Samfund

22.000 manglende studieboliger: Her bor de fire i hver skurvogn

​Igen i år er boligmanglen for nye studerende et problem i landets største byer. I Aarhus må studerende bo på campingpladser og i skurvogne.

Der er mere end almindelig stor rift om boligerne i København, Odense, Aarhus og Aalborg netop nu.

I år er 65.165 studerende blevet tilbudt en studieplads, men rigtig mange risikerer at stå uden tag over hovedet, når studiet begynder.

Der mangler nemlig 22.000 studieboliger, viser beregninger fra Dansk Byggeri.

- Grunden til, at det her problem er opstået, er, at studieoptaget er blevet hævet fra politisk side, men antallet af studieboliger er ikke fulgt med, og det giver et akut pres lige omkring studiestart, siger Anne Gram, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Dertil kommer, at flere unge mennesker vælger at flytte til de store byer, og at der er flere singler, lyder det.

Boligmanglen betyder, at mange studerende må ty til alternative løsninger.

Otte kvadratmeter på to hjul

Campingpladsen Blommehaven, der ligger seks kilometer fra Aarhus, er et af de steder, som i disse dage modtager en anden type campister end vanligt. Blandt familier, der nyder det sidste, den danske sommer har at byde på, bor pt. otte unge studerende i små campingvogne.

De har set sig nødsaget til at bo på pladsen, fordi det ikke er lykkedes dem at finde en bolig i Aarhus, hvor studiestarten venter lige om hjørnet.

- Det er nu meget hyggeligt her, men det ville da være rart med en lejlighed at bo i. Jeg har også ni kilometer ind til skolen, så der må jeg op på jernhesten, siger 21-årige Mikkel Mortensen, som TV 2 har mødt i Blommehaven.

Han startede på sit nye studie i går, men bor lige nu i forældrenes otte kvadratmeter store campingvogn for 1900 kroner om måneden.

Værelser er for dyre til en SU

Mikkel Mortensen begyndte allerede for et halvt år siden at lede efter en bolig, men på trods af utallige henvendelser og ventelister er det fortsat ikke lykkedes at finde et fast sted at bo.

- Jeg har forsøgt på Facebook-sider, Boligportalen og kontaktet en masse om værelser. Men de værelser, der er tilbage nu, er så dyre, at jeg ikke har råd til dem på SU. Jeg synes, det ville være rart, hvis kommunen kunne sørge for, at os, der kommer langvejs fra, havde lidt bedre muligheder for at få en bolig, siger han.

I år mangler der ifølge beregningerne fra Dansk Byggeri 4000 studieboliger i Aarhus. Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Byråd Kristian Würtz (S) erkender, at Aarhus har problemer med manglende studieboliger, men henviser til, at der allerede er permanente løsninger på vej:

- Over de næste fire år bygger vi 3000 studieboliger ekstra i Aarhus. Byggeriet af knap 1500 boliger starter allerede i år. Indtil da synes jeg, vores midlertidige boliger er en god løsning, men det er det selvfølgelig kun, hvis vi kan bygge varige boliger, der kan stå i mange år, siger Kristian Würtz (S).

Mikkel Mortensen har ikke forventninger om at finde en lejlighed foreløbigt. Han er klar til at bo på campingpladsen, til den lukker i oktober, siger han.

En skurvogn med havudsigt

Også 19-årige Fabian Seland Mathiasen fra Vejle har opgivet at finde en bolig inden studiestart. Han har forsøgt i flere måneder, men er nu flyttet ind i en skurvogn på havnen i Aarhus.

I skurvognen bor han med tre andre udenlandske studerende. Her deler de et lille køkken, toilet og vaskemaskine. Det eneste private område, Fabian har, er sit 3,5 kvadratmeter store værelse.

- Det, jeg savner mest ved at bo hernede, er nok noget mere privatliv og muligheden for at kunne indrette mig med mine ting. Men folk hernede er super søde og rare, så det er meget hyggeligt. Jeg synes faktisk, det er fint, at kommunen har tilbudt det her.

Det er Aarhus Studenterhus, der har opstillet skurvognene i samarbejde med Aarhus Kommune som en del af kommunens boliggaranti for studerende. Udover skurvognene på havnen er der opstillet skurvogne to andre steder i byen. Værelserne på 3,5 kvadratmeter koster 700 kroner om ugen.

Dansk Byggeri roser Aarhus Kommune for at reagere, men de er ikke ovenud tilfredse for løsningen:

- Man kan jo sige, at det (skurvognene, red.) er som at tisse i bukserne - det er varmt lige nu, men det bliver koldt senere. Generelt skal der bygges flere almene boliger i Aarhus, før problemet er helt løst, siger Anne Gram.

Indtil videre har Fabian Seland Mathiasen booket sig ind i skurvognen på havnen i to uger.