Samfund

Skifter strikkepinden ud med floorball-stave - nu er de stærkere

Det er ikke mange plejecentre, der har holdspil på programmet. Men det er godt for balancen, styrken og humøret, så det burde de, mener forsker.

Floorball er ikke raketvidenskab. Men når de finder stavene frem og stiller bander op i opholdsstuen på Torstorp Pleje- og rehabiliteringscenter i Høje Taastrup skaber de slående resultater.

I løbet af otte uger er balancen hos de ældre, der deltager i den ugentlige floorballkamp, forbedret med 11 procent, mens de til sammen er blevet 22 procent stærkere. 

- Jeg har aldrig haft så mange armkræfter, men det får man altså af det her, når man skal holde de andre på afstand, siger Else Hall.

På trods af sine 89 år giver hun den fuld gas på banen.

- Det er alletiders. Man er jo fri for alt det hækleri og strikkeri - der sker meget mere her, hvor man får pulsen op, siger hun. 

Projektet på Torstorp Pleje- og rehabiliteringscenter er sat i værk på baggrund af forskning fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet der har vist, at holdspil har gavnlig effekt på ældres sundhed og trivsel. 

Nogen kan lade rollatoren stå

Ifølge social- og sundhedsassistent Anders Pedersen kan de - helt i tråd med forskningsresultaterne - mærke en positiv effekt på flere områder.

- Dem, der i starten havde en fra personalet under armen eller stod stille på banen, går nu rundt uden støtte eller drejer rundt om sig selv uden så meget som at tænke over, at blive svimmel, siger han og forklarer, at de ældre også er blevet mere konkurrencemindede efterhånden som de er blevet trygge ved spillet. 

Men strabadserne på banen betaler sig. For det letter de ældres dagligdag, at de får rørt sig. For eksempel er der ifølge Anders Pedersen nogen af beboerne, som af og til kan lade rollatoren stå, når de skal hente mad i plejecenterets café. 

Jens Bangsbo er professor og viceinstitutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og står bag Center for Holdspil og Sundheds forskning, som Høje Taastrup Kommune har baseret pilotprojektet på Torstrup Pleje- og Rehabiliteringcenter på.

Han forklarer, at det ikke kun er fysisk, der gavner de ældre at deltage i en form for holdsport. 

- Det er enkel form for motion, som ikke kun giver en rigtig stor effekt i forhold til det fysiske, men i høj grad også på humøret og det sociale. De får nogle fælles oplevelser, som gør, at de har noget at tale om og grine af sammen, siger Jens Bangsbo. 

Kunne gøres på alle ældrecentre

Høje Taastrup Kommune, har efter pilotprojektet, som løb fra april til juni i år, besluttet indføre holdsport på alle kommunens plejecentre. Det så Jens Bangsbo gerne, at der var flere kommuner, der gjorde.

Men selvom det ifølge ham kan virke banalt, at motion har en positiv effekt på de ældres ve og vel og at det er noget, man kunne gøre på et hvert ældrecenter, er det ikke særligt udbredt endnu. 

- Jeg tror, det handler om, at der ikke har været en tradition for at spille holdsport på ældrecentrene. Folk har måske haft en frygt for at den type aktivitet i virkeligheden kunne skade de ældre - men det har vist sig slet ikke at være tilfældet, siger Jens Bangsbo. 

Udover Høje-Taastrup Kommune er Center for Holdspil og Sundhed i dialog med Vallensbæk og Nordfyns Kommune for at undersøge, om disse også kan blive holdspilskommuner.