Samfund

Priserne på olivenolie stiger i de danske supermarkeder

Oliventræer i Italien og Spanien er ramt af oliven-ebola.

Den velkendte olivenolie, som danskerne flittigt bruger til madlavning, vil opleve en prisstigning på ti procent i Coops supermarkeder. Det fortæller informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen til TV 2.

- Priserne på olivenolien stiger på en del varianter med en størrelsesorden på ti procent, hvor de billigste varianter bliver ramt først, siger informationsdirektøren i Coop.

I Spanien er oliventræerne nemlig blevet inficeret med en pest kaldet Xylella Fastidiosa. Pesten er så kraftig, at den har fået navnet oliven-ebola. Pesten har indtil videre ramt en million træer i Italien og har nu spredt sig til verdens største olivenproducent, Spanien.

Steg med 66 procent i Norge

De sidste fire år har olivenoliehøsten i Italien været præget af pest, regn og tørke, og det medførte, at priserne steg med 66 procent fra sommeren 2016 til sommeren 2017 i Norge, skriver Dagbladet. Norge importerede ikke en eneste dråbe af den famøse olie fra støvlelandet i den sæson.

Nu går olivenpesten også udover de danske supermarkeder.

- Priserne stiger i Coops butikker på grund af en mindre produktion af olivenolie i både Spanien og Italien, siger Jens Juul Nielsen.

Coops butikker udgør Kvickly, Irma, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Fakta Q.

TV 2 har også prøvet at kontakt til Dagrofas presseafdeling, der ejer supermarkederne Meny, Spar, Min Købmand og Letkøb, men de har ikke ønsket at kommentere på, om prisstigningen også sker i deres butikker.