Samfund

Søn, far og bedstefar har åbnet butik - og alt er gratis

Kampen mod madspild har skabt en ny butik i Korsør, hvor man ikke bare kan få mad, men også legetøj og spil.

Tre generationer i Korsør - 18-årige Rasmus Erichsen, hans far og bedstefar - har netop åbnet landets første såkaldte ressourcebutik med blandt andet madvarer og legetøj på hylderne.

Det helt specielle ved butikken er, at alle varerne er gratis.

Madvarerne kommer fra de lokale dagligvarebutikker, og frivillige hjælper til med at samle varerne ind. Butikken har åbent hver dag og rummer lidt af hvert.

- Det kan være brætspil og så videre. Så det er egentlig hele vejen rundt. Vi tager bare ikke tøj ind, fortæller Rasmus Erichsen.

Han og de andre frivillige er overbeviste om, at de har fundet den helt rigtige opskrift på at undgå madspild og samtidig gøre en forskel for familier uden de store økonomiske ressourcer.

- Der er mange, der måske spiser kød en gang om ugen. Nu kan de spise kød et par dage mere. Så det er jo folk, der ikke har råd til små ferier. Det er folk, der ikke har råd til bittesmå luksusting, siger Rasmus’ far, Benjamin Erichsen.

En uge gammel

Deres forening "Stop Spild Lokalt" åbnede butikken i Korsør for blot en uge siden, og interessen har været overvældende.

- Det jo helt utroligt, men det er jo også kun på grund af den store hjælp, jeg får. Jeg har faktisk ikke ord for, hvor sindssyg den her udvikling har været, siger Rasmus Erichsen.

Studerende Trine Nyborg er en af dagens kunder i butikken. Hun får en pose med forskellige madvarer med hjem og har kun ros til overs for ressourcebutikkens koncept.

- Jamen jeg er superglad for det, fordi det hjælper økonomisk pressede. Det er jeg også, specielt sidst på måneden, siger Trine Nyborg.

En løbecykel

En anden tilfreds kunde var treårige Kean, der havde ønsket sig en løbecykel – og det var der tilfældigvis i butikken. For Keans mor, pædagog May Nielsen, var det en kærkommen mulighed for at give ham noget, som han ønsker sig.

- At se ham på den cykel, køre ned af vejen og bare være superglad for den cykel. I forhold til at det kunne jeg ikke have givet ham på andre tidspunkter, siger May Nielsen.

- Det skal du sgu have tak for, tilføjer hun henvendt til Rasmus Erichsen.

'Det nye sort'

Over 25 andre byer med op mod 400 frivillige har allerede vist interesse for konceptet med de gratis madvarer fra Korsør. Rasmus Erichsen håber, at ideen kan sprede sig til hele landet:

- Det kunne være herrefedt, hvis det kunne blive det nye sort, siger han.