Samfund

Regeringen vil fjerne nødde-afgift: Det kan du spare på en pose mandler

Forsvinder nøddeafgiften, kommer det forbrugerne til gode, siger supermarkedskæde og giver et priseksempel.

Onsdag præsenterede regeringen et erhvervs- og iværksætterudspil med 22 initiativer. Et af dem handler om fjernelse af afgiften på nødder i 2018.

- Afgift på nødder har været hul i hovedet længe. Vi afskaffer afgiften, skriver finansminister Kristian Jensen i et tweet.

Og hos dem, der sælger nødderne, vil man hilse en afskaffelse af afgiften på nødder velkommen - og man lover samtidig, at forbrugerne får glæde af afgiftsnedsættelsen.

- En afskaffelse af nøddeafgiften er godt nyt for danske kunder og for dansk økonomi, fordi det giver billigere varer og forhåbentlig bidrager til at modvirke øget grænsehandel, skriver Mads Hvitved Grand, kommunikationsdirektør hos Dansk Supermarked, der blandt andet omfatter Netto-, Bika- og Føtex-forretningerne, i en mail til TV 2.

Kan ikke sætte konkrete priser på

Han kan dog ikke sætte konkrete priser på, hvad et afgiftsbortfald vil betyde for konkrete produkter.

- I sidste ende vil vores indkøbspriser altid afgøre udsalgsprisen, hvorfor priser længere ud i fremtiden er vanskelige at fastsætte præcist, men garanteret er det, at en afgiftsændring ryger videre til vores kunder 1:1 og kommer dem til gode, skriver Mads Hvitved Grand.

Coop sætter også priser ned

Også hos den anden store danske supermarkedskæde, Coop, der blandt andet driver Kvicky og SuperBrugsen, og gennem datterselskaber også Irma og Fakta, lover man, at et afgiftsbortfald betyder lavere priser.

- Ja, vi vil lade bortfald af afgiften komme forbrugerne til gode 1:1, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop.

Og han nævner et helt konkret eksempel på et prisfald; 150 gram økologiske mandler, der lige nu står til 29,95 kroner i Super Brugsen, vil efter et afgiftbortfald kunne købes for 25,50 kroner.

Lavere priser hos netbutik

Også Mads Lønnberg, indehaver af netbutikken Nøddebazaren, hilser et afgiftsborfald velkomment.

- Det betyder, at folk vil holde op med at tage til Sverige for at købe nødder, siger Mads Lønnberg.

Hos Nøddebazaren vil bortfaldet af afgiften på nødder betyde, at prisen på et kilo økologiske mandler falder fra 250 kroner til 230 kroner.

Så høj er afgiften på forskellige nødder

Mandler

Mandler

Afgiften på ubehandlede mandler er 29,14 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 34,88 kroner kiloet. Er nødderne stadig i skal er afgiften 14,65 kroner kiloet. 

Et aktuelt priseksempel: Hvis fjernelsen af nøddeafgiften slår 100 procent igennem på forbrugerprisen, så vil mandler, købt i Danmark i dag for en kilopris på 167 kroner, fremover koste 131 kroner (fratrukket afgift plus moms af afgift)

I en grænsebutik handles den i dag for 100 kroner.

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

Cashewnødder

Cashewnødder

Afgiften på ubehandlede cashewnødder er 29,14 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 34,88 kroner kiloet.

Et aktuelt priseksempel: Hvis fjernelsen af nøddeafgiften slår 100 procent igennem på forbrugerprisen, så vil cashewnødder (med skrællen pillet af), købt i Danmark i dag for en kilopris på 245 kroner, fremover koste 202 kroner (med afgift plus moms af afgiften).

I en grænsebutik handles den i dag for125 kroner.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Hasselnødder

Hasselnødder

Afgiften på ubehandlede hasselnødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 23,29 kroner kiloet. Er nødderne stadig i skal er afgiften 9,73 kroner kiloet. 

Et aktuelt priseksempel: Hvis fjernelsen af nøddeafgiften slår 100 procent igennem på forbrugerprisen, så vil hasselnødder (uden skal) købt i Danmark i dag for en kilopris på 147 kroner, fremover koste 123 kroner (fratrukket afgift plus moms af afgift)

I en grænsebutik handles den i dag for 120 kroner.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Pekannødder

Pekannødder

Afgiften på ubehandlede pekannødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften også 19,41 kroner kiloet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Pistacienødder

Pistacienødder

Afgiften på ubehandlede pistacienødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften også 19,41 kroner kiloet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Valnødder

Valnødder

Afgiften på ubehandlede valnødder er 19,41 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften også 19,41 kroner kiloet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Jordnødder

Jordnødder

Afgiften på ubehandlede jordnødder er 9,73 kroner kiloet. Hvis de er hakket, ristet, malet til mel eller skrællen er pillet af, er afgiften 11,59 kroner kiloet. Er nødderne stadig i skal er afgiften 5,79 kroner kiloet. 

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Kokosnødder

Kokosnødder

Afgiften på kokosnødder er 5,79 kroner kiloet uanset om de sælges hele eller hakkede.

Foto: STINE MUNK JENSEN / Scanpix Danmark