Samfund

Minister lukker for internettet - vil stoppe snyderi ved eksamener

Nye regler om internetadgang ved eksamener skal forhindre snyd, lyder det fra undervisningsministeren.

Det skal være slut med, at elever snyder ved eksamen i gymnasiet.

Derfor vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu fjerne internetadgangen ved alle skriftlige eksamener.

Undervisningsministeren kan selv træffe beslutningen om at lukke for netadgangen, og hun vil orientere forligskredsen om sin beslutning på et møde i eftermiddag. Det skriver Berlingske.

I dag er netadgang også tilladt under forberedelsen til en række mundtlige eksamener, men også den adgang vil ministeren fjerne.

- Det er for fristende

De nye regler vil have virkning for alle elever, der er begyndt på en gymnasial uddannelse efter den 1. august i år.

- Det er simpelthen alt for fristende for unge mennesker, for hvem det er helt naturligt at være på nettet, at sidde til eksamen og hente svar fra andre uden for eksamenslokalet, siger Merete Riisager til Berlingske.

- Det er utroligt gammeldags

Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Annette Lind, kritiserer ministeren for at gå imod, hvad forligskredsen i Folketinget ønsker:

- Forligskredsen har besluttet, at der skal findes lokale løsninger. Man kan straffe ved at bortvise, man kan straffe ved at give minus 3. Det er jo heller ikke det, sektoren vil have, siger hun:

- Det er utroligt gammeldags at have en minister, som vil tilbage til pen og papir, når vi hver eneste dag arbejder på den her måde. Der står i vores forlig, at vi skal lave forsøg med innovative prøver og teknologiske prøver. Vi skal arbejde på samme måde som eleverne gør til hverdag.

Under en promille snyder

Formanden for Danske Gymnasier er også chokeret over undervisningsministerens beslutning.

- Vi vil gerne lære de unge mennesker at producere nogle ting – altså hente informationer og sætte dem sammen og for eksempel perspektivere samfundsopgaver og lave kildekritisk analyse på de ting, de har fundet. Alle de ting vi skal bruge i arbejdslivet ellers, skal de kunne vise til en skriftlig eksamen. Det kan de ikke mere, fordi der er under en promille, der snyder. Det, synes jeg bare, er rigtig, rigtig ærgerligt, siger Anne-Birgitte Rasmussen til TV 2.

Siden 2010 har gymnasierne haft mulighed for på forsøgsbasis at give eleverne netadgang ved skriftlige eksaminer i udvalgte fag.

Sådan kan man bruge nettet til at snyde

Det er i dag kun obligatorisk, at eleverne kan gå på nettet ved de skriftelige prøver i dansk A og engelsk A på HHX og HTX.

Men derudover er der forsøg med mulighed for internetadgang ved 17 eksamener på alle fire gymnasiale uddannelser heriblandt dansk, matematik og samfundsfag på STX

Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan gymnasieelever bruger nettet til at få hjælp fra andre uden for eksamenslokalet, og hvordan elever kan købe opgaver til en aftalt karakter hos firmaer som eksempelvis FixMinOpgave, der tilbyder at skrive opgaven, mens eksamen står på.