ned, da jeg kom ind i lejligheden, siger Sheryll.

Men lige lidt hjælper det.

- Det har jeg ikke gjort. Du har aldrig haft en dårlig barndom. Det garanterer jeg for. Det ved du godt. Du kan huske det, påstår Norma, der heller ikke vil indrømme, at hun ikke beskyttede Sheryll mod stedfarens grænseoverskridende opførsel.

Sheryll bliver ikke klogere på, hvorfor hun blev taget med til Danmark, da hun var fire år, eller hvorfor moren svigtede hende. De afsluttende ord i lejligheden fra Norma bliver:

- Okay, jeg har gjort noget forkert. Det eneste, jeg ønsker mig, er, at vores forhold skal fortsætte, siger hun med bævrende stemme og tårer i øjnene.

Er stadig en del af hinandens liv

Optagelserne til 'De brændte børn' sluttede for et halvt år siden. Sheryll har stadig kontakt til sin mor Norma, men mest på grund af sine to børn.

- Det er svært at have hende i mit liv, men det har jeg valgt at have, fordi jeg har ondt af hende, og fordi jeg ikke ønsker at tage personer væk fra mine børn, forklarer Sheryll.

Hendes far Ove har hun ikke haft kontakt med siden optagelserne.

Sherylls stedfar har ikke ønsket at medvirke i programmet på TV 2, men i et skriftligt svar siger han, at hendes udsagn er usande.