Sådan tackler I det, hvis den ene i forholdet har mere lyst til sex

Hos langt de fleste heteroseksuelle par har manden mere lyst end kvinden, viser ny undersøgelse.

I de fleste parforhold har manden mere lyst til sex end kvinden.

52 procent af mændene svarer, at de oftere har lyst til sex end deres partner, mens det kun er 11 procent af kvinderne, der har mere lyst end deres mandlige partner. Det viser en ny undersøgelse, som Statens Serum Institut og Aalborg Universitet har lavet.

Lystforskellene hos parrene kan bunde i noget psykisk, men for mange er det faktisk forårsaget af biologi. Mænd har nemlig mere testosteron i kroppen, og det er testosteronet, der er med til at styre lysten.

Giver dårlig dynamik

Når der er ubalance i sexlysten hos parrene, er det vigtigt at arbejde med det.

TV 2 sætter fokus på danskernes sexliv

Vi ved, at sex og sundhed hænger tæt sammen, men for lidt om hvordan. Vores viden om danskernes sexliv er begrænset, men det skal et nyt projekt fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut lave om på.

Projekt Sexus skal kortlægge danskernes seksuelle adfærd fra nu af og til de dør. Op mod 200.000 tilfældigt udvalgte danskere inviteres, men allerede nu har TV 2 fået adgang til en mindre pilotundersøgelse. De næste dage sætter vi fokus på, hvor ofte vi har sex, forskellen på mænd og kvinder, de mest almindelige dysfunktioner, og hvilket forhold børn og ældre har til deres seksualitet.

- Det kan give en rigtig dårlig dynamik i forholdet, fordi man kan føle sig presset, hvis den anden hele tiden spørger, om man ikke skal have sex. Samtidig kan den, der bliver afvist, også få det rigtig dårligt, siger Annamaria Giraldi, overlæge ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

Så hvad gør du, hvis du er i et forhold, hvor I har ubalancer i sexlysten?

Det har TV 2 spurgt Jesper Bay-Hansen om. Han er læge med speciale i klinisk sexologi og parterapeut.

Seks råd til par med forskellig sexlyst

  1. Accepter ubalancerne i lysten

    Ubalancer i lyst er en del af samlivet. For langt de fleste par går det op og ned, hvor meget lyst til sex parterne har. I stedet for at blive frusteret over det, skal man acceptere det og være i det. Det er først, hvis det går hen og bliver et konstant problem, at man bør handle.

  2. Tal om det

    Hvis asymmetrien er et problem, er det vigtigt at tale om det. Først og fremmest skal man have afdækket, om der er et lidelsespres - altså om der er en følelsesmæssig smerte knyttet til den manglende lyst til sex.

    Derefter bør man tage en snak, hvor man giver udtryk for sine ønsker og behov, og det er vigtigt at være ærlig. Når man tænker højt over for hinanden, bliver man ofte klar over det virkelige problem og løsningen på det.

  3. Er der andre problemer?

    Når der er ubalancer i sexlysten, kommer mange par til at fokusere på at jage mere seksuel aktivitet, men i virkeligheden bør man lige se på, om den nedsatte sexlyst måske bunder i andre problemer. Det kan måske være, at I er uenige om børneopdragelsen eller de økonomiske prioriteter. Andre problemer i samlivet kan faktisk godt forplante sig i sexlysten. Så hvis I får løst de andre problemer, vil sexlysten ofte også vende tilbage.

  4. Symptom på en sygdom

    Hvis sexlysten er forsvundet, kan det også være et symptom på en sygdom - og det kan være alvorligt.

    Lystmangel er et ganske normalt symptom på testosteronmangel, tørhed i skeden, depression, angst, sukkersyge, forhøjet kolesterol eller forhøjet blodtryk. Derfor kan det være nødvendigt at søge læge, hvis din lyst til sex er faldet, og parforholdet ellers fungerer.

  5. Overvej et åbent forhold grundigt

    Hvis der er lystubalancer i et forhold, kan tanken om et åbent forhold virke fristende. Men det bør overvejes grundigt, inden man springer ud i det. Ud over at skulle forholde sig til partnerens lyst, skal man nemlig også forholde sig til nye ting som jalousi og følelsen af forladthed. Et åbent forhold kan være en midlertidig smertelindring, men det vil i mange tilfælde medføre nye problemer.

  6. Prøv fysisk kontakt

    Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har lyst til sex eller ej, så kan det være fornuftigt at give den fysiske kontakt en chance, for så kan lysten melde sig. Hvis du på ingen måde har lyst, skal du ikke gøre det. Men hvis der er en snert af lyst, så forsøg dig med kys og kram, for det kan hurtigt føre til mere, og så genfinder I måske lysten igen sammen.

Afstemning

Har du haft sex for din partners skyld uden selv at have lyst?