Samfund

Forbyder al jagt og fiskeri efter fund af nervegift i nordjysk naturområde

Godsejer Jørgen Skeel har anmeldt sagen om de forgiftede fisk til politiet.

Fødevarestyrelsen går nu ud og forbyder al jagt i området nær Store Vildmose.

Derudover fraråder de håndtering og brug af dyr skudt i områderne mellem Vestbjerg, Brønderslev, Løkken og Pandrup efter en repræsentant fra Miljøstyrelsen har fundet døde fisk i den nordlige del af Store Vildmose.

Det siger Stig Jessen fra Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold til TV 2. 

Det drejer sig om tre makreller, der var hængt op på en stang udover en sø i området. De var skåret op og proppet med blåt pulver i maven, fortæller TV 2s reporter i området. Man finder efterfølgende ud af, at makrellerne er blevet inficeret med den farlige nervegift carbofouran.

- Vi har indstillet al jagt i området nær Store Vildmose for at undgå, at vandfugle, der har været i det område, bliver skudt, fortæller Stig Jessen.

- En and, der har været i det forgiftede vandhul kan have drukket af vandet. Hvis man spiser anden, kan giften videreføres. Giften er meget giftig, siger han.

Carbofouran har været forbudt i næsten ti år og betegnes som en ekstremt farlig nervegift.

Hverken Fødevarestyrelsen eller Miljøstyrelsen kan udelukke, at giften kan have spredt sig til ænder og andre vandfugle i området, og det er derfor  "særdeles farligt at spise fisk og ænder fra området".

Fredagens andejagt var allerede aflyst

Godsejer Jørgen Skeel fra Birkelse Hovedgaard ejer det område, hvor de forgiftede makreller blev fundet. Han havde allerede aflyst fredagens andejagt, før myndighederne meldte noget ud.

Han kalder de forgiftede makreller for "noget forfærdeligt svineri".

En fisk fra Store Vildmose med påført gift.

- Jeg blev chokeret og meget rystet. Bagefter meget vred. Vi har gjort alt for at have en god vildtforvaltning og en god jagt, og hvor det er lykkedes med jægerne at få så meget ro, at vi har fået en kongeørn, der for andet år i træk har fået en unge, siger Jørgen Skeel til TV 2.

Sagen om de forgiftede fisk i Store Vildmose har han derfor anmeldt til politiet.

Suspekte mennesker står bag

Jørgen Skeel tror, at gerningsmanden har proppet gift i fiskene for at skræmme de fredede rovfugle i området væk.

- Det er nogle suspekte mennesker, der har brugt gift for at få rovfuglene væk, siger Jørgen Skeel.

Den antagelse nikker Lasse Sehested Jensen, miljøplanlægger i Miljøstyrelsen, genkendende til.

- Der er udlagt fisk indeholdende gift ved en sø, som bruges til udsætninger af ænder. Udlægningen er foregået lige op til jagtsæsonen, det er derfor muligt, at det har været intentionen at dræbe rovfugle og oddere, som naturligt spiser ænder og ællinger, siger han til TV 2. 

Lasse Sehested Jensen fortæller yderligere, at Miljøstyrelsen hjælper politiet med at kortlægge, hvilke lovovertrædelser der er fundet sted. Indtil videre drejer lovovertrædelserne sig om ulovlig jagtbrug i form af gift samt efterbestræbelse af fredet vildt. 

TV 2 har været i kontakt med Nordjyllands Politi. De skriver i en SMS, at de har modtaget en anmeldelse, som bliver taget alvorligt og efterforsket. Politiet har ikke yderligere kommentarer.