Kontanthjælpsmodtagere trukket i børnepenge

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesministeren, at flere tusinde kontanthjælpsmodtagere, som har gæld, er blevet trukket i børnepenge.

Flere tusinde kontanthjælpsmodtagere er blevet trukket i deres børnepenge, fordi de ikke har kunnet betale deres gæld til daginstitutioner.

Det skriver Avisen.dk.

Det fremgår af et svar, som beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V) har givet til Folketinget. I oktober kom det frem, at Skat havde trukket omkring 20.000 danskere i deres børnepenge, fordi de havde ubetalt gæld til daginstitutioner. 

Det tal viser sig nu at være på i alt 21.500 personer. I gennemsnit er de blevet trukket 1.091 kroner i børnepenge hver måned i fjerde kvartal af 2016. 4.202 af de berørte var på enten uddannelseshjælp, integrationsydelse eller kontanthjælp. Heraf var 2.436 berørt af kontanthjælpsloftet og/eller 225-timersreglen.

Det er beskæftigelsesordfører hos Enhedslisten Finn Sørensen, der har bedt om svaret fra ministeren. Og han er rystet.

 - Det er forkasteligt. Det er skrækkeligt mange mennesker, der er ramt af det her, og samtidig har været berørt af kontanthjælpsloftet eller 225-timersreglen. Det bliver til mange penge, og det forværrer familiernes problemer med at klare sig selv økonomisk, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.

Ministeren: - Helt naturligt

Troels Lund Poulsen skriver i en mail til Avisen.dk, at han finder det i orden, at man trækker i folks børnepenge, når de har gæld. 

- Jeg mener, at det er helt naturligt, at man skal betale sin gæld til det offentlige. Det gælder uanset, om man har et arbejde eller en periode er på kontanthjælp, skriver Troels Lund Poulsen.

 Det er Finn Sørensen enig i. Han mener også, at alle skal betale deres gæld, men pointerer, at gældsinddrivelse gennem børnepenge kun forværrer folks økonomi. - Det her handler ikke om, at man skal slå en streg over gælden, for selv kontanthjælpsmodtagere skal betale gæld tilbage. Ånden i rådighedsbekendtgørelsen er, at man skal betale tilbage efter evne.

Det må da være være formålet med en socialpolitisk indsats, at vi ikke gennemfører foranstaltninger, der stiller folk ringere, siger Finn Sørensen.