Samfund

Ægtepar på 70 og 71 har sex to gange om ugen: - Man vil jo ikke gå i fysisk forfald

Sex er ikke kun for de unge. Knap hver tredje dansker over 70 har et aktivt sexliv, viser foreløbig undersøgelse.

Selvom Eva og Sten Sverdrup-Jensen er ved at være oppe i årene og til december kan fejre 50-årsægteskab og endnu flere års kærlighed, er sex stadig en vigtig del af deres parforhold. De har sex to gange om ugen.

- Det er noget, vi altid har prioriteret højt, og det er det stadigvæk, siger Eva Sverdrup-Jensen, der bliver bakket op af sin mand:

- Det er jo dejligt, sjovt og hyggeligt og sådan noget. Der er svært at forestille sig, at det ikke skulle være sådan.

De er en del af en ældregeneration, der insisterer på et godt sexliv, mener Christian Graugaard, der er professor i sexologi på Aalborg Universitet.

Han står bag Projekt Sexus, der i løbet af de næste to-tre år skal kortlægge danskernes sexvaner, holdninger til sex og viden om sex fra nu, og til de dør.

En pilotundersøgelse fra projektet viser, at 30 procent af de adspurgte på 70 år eller derover har haft sex inden for de seneste fire uger.

Man kan date hinanden, lave en aftale og så gå og bage på hinanden en dags tid

Sten Sverdrup-Jensen

Men det, at aktiviteten falder, betyder ifølge Christian Graugaard ikke, at interessen også gør det.

TV 2 sætter fokus på danskernes sexliv

Vi ved, at sex og sundhed hænger tæt sammen, men for lidt om hvordan. Vores viden om danskernes sexliv er begrænset, men det skal et nyt projekt fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut lave om på.

Projekt Sexus skal kortlægge danskernes seksuelle adfærd fra nu af og til de dør. Op mod 200.000 tilfældigt udvalgte danskere inviteres, men allerede nu har TV 2 fået adgang til en mindre pilotundersøgelse. De næste dage sætter vi fokus på, hvor ofte vi har sex, forskellen på mænd og kvinder, de mest almindelige dysfunktioner, og hvilket forhold børn og ældre har til deres seksualitet.

- Det kan snarere betyde, at seksualiteten får nye ansigter. Der kommer en erotisk langsomhed ind i billedet, og interessen forskydes måske fra kønsorganer og samleje over mod andre former for seksuel intimitet, siger han.

Netop hvordan det sker, er noget af det Christian Graugaard og resten af holdet bag undersøgelsen ser frem til at få belyst.

- Det skal også være rart at se på hinanden

Hos Eva og Sten har sexlivet da også ændret karakter gennem årene.

- Det tænder måske ikke så lynhurtigt som i ungdommens vår, men til gengæld kan det vare lidt længere, siger Sten Sverdrup-Jensen og uddyber:

- Man kan date hinanden, lave en aftale og så gå og bage på hinanden en dags tid – det er en god måde.

- Ja, det gjorde vi ikke så meget, da vi var unge, der var det mere spontant, siger Eva Sverdrup-Jensen.

Deres aktive sexliv er med til at minde dem om, at de skal holde kroppen i gang uden for soveværelset.

- Man har jo ikke lyst til at gå fuldstændig i fysisk forfald. Det skal også være rart at se på hinanden, så man ikke tænker, "åh, nej", siger Eva Sverdrup-Jensen.

Derfor cykler de på tandemcykel i sommerhuset, går lange ture i skoven og går til gymnastik for at holde kroppen i gang. Eva er overbevist om, at det er afgørende for, at deres sexliv bliver ved med at fungere.

Udover at vedligeholde den fysiske form gør Eva og Sten også meget ud af at fokusere på at rose de sider af hinanden, de holder af.

- Sten siger til mig hver dag, at han synes, jeg ser dejlig ud. Det gør jeg sikkert også fra visse vinkler, siger Eva Sverdrup-Jensen.

- Jeg tror ikke, der er noget, man bliver smukkere af end at få det at vide hver dag, forklarer Sten Sverdrup-Jensen.

Frekvensen går ned, men det stopper ikke

Mere end halvdelen – 55 procent – af de ældste danskere vægter et godt sexliv højt, men fordi vi kun ved meget lidt om det, har vi ikke taget det alvorligt nok, mener Christian Graugaard.

Han forklarer, at fordi vi kun ved meget lidt om seniorernes sexliv, kommer vi ofte til at affeje ældre mennesker som aseksuelle. Men en ny ældregeneration er på vej, og de insisterer altså ligesom Sten og Eva på at have et godt sexliv:

- Der kommer nogle generationer af ældre nu, som simpelthen ikke vil finde sig i at blive afseksualiseret. Det er de berømte 68’ere, som for alvor er ved at blive gamle nu, og de har været vant til, at seksualiteten indtog en meget, meget central placering i deres liv, siger Christian Graugaard.

Hos Sten og Eva Sverndrup-Jensen er der da heller ingen tvivl om, at sex er foreneligt med pensionisttilværelsen.

- Det kan godt være, frekvensen går ned, men jeg kan ikke forestille mig, at det stopper, siger Eva Sverdrup-Jensen.

De hyppigste årsager til at ældre ikke har sex

 1. Manglende sexlyst

  Sexlysten kan helt naturligt svinge i perioder hos ældre, ligesom den kan hos yngre danskere. Men den kan også forsvinde helt eller delvist som følge af de næste punkter på listen.​

  En dansk undersøgelse viste i 2007, at 34 procent af mændene og 62 procent af kvinderne over 66 år sjældent eller aldrig havde lyst til sex.

   

 2. Et negativt selvbillede

  I reklamer, film og og medier er der i høj grad fokus på den unge, sunde krop - og ikke på den aldrende. Det kan skabe en opfattelse af, at det kun er unge mennesker, der har og bør have et aktivt sexliv. Det er med til at give mange ældre et negativt syn på egen krop, som kan få dem til at opgive at holde på retten og lysten til et sexliv. 

 3. Fysiske problemer

  For ældre mænd handler det især om rejsningsproblemer eller for tidlig sædafgang, mens kvinderne kan døje med tørhed i skeden. Begge dele kan i de fleste tilfælde behandles, men selv hvis de bliver det, kan problemerne i sig selv have indvirkning på sexlysten.

  Derudover kan det - ligesom hos yngre mænd og kvinder - have betydning for sexlivet, hvis de har fået operationer i forbindelse med for eksempel bryst- eller prostatakræft. 

 4. Livsstilssygdomme

  Livsstilssygdomme som overvægt og type 2-diabetes har også indvirkning på de ældres sexliv. Her er det især medicineringen, der spiller en rolle, fordi mange præperater har den bivirkning, at de påvirker sexlysten negativt. 

 5. Ingen partner

  Når de ældre mister deres ægtefælle, skaber det en naturlig problematik i forhold til at finde en at have sex med. Nogle finder en ny partner, men der er også mange, der ikke gør og derfor stopper med at have sex. 

Kilde: Bjarke Oxlund, antropolog og lektor på Københavns Universitet