Samfund

Udbrud af mæslinger spreder sig - råder alle i området til at blive vaccineret

Hvis man oplever symptomer, skal man ikke gå til lægen, da man kan smitte andre. Lægen skal i stedet komme til dig.

Læger især på Sjælland opfordres i de kommende uger til at være særligt opmærksomme på patienter, der kan have den smitsomme sygdom mæslinger.

Opfordringen kommer fra Statens Serum Institut, der har fundet to tilfælde af mæslinger hos personer, der bor på Syd- og Midtsjælland.

Og det er ikke kun læger, der skal være opmærksomme.

- Hvis man bor i Region Sjælland og ikke er vaccineret, er det en god idé at få det gjort, siger overlæge og leder af overvågningen af virus i Danmark, Thea Kølsen Fischer, fra Statens Serum Institut til TV 2.

Vaccinen kan tage en til to uger, før den virker, og man har endnu ikke med 100 procents sikkerhed lokaliseret udbruddet.

Gå ikke til lægen, hvis du er smittet

Oplever man symptomer på mæslinger, som lettest kan ses ved rødt udslæt på kroppen, skal man holde sig fra lægens eller sygehusets venteværelse.

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, der findes. En af følgerne ved den er, at man nyser, og et nys kan sprede sygdommen med lynets hast. Men faktisk behøver der overhovedet ikke at have været et nys.

At en person kommer hjem fra udlandet med mæslinger, er nok til at starte en epidemi

Thea Kølsen Fischer, leder af overvågningen af virus ved Statens Serum Institut

- Der har før været eksempler, hvor smitten er sket i et venteværelse, hvor der ikke er blevet nyst, og hvor de smittede ikke har været i direkte kontakt med hinanden, siger Thea Kølsen Fischer.

Hvis man mistænker, at man er blevet smittet, skal man kontakte sin læge og bede om et hjemmebesøg. Hvis man er blevet meget syg, kan man også ved sygehuset komme i direkte isolation.

Har ikke været i kontakt med mæslinger

De to tilfælde af mæslinger, der indtil videre er fundet, drejer sig om en yngre mand fra Sydsjælland og en mand i 30’erne fra Midtsjælland, skriver instituttet i sit nyhedsbrev onsdag.

De er begge blevet indlagt på Roskilde Sygehus' infektionsmedicinske afdeling.

De to mænd, der blev smittet i sidste uge, har ikke været i udlandet og har heller ikke kendskab til, at de har været i kontakt med andre med mæslinger.

Første smittebærer fundet

I august fik en person konstateret mæslinger efter at have opholdt sig i Polen i juli, og man regner ham for at være indekspatienten – den første som har bragt sygdommen hjem til Danmark, fortæller Thea Kølsen Fischer til TV 2.

Og prøver viser, at sygdommens DNA er 100 procent identisk med det, som er fundet i den indlagte mand fra Sydsjælland, hvilket er meget sjældent.

Statens Serum Institut arbejder derfor ud fra hypotesen om, at der har været en direkte smitte mellem de to.

Nu skal de så bare finde ud af, hvor de to personer har været på samme tidspunkt.

En smittet er nok til epidemi

Mæslinger smitter som skrevet let og hurtigt:

- At en person kommer hjem fra udlandet med mæslinger, er nok til at starte en epidemi, siger overlægen.

Indtil videre betragter man det dog kun som et udbrud.

Barn døde sidste år i Berlin

Selvom mæslinger i de alvorligste tilfælde er livstruende, er det lang tid siden, at det har været meget alvorligt i Danmark.

Men i Berlin var der et alvorligt udbrud sidste år. Et barn på et og et halvt år døde af sygdommen, til trods for at barnet var sundt og raskt.

- Det er en påmindelse om at huske at blive vaccineret, siger Thea Kølsen Fischer.

I 2014 var der 27 tilfælde af mæslinger i Danmark. Det faldt til ni tilfælde i 2015, og i 2016 var der tre tilfælde.