Stort flyselskab i betalingsstandsning, men sender fortsat tilbud: ForbrugerrĂĄdet undrer sig

Flyselskabet Air Berlin er gået i betalingsstandsning, men sender stadig slagtilbud ud til danske kunder. Vicedirektør advarer de danske forbrugere.

Flyv til Berlin tur/retur for bare 649 kroner.

SĂĄdan lyder et slagtilbud fra Air Berlin til sine danske kunder pĂĄ trods af, at flyselskabet er gĂĄet i betalingsstandsning.

Søndag morgen har selskabet udsent en nyhedsmail med tilbuddet.

Tirsdag den 15. august kom det frem, at Air Berlin gik i betalingsstandsning, da selskabet har en negativ egenkapital pĂĄ ni milliarder kroner.

Air Berlin har dog fortsat sine flyvninger takket været den tyske regering, der har sikret Air Berlins fortsatte liv med et lån på 1,1 milliarder kroner.

Men hvad der sker herefter, er endnu uvist.

Fraråder køb af Air Berlin-flybilletter

TV 2 har bedt ForbrugerrĂĄdet Tænk om at forholde sig til mailen fra Air Berlin.

Vicedirektør Vagn Jelsøe siger til 'tilbuddet' fra det tyske luftfartselskab:

- I den nuværende situation frarĂĄder vi de danske forbrugere at købe flybilletter med Air Berlin. Selskabet er i betalingsstandsning, sĂĄ der er overhængende risiko for en snarlig konkurs. Indtil der er yderligere afklaring pĂĄ situationen i Air Berlin, vil vi ikke anbefale danskerne at købe flybilletter gennem selskabet, lyder det fra vicedirektøren. 

- Der er jo ikke forbudt at udsende disse tilbud, men jeg synes, det er en betænkelig og sær markedsføring, tilføjer Vagn Jelsøe.

- Fald ikke for fristelsen

Vicedirektøren kan godt sætte sig ind i Air Berlins sted og forstår selskabets situation, da de kæmper for overlevelse imod alle odds.

Men Vagn Jelsøe slĂĄr fast:

- Set fra forbrugernes side - sĂĄ lad være med at falde for fristelsen og købe flybilletter gennem Air Berlin, fortæller han.

Men er flybilletterne overhovedet noget værd, sĂĄfremt man trodser advarslerne og alligevel køber billet?

- Vi må gå ud fra, at Air Berlin sælger billetterne lovligt, men forbrugerne løber stadig en risiko ved købe deres flybilletter, siger Vagn Jelsøe.

- Rejsegarantifonden sikrer din hjemrejse, hvis et flyselskab går konkurs, mens du befinder dig i udlandet. Og rejsegarantifonden sikrer ligeledes en økonomisk kompensation, hvis der sker en konkurs, inden du er taget af sted. I dette tilfælde vil der dog være en selvrisiko på 1.000 kroner per billet, forklarer han.

Ikke snyd - men vær opmærksom

TV 2 har ligeledes talt med Ole Kirchert Christensen, der er redaktør pĂĄ branchesitet Check-in.dk, der følger luftfartsomrĂĄdet med fokus pĂĄ Danmark.

Han finder som sĂĄdan intet galt i tilbuddet, men opfordrer ligesom ForbrugerrĂĄdet Tænk danskerne til at tage sig i agt over for tilbuddet:

- Det er helt naturligt for et firma i betalingsstandsning stadig at sende tilbud ud til sine kunder, for der skal jo penge i kassen i forbindelse med en rekonstruktion af selskabet, siger Ole Kirchert Christensen og uddyber:

- Der er ikke tale om at snyde forbrugerne, men de danske flyrejsende skal være meget opmærksomme pĂĄ, at der let kan forekomme rejseændringer. Forbrugerne bør ikke være bange for, om transportforpligtigelsen bliver gennemført, men den største fare er risikoen for ruteomlægninger, og at Air Berlins fly derfor mĂĄ tage en omvej til gene for passagererne.

Rejsetidspunktet er afgørende

Redaktøren fortæller, at de danske flyrejsende især skal skele til afrejsetidspunktet, hvis de vælger at købe billet gennem Air Berlin:

- Jeg kunne for eksempel aldrig drømme om at købe en billet til USA næste sommer via DĂĽsseldorf. Det er simpelthen for usikkert, for Air Berlin kan enten være fortid eller overtaget at et andet flyselskab. Men stĂĄr man over for at skulle rejse de kommende tre mĂĄneder, sĂĄ vil jeg ikke være betænkelig med at købe billet, da den tyske regering har givet Air Berlin et statsgaranteret lĂĄn pĂĄ 1,1 milliard kroner, siger Ole Kirchert Christensen.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Air Berlin omkring selskabets tilbud og markedsføring, men det tyske flyselskab er søndag eftermiddag ikke vendt tilbage med et svar.