Samfund

Hun mistede sin mand til demens: - Det er ikke en lys fremtid, kongefamilien vil møde

Rita Knudsen lod hele Danmark følge med, da hun selv langsomt mistede sin mand Aage til demens. Nu føler hun med den kongelige familie.

- Jeg bliver ked af det på deres vegne, for jeg synes ikke, det er en lys fremtid de skal igennem.

Det siger Rita Knudsen fra Viborg om nyheden om, at prins Henrik er blevet diagnosticeret med demens.

Hun kender alt til at miste et familiemedlem til demens. Sidste år mistede hun sin mand Aage til Alzheimers, ni år efter han havde fået diagnosen.

I dokumentarserien 'Aage og Rita' fik resten af Danmark lov til at følge med i, hvordan sygdommen udviklede sig.

Rita Knudsen tror dog også, at det må have været en lettelse for kongefamilien at få en diagnose:

- Jeg kan selv huske, hvor forfærdeligt, jeg synes det var, inden vi fik diagnosen. For jeg anede ikke, hvad der foregik. Så det var en blanding af lettelse og så selvfølgelig at være ked af, at han havde fået sådan en diagnose, siger hun.

'De pårørendes sygdom'

Demens bliver kaldt ’de pårørendes sygdom’, fordi den slider på de mennesker, som er tæt på de mennesker, som er ramt af sygdommen.

Og Rita Knudsens tanker går da også lige så meget til kongefamilien som til prins Henrik.

- Han kommer ikke til at mærke så meget til det, når først han ikke registrerer det længere. Men for familien bliver det godt nok hårdt. For hustru, for børn og specielt for børnebørnene. For de skal mærke, at deres farfar ændrer adfærd, som han kommer til. Og det synes jeg er synd for dem, siger hun.

Hvad er demens?

  • Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket.
  • Omkring 200 sygdomme kan føre til demens.
  • Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid forandringer i hjernen.
  • I Danmark lever 70.000-85.000 med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Der er cirka 8000 nye tilfælde af demens hvert år.
  • Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Der er ingen helbredende kur mod Alzheimer. Man kan mindske symptomerne på nogle af de sygdomme, der giver demens. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose.

Alzheimerforeningen.

Ifølge Alzheimersforeningen lever mere end 400.000 danskere med demens i hverdagen, enten fordi de selv er ramt af sygdommen eller fordi de er pårørende til en sygdomsramt.

'De har flere muligheder'

Rita Knudsen forventer dog ikke, at den kongelige familie skal igennem helt så svær en tid som mange andre ramte familier, når det gælder det rent praktiske.

- De har jo mange flere muligheder end vi andre har, som hun udtrykker det.

- Den demente mister lysten til at være social. Og så længe man har dem hjemme, så er det meget svært at komme hjemmefra. For efterhånden kan de ikke være alene hjemme. Men den situation kommer Dronningen ikke til at stå i, for de har jo altid personale hos sig, siger Rita Knudsen.

'Lad os huske prinsen som han var'

Det følelsesmæssige tror hun til gengæld er helt det samme, uanset hvilken familie det drejer sig om. Og der har hun en opfordring til den danske befolkning om at støtte op om Dronningen:

- Det er ikke sjovt at stå på sidelinjen og mærke, at ens ægtefælle ikke bliver behandlet med respekt. Det, der er vigtigt for os, for alle danskere, er at se prins Henrik som den mand han var, og ikke bare se, at han er blevet dårligere, efterhånden som hans demens tager over, siger Rita Knudsen.

- At vi vil huske ham, som den person han var. Det ville hjælpe familien, hvis vi er i stand til det, siger hun.