Samfund

Antallet af unge hjemløse fordoblet på otte år

Der er for få billige boliger til de unge, lyder det fra en tidligere hjemløs.

- Tag over hovedet eller mad.

Det er den sætning, der går igen, når man er ung og hjemløs, forklarer 25-årige Manar til TV 2.

Han var kun 16 år gammel, da han første gang sov med brosten som hovedpude. I begyndelsen overnattede han på sofaer hos familie, venner og bekendte, men senere blev det offentlige steder som togstationer, kælderskakter og bænke i parker.

Manars historie er langt fra enestående. I 2009 var der 633 hjemløse unge mellem 18 og 24 år, i 2017 er der registreret dobbelt så mange, nemlig 1.278. Det viser nye tal fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Samtidig viser tallene, at der særligt er sket en stigning i antallet af hjemløse kvinder – i dag er hver fjerde hjemløs en kvinde.

Stigning i antallet hjemløse i Danmark

  • Der er 6635 hjemløse i Danmark i 2017 (en stigning på otte procent i forhold til 2015)
  • Antallet af unge hjemløse mellem 25 og 29 år er steget med 27 procent fra 2015 til 2017.
  • Antallet af udenlandske hjemløse uden dansk CPR-nummer er steget fra 125 til 438.

Kilde: ​VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

For få billige boliger

Hvorfor ser vi så denne stigning i antallet af hjemløse – særligt blandt de unge?

Eva Riedel, der er stifter og bestyrelsesformand for Hellebro i Valby i København, der er et værested i dagtimerne for unge mellem 18-29 år, mener, at der er for få billige boliger til de unge.

- Vi modtager unge hjemløse fra hele landet, siger hun til TV 2.

Hun understreger, at hjemløshed ikke kun er noget der rammer unge, der kommer fra ressourcesvage familier.

- I begyndelsen overnatter den unge måske hos venner, familie og bekendte som såkaldt ’sofa-surfer’, men denne situation har en udløbsdato i takt med relationerne bliver tyndslidte.

Eva Riedel har ofte set eksempler på, at de unge igennem hele forløbet har været positive og troet på, at de nok skulle finde en bolig:

- Der er ingen af de unge, der tror, at de ender som hjemløse den næste måned. Pludselig er der bare ikke være flere personer i netværket at trække på. Vi ser ofte, at folk kun vil have den unge boende tre-fire uger, selvom der er tale om en nær relation.

Det private værested Hellebro slog dørene op i april 2015. Omkring 60 procent af de unge, der opsøger værestedet, er mænd, mens 40 procent er kvinder.

- Hjemløsheden kan gå særlig slemt ud over kvinderne, der kan ende i gråzoneprostitution, hvor en udlejer eksempelvis tager en urimelig høj husleje og kræver kys, eller det der er værre, som betaling, siger Eva Riedel og fortæller, at det ofte er kvinderne, hun ender med at køre på den lukkede afdeling:

- Mange af dem er fyldt med skam over, at de er endt i hjemløshed. Vi ser især blandt kvinderne en tendens til selvskade. Mændene er ofte mere udadreagerende, hvor de får deres frustrationer ud ved at smadre en dør eller lignende.

Et nyt liv

For blot to måneder siden fik Manar et værelse i udkanten af København. Han er samtidig blevet optaget på en uddannelse som bygningsingeniør – et job der måske vil føre til, at han en dag kan bygge tag over hovedet til andre unge. Men selvom der for alvor er tale om et sporskifte for Manar, så glemmer han ikke den kæmpe udfordring det er at forene et skoleliv med livet på gaden. I alle de år han var hjemløs, sørgede han nemlig for at passe sine studier.

- Vennerne har ofte spurgt, hvorfor jeg var så træt, eller hvorfor jeg kom for sent. Jeg svarede, som det var, at jeg ikke havde fået noget at spise eller ikke havde fået sovet.

 På det nuværende studie som bygningsingeniør har tutorerne fortalt, at det forventes at de studerende bruger 40-50 timer om ugen på bøgerne.

- Jeg har en husleje på 4.200 kroner, så der er kun 1.000 kroner til mad, toiletpapir og andre sager. Det er ikke nemt at finde arbejde, men hvordan skulle jeg også have tid til det? Der er kun én mulighed, og det er at tage et studielån, men det er en ond cirkel, siger han til TV 2.

Opgav at pendle

Manar har tidligere boet i Næstved for at spare penge på huslejen. Han endte dog med at opgive pendleriet, da det var for vanskeligt for ham at komme op om morgenen og nå i skole i København klokken otte. 

Nu går han i klasse med andre unge, der bor i forældrekøb. Selv fortæller han, at han er fra en ressourcesvag familie, der kom til Danmark som flygtninge i 90’erne.

- Min familie har hjulpet mig med det de kunne - det har bare ikke været nok – og det er derfor, at jeg er faldet igennem.

Traditionelle herberger er ikke for unge

Foruden flere billigere boliger peger Manar på, at der skal oprettes flere steder som det private værested Hellebro. I modsætning til eksempelvis ungdomsherberget RG60 på Rådmandsgade på Nørrebro, hvor de fleste unge bliver henvist efter aftale med de offentlige myndigheder, så er Hellebro åbent for alle unge hjemløse.

- De traditionelle herberger er fyldt med stoffer og kriminalitet. De er ikke et sted for unge, siger Manar.

Eva Riedel giver ham ret. Hun mener, at det reelle antal af unge hjemløse er meget højere end det, som de nye tal viser:

- Der er unge, der gemmer sig på legepladser, kælderpladser, loftsrum og kælderskakter. Hvis de unge ikke finde et sted at sove, så vandrer og vandrer de bare. Der findes derfor et enormt mørketal.