Samfund

Formand efter behandlingstid på et år i voldtægtssag: - Målet er urealistisk

Initiativer, der skal forkorte behandlingstiden i voldtægtssager, er på vej. Pas nu på retssikkerheden, lyder advarslen fra dommerforening.

Hvis man bliver voldtaget, skal sagen gennem det danske retssystem indenfor 37 dage.

Sådan har Folketinget bestemt det, men det er helt urealistisk, at den tidsfrist bliver overholdt, lyder det nu fra Den Danske Dommerforening.

- Det er pænt, at politikerne har et målt, for de her sager er så alvorlige, at de skal prioriteres højt. Men at tro, at vi kan behandle alle sager over én kam og sætte en frist på, det er bare ikke realistisk i den virkelige verden, siger formand Michael Sjøberg til TV 2.

Jeg følte, at det var det nemmeste, hvis jeg ikke var her mere.

16-årige Cecilie Elinor Hove

I dag bliver kun 28,7 procent af alle sager om voldtægt behandlet indenfor den politisk bestemte tidsfrist på 37 dage, viser tal fra Justitsministeriet. Og nogle sager overskrider endda fristen med mange, mange måneder.

- Vi skal undersøge tekniske beviser, og så skal vi være opmærksomme på, at det typisk er påstand mod påstand: Den mulige gerningsmands og ofrets. Nogle gange er der måske ikke engang tekniske beviser, og så skal vi afhøre vidner, forklarer Michael Sjøberg og uddyber:

- Da der er tale om en alvorlig forbrydelse, foretager vi ofte en mentalundersøgelse. Man vil gerne undersøge, hvad det er for en mulig gerningsmand, som man har fat i. Det tager altså sin tid.

16-årige Cecilie Elinor Hove venter efter et år stadig på at, der bliver sat et endeligt punktum i hendes voldtægtssag. Video: Carl-Emil Søe

16-årig Skar sig i armen

I oktober sidste år blev den 16-årige Cecilie Elinor Hove fra Thy voldtaget. I dag, næsten ét år efter, er hendes sag stadig ikke endeligt afgjort. 

- Så længe sagen kører, får hun ikke lov at komme videre med sit liv. Hun er låst fast og har ikke kunne gøre sin niende klasses eksamen færdig til tiden, fortæller Cecilies mor, Charlotte Elinor Hove, til TV Midtvest

Det er simpelthen helt utilfredsstillende, og derfor må vi gå meget mere markant til værks.

Justitsminister Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti

Den lange ventetid har fået den 16-årige pige til at snitte sig i underarmen og efterfølgende dele et billede af den blodige arm på Facebook.

- Jeg følte, at det var det nemmeste, hvis jeg ikke var her mere, siger Cecilie Elinor Hove til TV Midtvest

- Jeg føler, at jeg er blevet behandlet uretfærdigt, og at det er mig, der er blevet straffet, og ikke gerningsmanden. Med billedet vil jeg gerne række ud til så mange mennesker som muligt for at sige, at de ikke er alene.

Træk i pilen for at se billedet som Cecilie Elinor Hove delte på Facebook. 

16-årige Cecilie Hove fra Thy blev voldtaget i oktober sidste år. Men i dag, næsten et år efter, er sagen endnu ikke afgjort.
16-årige Cecilie Hove fra Thy blev voldtaget i oktober sidste år. Men i dag, næsten et år efter, er sagen endnu ikke afgjort.

Nye initiativer på vej

Den konkrete sag med 16-årige Cecilie Elinor Hove har fået flere politikere til at kræve handling – og Justitsministeren varsler nu nye initiativer.

- Det er simpelthen helt utilfredsstillende, og derfor må vi gå meget mere markant til værks. Igennem de seneste måneder har der derfor været et grundigt arbejde i gang i mit ministerium for at endevende hele forløbet. Jeg forventer på den baggrund snart at fremlægge en række initiativer, der skal nedbringe sagsbehandlingstiderne markant, oplyser Søren Pape Poulsen (K) i en skriftlig kommentar til TV 2.

Ifølge Venstre kan det blandt andet være interessant at se på, hvor mange gange ofret skal afhøres.

- I nogle situationer må offeret afgive forklaring i både grundlovsforhør, byret og eventuelt ved en senere, højere instans. Det kan være meget ydmygende for den forurettede, og derfor må vi kigge på, om én forklaring ikke er tilstrækkelig. Så kan den efterfølgende blive læst op, siger retsordfører Preben Bang (V).

Hvad med retssikkerheden?

Hos Den Danske Dommerforening understreger man, at den 16-årige pige har ventet alt for lang tid på en afgørelse.

Samtidig advarer man dog imod at indføre tidsforkortende initiativer, som eksempelvis kun at afhøre ofret én gang. Det kan meget vel skade retssikkerheden, lyder det.

- Vi skal tænke på, at det er påstand mod påstand. Den mulige gerningsmand siger, at han måske aldrig har været sammen med hende, eller at det var noget helt andet. Vi har to forskellige forklaringer, og derfor er det meget vigtigt for en korrekt troværdighedsvurdering og bevisvurdering, at vi har begge personer i retten, siger formand Michael Sjøberg til TV 2.