Samfund

Politikere vil have mediebossers lønsedler frem i lyset

Chefredaktørerne for de store aviser er ikke indstillede på at diskutere deres lønforhold med den brede befolkning.

Hvis danske medier vil have mediestøtte, så skal det være offentligt tilgængeligt, hvad topcheferne får i løn.

Det er et krav fra Venstre og Socialdemokratiet i forbindelse med forhandlingerne om det nye medieforlig.

- Egentlig er jeg fuldstændig ligeglad med, hvordan private virksomheder lønner deres ledere, men når man får så meget i støtte, er det et offentlig anliggende, siger Venstres medieordfører, Britt Bager, til TV 2.

800 millioner om året

I alt får danske medier omkring 800 millioner kroner om året i støtte og momsfritagelse. Heraf får de største nationale dagblade alle omkring 17,5 millioner kroner.

- Vi vil først og fremmest gerne opnå en debat omkring lønniveauet i de store mediekoncerner. Befolkningen har krav på at vide, hvordan pengene forvaltes, mener Britt Bager.

Hans Engell, der har en fortid på begge sider af bordet i mediedebatten som tidligere chefredaktør og partileder, fortæller, at politikerne generelt er efter medierne for tiden.

- Når man lytter til stemningen på Christiansborg, er det tydeligt, at der er en meget kritisk holdning til medierne, ikke mindst aviserne, siger han.

Lagt op til konflikt

Chefredaktørerne for blandt andet Politiken og Ekstra Bladet har allerede gjort det klart, at de ikke er indstillede på at fremlægge lønsedlerne, og Hans Engell tror da også, at det bliver svært for politikerne at overbevise dem om det retfærdige i forslaget.

- Det er jo private virksomheder, og mange får statslig støtte uden at skulle offentliggøre det her. Så mange medier vil nok opleve det som om, at politikerne har set sig sure på dem, siger han.

Selvom Hans Engell kalder forslaget for "meget usædvanligt", mener han imidlertid godt, det kan gennemføres.

- Når både Socialdemokratiet og Venstre er med på det, kan det sagtens blive en del af et stort medieforlig, som vil lave meget om i medieverdenen, siger han.

Blandt andet nævner Hans Engell, at en privatisering af TV 2, fremtiden for Radio 24syv og nedskæringer i Danmarks Radio er i spil.

- Der er rigtig meget, der vil blive kastet op i luften. Både for DR, men også for det øvrige medielandskab, siger han.