Samfund

S-formand vil have tættere samarbejde med DF i kommunerne

DF og S ser så ens på kommunalpolitik, at man godt kan forestille sig flere DF-støttede S-borgmestre.

På mange områder er Dansk Folkeparti rundt omkring i landets kommuner politisk set tættere på Socialdemokratiet end på Venstre.

Derfor bør Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer overveje at pege på en S-borgmester i stedet for at bakke bevidstløst op om Venstre.

Sådan lød opfordringen fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der mandag var hjemme i sin valgkreds i Tønder til et vælgermøde, som Jydske Vestkysten har refereret.

Den melding vækker glæde hos Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Kofod Poulsen har helt ret i sin vurdering, mener hun.

- Det, der er vigtigt i kommunalpolitik, er, hvor højt man vil prioritere vores velfærdssamfund. Altså forhold for de ældre og børnene, siger Mette Frederiksen.

Så bredt samarbejde som muligt

Derfor sender Mette Frederiksen en klar opfordring til de lokale S-politikere om at invitere DF med i forhandlingerne, når der efter kommunalvalget den 21. november skal fordeles borgmester- og udvalgsposter.

- Vores borgmesterkandidater og byrådsmedlemmer skal samarbejde så bredt som muligt. Det er det, vi står for på Christiansborg, siger hun.

Der er allerede flere S-borgmestre, der sidder med opbakning fra Dansk Folkeparti. Men signalet fra Christiansborg er klart: Det er en konstellation, man gerne ser mere udbredt.

- Jeg er rigtig meget rundt i landets kommuner. Og jeg kan godt mærke, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og DF er spirende og godt, siger Mette Frederiksen.

Kan bringe DF-borgmester til magten

Hun udelukker heller ikke, at det kan komme på tale, at S-lokalpolitikere bringer en DF-borgmester til magten. Det afhænger af de lokale forhold, siger hun.

Peter Kofod Poulsen understreger over for Ritzau, at han har udtalt sig i sin egenskab af at være det lokale folketingsmedlem. Han er ikke sit partis kommunalordfører, pointerer han.

Men på blandt andet ældreområdet og handicapområdet har DF ofte mere til fælles med Socialdemokratiet end Venstre, mener han.

- Der er ingen tvivl om, at Socialdemokraterne på landsplan har rykket sig rigtig meget i Dansk Folkepartis retning, siger Kofod Poulsen.

- Jeg har et håb om, at det vil smittet af lokalt, så flere socialdemokrater vil invitere DF'ere med i konstitueringsforhandlinger.