Samfund

Kvinders sexlyst er mindre end mænds: - Der er ikke overskud til at være den sexede kone

Lisbeth og Lars Christensen har ikke det samme behov for sex. I mange år har det været et problem, men nu har de fundet en løsning.

Der er stor forskel på, hvor ofte mænd og kvinder har lyst til en tur i soveværelset - og det er begge parter enige om.

Det slår en pilotundersøgelse for Projekt Sexus fast. Projektet betegnes som verdens første og største befolkningsundersøgelse om sexvaner og skal kortlægge op mod 200.000 danskeres sexliv og -vaner fra nu og frem, til de dør.

De medvirkende i pilotundersøgelsen er blevet spurgt til balancen i sexlysten i deres parforhold det seneste år. I alt har 585 danskere deltaget i undersøgelsen.

Hertil svarer 52 procent af mændene, at de oftere har lyst til sex end deres partner.

Det gør kun 11 procent af kvinderne.

De er til gengæld enige om, at den største sexlyst ligger hos mændene. For 46 procent af kvinderne har svaret, at deres partner oftere har lyst til sex, end de har - det har kun 10 procent af mændene.

Dermed er der ifølge pilotundersøgelsen altså langt flere par, hvor manden har større sexlyst end kvinden, end der er par, hvor kvindens lyst til sex er størst.

TV 2 sætter fokus på danskernes sexliv

Vi ved, at sex og sundhed hænger tæt sammen, men for lidt om hvordan. Vores viden om danskernes sexliv er begrænset, men det skal et nyt projekt fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut lave om på.

Projekt Sexus skal kortlægge danskernes seksuelle adfærd fra nu af og til de dør. Op mod 200.000 tilfældigt udvalgte danskere inviteres, men allerede nu har TV 2 fået adgang til en mindre pilotundersøgelse. De næste dage sætter vi fokus på, hvor ofte vi har sex, forskellen på mænd og kvinder, de mest almindelige dysfunktioner, og hvilket forhold børn og ældre har til deres seksualitet.

Giver eller kræver det overskud at have sex?

Et af de par, der har oplevet store forskelle, i hvor ofte de har lyst til hinanden, er Lars og Lisbeth Christensen fra Grenå.

Fuldtidsjob og to små børn - et af dem med kolik - fyldte hverdagen og gjorde det svært for Lisbeth at finde lysten til sin mand, når alt det praktiske var ordnet.

- Når man kommer ned at sidde sent om aftenen, er der bare ikke overskud til også at gå ind og være hende den sexede kone, siger Lisbeth Christensen.

Det er lidt som med en hund, der hele tiden hopper op ad benet. Til sidst får man lyst til at sparke den væk

Lars Christensen

Hos Sexologisk Klinik på Rigshospitalet i København er lyst-ubalancen, som det kaldes på fagsprog, en af de problemstillinger, de oftest møder. Og ifølge overlæge Annamaria Giraldi er overskuddet ofte en del af problemet.

- Der er mange kvinder, der fortæller, at de skal have overskud for at have lyst til sex, mens mange mænd fortæller, at de får overskud af at have sex - og hvis man har en forskellig opfattelse af det, kan det skabe problemer i parforholdet, siger hun.

Der er ifølge Astrid Ditte Højgaard, ledende overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital, også nogle biologiske forklaringer på lystforskellene. Blandt andet spiller kønshormonerne en rolle.

- Mænd har generelt mere lyst end kvinder, fordi de har et højt testosteronniveau, som gør, at de er mere præget af lyst. Hos kvinder er det knap så udtalt, siger hun.

Afstemning

Har du haft sex for din partners skyld uden selv at have lyst?

Kan skabe dårlig dynamik i forholdet

For knap otte år siden gav forskellene på Lars og Lisbeth Christensens sexlyst så store problemer i parforholdet, at de søgte professionel hjælp.

- Da jeg gik til lægen og sagde, at jeg havde det her problem, var det faktisk, fordi jeg blev en person, jeg ikke brød mig om at være. Og… nu bliver jeg helt rørt… jeg kunne ikke lide den person, jeg var. Men jeg elskede min kone og ville ikke give op, siger Lars Christensen.

Efter en for tidlig fødsel og med et barn med kolik var hverdagen så travl, at voksentiden var forsvundet, og Lisbeth afviste oftere og oftere sin mand i soveværelset. Ligesom 13 procent af kvinderne i pilotundersøgelsen oplevede hun ikke et behov for sex.

Det er en udvikling, som ifølge Annamaria Giraldi kan få alvorlige konsekvenser for parforholdet, hvis man ikke er opmærksom på at ændre det.

- Det kan give en rigtig dårlig dynamik i forholdet, fordi man kan føle sig presset, hvis den anden hele tiden spørger, om man ikke skal have sex. Samtidig kan den, der bliver afvist, også få det rigtig dårligt, siger Annamaria Giraldi og fortsætter:

- Det er rigtig ubehageligt at blive afvist, når man gerne vil have sex og være intim med den anden. Det føles jo som en afvisning - både af en som person og af det, man har sammen som par - og det kan være svært.

Da Lars kom til Lisbeth og sagde, at de skulle søge hjælp, gik det op for hende, at hun egentlig var lige så ked af, at parrets sexliv var gået i stå, som Lars var. Og derfor var der ingen tvivl om, at det var det rigtige at søge professionel hjælp.

- Et godt ægteskab er, at man bliver sammen i medgang og modgang. Den nemme løsning var at sige, ”jeg pakker sgu, farvel”, men det gjorde vi ikke. Vi kæmper for det, fordi vi elsker hinanden, og det synes jeg, er hammer vigtigt, siger Lisbeth.

Parret har fået hjælp til at håndtere deres forskellige behov for sex, og det har hjulpet dem meget. Video: Stine Gliese

På en sexologisk klinik i Randers gik de til en række samtaler og fik nogle øvelser, som skulle gøre det lettere for dem at blive intime med hinanden igen - og endnu vigtigere - at forstå hinandens behov og signaler bedre.

- Det er lidt ligesom med en hund

I dag er der stadig forskel på, hvor ofte Lars og Lisbeth Christensen har lyst til hinanden. Men de føler, at de er kommet meget tættere på hinanden, og forskellen fylder ikke længere så meget på den negative måde.

- Før tænkte jeg mest: ”Hvorfor får jeg det ikke? Ser jeg ikke godt ud? Har hun en anden, eller hvad er der i vejen?” Men hvis man flytter fokus fra sig selv og over på sin partner, ser man tingene på en anden måde, siger Lars Christensen.

Han har fundet ud af, at han får mere ud af at væbne sig med tålmodighed og møde Lisbeth, der hvor hun er, end at skubbe og stikke til hende i håbet om, at hun så får lyst til sex.

- Det er lidt som med en hund, der hele tiden hopper op ad benet. Det bliver man jo træt af, og til sidst får man lyst til at sparke den væk. Hvis vi mænd opfører os sådan, så er vi da ikke for kloge, griner han.

En af de ting, der også er gået op for parret, er, at de godt kan være intime på andre måder end ved at have sex.

- Vi vidste det nok godt, men vi fandt ud af, at man jo også kan sidde tæt sammen, nusse hinanden eller ae hinanden på kinden for eksempel, siger Lisbeth Christensen, som bliver bakket op af sin mand:

- Hvis du forbinder sex med orgasme, giver det ikke det samme. Men hvis du forbinder det med kærlighed, så gør det, siger Lars Christensen.

Og for Lisbeth og Lars Christensen handler det i høj grad om kærlighed.

For at holde liv i den intimitet, der skaber grundlag for deres sexliv, holder de fast i, at de skal kysse hinanden farvel om morgenen, når de kommer hjem fra arbejde, og inden de går i seng – hver dag.