For et år siden ryddede christianitterne Pusher Street - nu er boderne tilbage
Christianias talsmand savner politisk handling og foreslår, at man legaliserer hash på forsøgsbasis, men den idé er Venstre overhovedet ikke med på.
For præcis et år siden fik beboerne i den københavnske fristad, Christiania, nok og ryddede Pusher Street.
Men nu er hashhandlen i gaden tilbage på samme niveau.
Pusher Street har længe været kendt for sit åbne salg af blandt andet cannabis, hashkager og færdigrullede joints, og politiet har i årenes løb foretaget mange razziaer, men uden at få bugt med salget af stoffer.
Den 1. september holdt christianitterne et fællesmøde, efter at en herboende 25-årig bosnier Meza Hodzic skød en betjent i hovedet og en anden i benet og sårede en turist på Christiania.
Beboerne i den københavnske fristad ved Christianshavn ville nu tage sagen i egen hånd.
Dagen efter mødet blev afholdt, mødte talrige medier op på Pusher Street – hvor kameraer ellers normalt er bandlyst – på foranledning af at Christianias talsmand, Risenga Manghezi, der i 'Go’ Morgen Danmark' samme dag havde fortalt om christianitternes planer.
Bevæbnet med mukkerter og brækjern kunne beboerne for rullende kamera ses fjerne hashboderne på Christiania.
Boderne er tilbage
Men et år efter fristaden blev taget tilbage af sine egne beboere, har de mistet den igen.
Hashhandlen er nemlig så småt tilbage på samme niveau som før.
Da Berlingske besøgte Christiania torsdag, kunne de konstatere, at boderne er tilbage.
Omgivet af hjemmelavede træskilte, parasoller og musik bærer de sælgende nu ikke længere masker og camouflage, som de gjorde for et år siden.
Udviklingen kommer ikke bag på Risenga Manghezi.
- Handlen i Pusher Street nærmer sig det niveau, og det ser ikke ud til, at der er noget, der vil stoppe det fra at komme tilbage på samme niveau, som det var på før rydningen for et år siden. Jeg er ikke overrasket over, at det er på vej tilbage, men jeg ærgrer mig over, at der ikke er sket mere fra politisk hold, siger han til TV 2.
Samme tilstand
Han sagde allerede for et år siden, at det, beboerne gjorde, ikke var noget, der kunne fjerne hashhandlen permanent.
Han mener, at det ikke virker som om, at det man har gjort i Danmark, kan fjerne hashhandlen.
- Politiet har prøvet deres bedste i det seneste år, og det har ikke hjulpet noget. Vi er tilbage ved de tilstande, der altid har været, hvor politiet kommer ind, fjerner hashboder, og der går en halv time til en time, før de (boderne, red.) er tilbage.
Dannie Rise, der er leder af Operativ Specialafdeling ved politiet, som har afløst blandt andet Task Force Pusherstreet, fortalte til Information torsdag, at boderne er relativt stabile og er nået ”samme udtryk” som for et år siden.
Nye har overtaget markedet, og de har lært af de mange razziaer.
- Forskellen er, at der er kommet mange nye til Pusher Street, fordi de gamle ikke gider være der mere. Det er blevet mere risikofyldt. Boderne er ikke permanente længere, fordi vi har fjernet dem et utal af gange, sagde han til avisen.
Bandekonflikten optager politiet
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener, at boderne er tilbage som resultat af, at politiet har prioriteret andre, vigtigere ting.
Den verserende bandekonflikt, hvor navnlig bydelen Nørrebro har været offer for adskillige skudepisoder, og kuglerne, som politikeren beskriver det, ”nærmest flyver om ørerne”, har optaget politiet.
- Der er nogle kyniske mennesker, der udnytter den situation, politiet er i, nemlig at de med rette har sat en indsats omkring rocker- og bandeskyderier omkring Nørrebro, siger han til TV 2.
- Det er dybt beklageligt, men jeg er helt sikker på, at det er årsagen.
Mere politi
Christianias talsmand, Risenga Manghezi, siger, at christianitterne er glade for det, de gjorde for et år siden, og for at det har holdt indtil nu, men personligt er han frustreret og vred. For han mener ikke, at det er blevet fulgt op med politisk handling.
Men det genkender Preben Bang Henriksen ikke.
- Vi har forsøgt at etablere langt flere politibetjente end nogensinde før, og det bliver vi ved med. Der er åbnet op for, at militæret kan sættes ind, vi har hjemmeværnet, vi har kadetter, der forhåbentlig snart kommer på gaden, og vi har langt større optag på politiskolen. Så der bliver gjort noget fra Christiansborg.
For retsordføreren mener, at det er en opgave for politiet. Det er ikke en opgave for politikerne at blande sig i politiets prioriteringer og måder at arbejde på.
- Ser politiet et problem, der er permanent, skal de selvfølgelig i det omfang, der er ressourcer til det, og situationen betinger det, være til stede, siger han og uddyber, at han har fuld forståelse for, at kræfterne bliver brugt på Nørrebro i stedet for Christiania i øjeblikket.
Talsmand: Løsningen er legalisering
Risenga Manghezi er uenig. Ifølge ham er det skruen uden ende.
Lige meget hvor mange razziaer der har været, og hvor meget hash der er blevet beslaglagt, har han aldrig oplevet, at priserne på hash har ændret sig. Den er altid den samme.
Og det er ikke kun fristaden, der har sit at slås med, siger han. Det har Nørrebro, Aarhus og resten af landet også.
Den konkrete løsning, som talsmanden efterspørger fra politisk hold, er at legalisere hash.
- Så længe hash er kriminelt, er der ingen varedeklaration på hash. Det vil sige, at unge, som prøver sig med hash, ikke aner, hvad de fortager sig, og de har derfor risiko for psykoser, siger han.
- Så længe hash er illegalt og kriminelt, har de kriminelle finansiering til at købe våben. De har finansiering til at rekruttere unge mennesker til at begå kriminalitet.
Det eneste, man kan gøre, som Manghezi ser det, er at legalisere hash på forsøgsbasis.
- Så kan vi som samfund tage ansvar og sige: "Sådan kan det foregå, og sådan kan det ikke foregå". I stedet for at lade rockerne og banderne bestemme, hvor gammel man skal være, før man må ryge cannabis.
V: Det kommer aldrig til at ske
Den idé afviser venstres retsordfører kategorisk.
Han sammenligner det med at fjerne fartgrænserne på vejene, fordi bilisterne alligevel kører for hurtigt.
- Jeg kan lige så godt sige det, som det er – det bliver ikke sådan med venstres stemme, at hash bliver frigivet i Danmark, fordi der er et problem på Christiania. Sådan er det bare.
Han siger, at det ifølge Sundhedsstyrelsen er sundhedsskadeligt, og at legalisering af hash derfor er en sundhedspolitisk diskussion.
- Så længe hash er ulovligt i det danske restsystem, er det politiets opgave.