Han blev ramt af skud fem gange og var i livsfare - i dag tog han gerne afsted igen
Jacob Panton-Kristiansen bliver hyldet for sin tid som soldat i Afghanistan, hvor han blev ramt af flere skud.
Jacob Panton-Kristiansen vidste, at risikoen for at dø var til stede.
Alligevel har han ikke et sekund fortrudt, at han som soldat blev udstationeret til flere krigsramte områder. Senest i Afghanistan i Helmand-provinsen i 2012.
Men på en patrulje gik det galt.
Det var den 5. januar 2012. Jacob Panton-Kristiansen var ved at støtte nogle afghanske styrker, da han for første gang mærkede fjenden tæt på. Med en riffel blev han skudt i sin højre arm.
Godt tre uger efter var den gal igen. Igen nåede han at se Talibans våben, inden fjenden kastede sin granat. Jacob Panton-Kristiansen nåede at flytte sig, men dønningerne var for store, og han fløj op mod 15 meter væk. Det resulterede i en brækket skulder, og han mistede bevidstheden kortvarigt.
- Da jeg kom til mig selv, satte jeg mig op. Men jeg blev med det samme skudt i skulderen, lige over det gamle hul fra starten af januar, siger han i 'Go' aften Danmark'.
Jacob Panton-Kristiansen blev på sine to patruljer ramt af fem skud; et i højre arm, et i skulderen, et tværs gennem låret og to i underbenet.
- Det gjorde pisse ondt. Jeg var fuld af huller, siger han og henviser til de mange skud, der ramte hans krop.
- Jeg havde mistet en del blod. Da jeg kom tilbage til vores camp, opererede de mig. De troede, jeg var død, da jeg kom ind. Det endte med, at jeg måtte til genoplivning.
Statsminister: - En vaskeægte helt
I dag er Jacob Panton-Kristiansen krigsveteran.
Sammen med andre sårede kolleger er han torsdag blevet hyldet hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg, hvor de også fik en frokost.
For den 34-årige veteran er det vigtigt at sætte fokus på livet efter en karriere som soldat i krigsområder.
- Det betød utrolig meget, at statsministeren, landets leder, valgte at vise, at han også hjælper veteraner. Han kan gøre meget, men han kan ikke gøre alt. Det er en måde at hjælpe os med at sætte fokus på det.
Er danskerne gode nok til at forstå, hvad krigsveteraner har ofret?
- Det er bestemt blevet bedre. Der er plads til forbedringer, men de kan nok ikke selv gøre for det. Det er vores kultur. Vi har ikke været krigsførende i så mange år, siger Jacob Panton-Kristiansen.
Lars Løkke Rasmussen er enig.
- Dem, der har hørt Jacobs historie, ved, at her sidder en vaskeægte helt. Dem har vi mange af, og dem skal vi ære. Det har vi været for dårlige til at gøre i Danmark, siger han i 'Go' aften Danmark'.
Krigsveteran har ondt hele tiden
Det er umiddelbart ikke til at se på Jacob Panton-Kristensen, at han er krigsveteran. Han tager heller ikke stilling til, om han er en helt eller ej.
I stedet kæmper han med smerter fra skudepisoderne.
- Jeg har ondt hele tiden. Man kan leve med at have ondt, men det går ikke væk. Jeg kan mærke det i hele bevægapparatet. Jeg døjer også med en mindre hjerneskade, siger han.
- Man skal indstille hjernefrekvensen på, at de (smerterne, red.) er der.
Men selvom Jacob Panton-Kristensen hvert minut har ondt, vil han gerne udstationeres igen. Det er bare ikke muligt. Han er for såret til at tjene sit land som soldat.
- Jeg valgte at blive soldat, fordi jeg ville gøre en forskel. Jeg levede med risikoen, og jeg vidste, det kunne ske. Jeg tog også af sted igen, hvis jeg fik lov til det, siger krigsveteranen.
- Jeg er ikke nået dertil endnu, hvor jeg har accepteret at leve med det, men det kan jeg blive nødt til.