Samfund

- Jeg bor ikke et sted i Danmark, hvor jeg kan sende mine børn hen efter en pose slik i kiosken

Flere borgere føler sig utrygge i København. Beboere i Mjølnerparken vil flytte, mens en fodboldkamp er blevet rykket væk fra Nørrebro.

Banderne har sommeren igennem sat deres præg på den danske hovedstad.

Både tilfældigt forbipasserende og personer med relation til bandemiljøet er blevet fanget i krydsilden under en lang række skudepisoder - i særdeleshed i bydelen Nørrebro, hvor visitationszoner, mobile politistationer og den konstante larm fra en overflyvende politihelikopter ellers er blevet en fast del af borgernes hverdag.

Og som beboer på Nørrebro har Kasper Fogh fået nok.

- Jeg bor ikke et sted i Danmark, hvor jeg kan sende mine børn på legepladsen. Jeg bor ikke et sted i Danmark, hvor jeg kan sende mine børn hen efter en pose slik i kiosken om aftenen, siger han til TV 2.

Kasper Fogh, der arbejder som kommunikationschef i Cevea, bor ved søerne og er nabo til Blågårdsplads, hvor banden Loyal to Familia holder til.

- Når jeg har mine børn, så cykler vi væk fra Nørrebro. Hvis du bor ved et af de berørte områder, så kan du ikke leve, som du gør i resten af Danmark, siger Kasper Fogh og tilføjer:

- Man skal tænke sig godt om, før man har små børn på indre Nørrebro.

Og Kasper Fogh er ikke den eneste forælder på Nørrebro, som har ændret sine vaner i takt med, at konflikten mellem banderne er blevet mere og mere højspændt.

Det fortæller formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen.

- Jeg hører også fra en del forældre, som bor i det område, at de ikke tør lade deres børn gå ud om aftenen, siger han til DR.

Vi ser også, at flere unge er begyndt at maskere sig, og det skaber utryghed.

Jan Hyttel, bestyrelsesformand hos Lejerbo

Beboere vil væk fra Mjølnerparken

Ifølge Københavns Politi er det en kamp om hashmarkedet og gammel hævn, der har fået konflikten mellem banden Loyal To Familia og grupperinger omkring Mjølnerparken, det nordvestlige København og Husum til at eskalere.

Og i Mjølnerparken, der er et alment boligbyggeri med små 2000 beboere, vil flere nu flytte væk.

Det fortæller Jan Hyttel, bestyrelsesformand hos Lejerbo, der administrerer boligerne i Mjølnerparken.

- Inden for ret kort tid har fem familier bedt om at få lov til at flytte. I forrige uge fik jeg henvendelser fra to familier, der vil væk så hurtigt som muligt. Generelt er forældrene bekymrede for deres børn, som er udsatte.

Der er opstået en slags vilde vest-logik

Jan Hyttel, bestyrelsesformand hos Lejerbo

I Mjølnerparken oplever man lige nu, at unge mennesker frygter for at blive skudt om aftenen og i nattetimerne.

- Truslen om at blive skudt er gået fra at handle om personlige udeståender til, at man bare er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, siger Jan Hyttel til TV 2.

- Vi ser også, at flere unge er begyndt at maskere sig, og det skaber utryghed. Beboerne bryder sig ikke om, at de ikke kan se, hvem det er, der går rundt.

Bandemedlemmer skal mandsopdækkes

Sidste uge indsatte Københavns Politi endnu en mobil politistation.

- Man vil opleve et politi, der er massivt til stede på Nørrebro. Der vil være mere end dobbelt så mange patruljebiler til stede, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov i den forbindelse til TV 2.

Samtidig krævede Københavns overborgmester Frank Jensen (S), at byens bandemedlemmer bliver mandsopdækket af politiet.

Men den styrkede indsat er ikke nok til at sætte prop i den voksende utryghed, mener Lejerbo-bestyrelsesformanden.

 - Man ser meget mere politi herude end normalt, og vi håber, at deres indsats virker, men man kan ikke sige, at der er faldet ro på endnu, siger Jan Hyttel og uddyber:

- Der er opstået en slags 'vilde vesten'-logik, hvor nogle tænker, at hvis ikke sheriffen eller politiet kan skabe tryghed, så må man selv købe våben og gøre det. Og de unge har jo rent faktisk noget at have utrygheden i, fordi der nu er tre, der er blevet ramt.

Fodboldklub rykker kamp væk fra Nørrebro

Også fodboldklubben Nørrebro United har brudt med det vante for at tilpasse sig den verserende bandekonflikt.

Sidste fredag valgte klubben at flytte en kamp fra deres hjemmebane i Mimers Parken på Nørrebro, der ligge tæt på boligområdet Mjølnerparken, til en fodboldbane på Østerbro ved Ryparken.

- Flere af spillerne og træneren var utrygge ved at skulle spille efter mørkets frembrud, og så lytter vi selvfølgelig, har formanden for Nørrebro United, Flemming Jensen, forklaret til DR.

Mens flere altså føler utrygheden på Nørrebro, fortæller en række beboere i de berørte områder til TV 2, at de fortsat føler sig trygge i bydelen på trods af skudepisoder.