Første hold politikadetter kan ikke starte - vil ikke være B-hold

Politikadetterne vil have tjenestemandsoverenskomst med ret til at strejke - det er deres arbejdsgiver uenig i.

Det var meningen, at en flok nyuddannede politikadetter skulle begynde i deres nye job fredag og blandt andet hjælpe politiet med grænsekontrol. Men det har en overenskomststrid foreløbig sat en stopper for.

De nye politikadetter ønsker nemlig en tjenestemandsansættelse, mens Moderniseringsstyrelsen, som er kadetternes arbejdsgiver, kræver, at politikadetterne ansættes på en overenskomst uden muligheden for at strejke.

- Man har ikke stolet på mit ord, selvom jeg har sagt, at vi altid vil tage samfundsansvar, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, til TV 2.

Han siger, at han skriftligt har garanteret Moderniseringsstyrelsen, at hvis politikadetterne strejker, vil politiet overtage deres funktioner, mens de strejker.

Claus Oxfeldt er bekymret for, om konflikten overhovedet kan løses. Video: Stine Gliese

Men ifølge Claus Oxfeldt har det ikke været nok for Moderniseringsstyrelsen.

- Jeg håber, at det er inden for ganske få dage, man kan løse denne her problemstilling, men jeg er bekymret for, om det overhovedet kan lade sig gøre, siger Claus Oxfeldt.

Nyuddannet politikadet: Et A- og et B-hold

En af dem, der skulle være startet i sit nye job fredag, er den nyuddannede politikadet Jens Snedegaard.

- Vi fik at vide, dengang vi startede, at der var ét politi. Det er vi 100 procent sikre på, der ikke er. Der er et A- og et B-hold, for ellers fik man ansættelse som tjenestemand, og længere er den ikke, siger Jens Snedegaard, der afviser, at politikadetterne vil bøje sig for kravet om at droppe ønsket om retten til at strejke.

- Man skal ikke bukke sig ned. Vi skal have nogle ordentlige vilkår, og så må det tage den tid, det tager, siger Jens Snedegaard.

De nye politikadetter skal efter planen være en del af dansk politi og løse de særlige politiopgaver i forbindelse med grænsekontrol, bevogtningsopgaver, transportopgaver og udsendelser.

De nyuddannede kadetter undrer sig over, hvorfor der ikke er forhandlet en overenskomst på plads. Video: Stine Gliese

54 politikadetter er nu uddannet og skulle altså være startet fredag. Endnu 37 starter om få dage på politikadetuddannelsen på Politiskolen i Brøndby vest for København, og de er færdige med deres uddannelse i marts 2018.