Samfund

Rektorer advarede mod kæmpefest i Dyrehaven - sådan gik det

Rektorer har advaret mod den, og skadestue havde på forhånd kaldt ekstra bemanding ind. Kom med til den udskældte kæmpefest i Ulvedalene her.

Arrangementet starter egentligt først ved 16-tiden, men allerede klokken 15 har den første store gruppe gymnasieelever fundet frem til Dyrehaven nord for København.

Her skal tusindvis af gymnasieelever fredag eftermiddag og aften mødes og holde en stor fest. Sidste år blev 180 behandlet af samaritter og 11 kørt på hospitalet. To endte endda på intensiv efter for stor alkoholindtagelse. 

Denne fredag er ansigterne på de fremmødte fulde af smil. Hjerter. Knurhår. Briller.

Og tissemænd, telefonnumre og snapchat-navne.

Ja, der er faktisk ikke det, der ikke er tegnet i ansigterne på de nye 1.g’ere, da de ankommer til deres store introfest fredag eftermiddag. 

Og det er helt som det skal være. For traditionen tro tegner eleverne på hinanden, lige så tosset de vil. I hvert fald de to ældste årgange. 

- Hvis 1.g’ere bliver set med en tusch, så ryger de ned og ligge i græsset, indtil de slipper den, fortæller Ida Miriam Haarder, der er 16 år og lige startet i 1.F på Ingrid Jespersens Gymnasieskole,

Egentlig var hun ikke sikker på, hun ville komme til at opleve den meget omtalte introfest for de nye elever på de københavnske og nordsjællandske gymnasier.

- Mine forældre var usikre på, om de ville give mig lov til at tage herud.

Men med en Shaker i den ene hånd og en flaske vand i den anden, har hun fundet frem til Ulvedalene. Klar til at lære de nye klassekammerater at kende. 

Klokken 17.24

Status hos gymnasieeleven Laurits Geertz-Hansen er, at han er 'pænt fuld', hvis han selv skal sige det. 

Han skal på arbejde lørdag, så det var egentlig ikke meningen - men nu er maven smurt ind i sprittush, og øllene begynder at virke. T-shirten har han ikke brug for længere, så den hænger i bæltet. 

Før der gik druk i den, fortalte Laurits Geertz-Hansen, at han er glad for, at hans forældre har ladet ham tage af sted på trods af de mange opfordringer fra rektorer om, at eleverne skulle holde sig fra festen.

- Det er den første store ting med klassen, så jeg ville nødigt gå glip af det, sagde han. 

Klokken 18.00

Lysningen i Dyrehaven er efterhånden fyldt godt op. Omkring 6000 unge mennesker har indfundet sig med alt fra en enkelt sixpack til flere flasker vodka i poserne. 

Blikkene er fjerne, og fødderne lidt tungere end normalt. 

Alligevel har samaritterne endnu ikke måtte tage sig af nogen, der har fået drukket for meget. De har kun haft besøg af tre unge mennesker med insektstik og en enkelt med en vabel.

Men Ida Miriam Haarder kan godt mærke, at festen tager til. 

- Det er ved at blive lidt vildere, nu hvor folk har fået mere at drikke. Men Dyrehaven virker langt sjovere end sidste år, siger hun. 

Man skal stoppe, mens legen er god. Derfor har Ida aftalt med en håndfuld af de andre, at de går mod Klampenborg Station om lidt, så de kan komme hjem, inden det bliver mørkt. Mættet af den varme velkomst. 

- Det har været en rigtig god dag. Folk har hygget og snakket og haft det sjovt. Jeg er glad for, jeg tog herhen, siger hun. 

Klokken 19.39

En dreng fanger en betjent foran samaritteltet.

- Undskyld, hvis vi har en ven, der er blevet for fuld, hvad skal vi så gøre?, spørger han. 

Betjenten svarer, at han og vennerne er gode, hvis de kan hjælpe ham ned til samaritterne.

I samme øjeblik kommer to andre drenge gående med armene om en tredje, der mest af alt ligner en, der skal hjem og sove den ud. Og det er et meget godt billede på, hvordan det er forløbet indtil nu, fortæller Frank Praefke, konsulent for samaritterne i Røde Kors.  

- De er virkelig gode til at hjælpe hinanden og komme herned med deres venner, når de bliver dårlige, fortæller han.

Omkring 30-40 festglade unge har været forbi teltet på egen hånd eller med støtte fra venner - de fleste fordi de har fået lidt for meget indenbords. 

Klokken 20.45

Den sidste time er antallet af besøgende hos samaritterne fordoblet. Lidt mere end 80 unge har været forbi, og af dem er et par stykker blevet hentet af deres forældre. 

For dem er det slut for i aften. Men blandt knuste flasker, sprittuscher uden låg og efterladte jakker og tasker fortsætter festen lidt endnu.

Lørdag morgen

Dyrehaven er tom, men skrald, tomme flasker og andre efterladenskaber vidner stadig om aftenens fest, selvom der har været langt færre deltagere end året før.

Røde Kors opgørelse viser, at der har været 120 henvendelser i samarittervagten.

- Vi har kun haft brug for fire ambulancer, men ingen af dem har været relateret til alkohol, siger Frank Praefke.

Konsulent Frank Praefke fra Røde Kors oplyser, at 120 har fået behandling fra samaritter ved årets fest. Fire måtte køres væk i ambulance, men ingen på grund af alkohol. Video: Mikkel Secher

Nordsjællands Politi oplyser desuden lørdag morgen til TV 2, at der i løbet af aftenen ikke har været nogen episoder, der krævede assistance fra politiet.

Dermed ser det ud til, at de unge har lyttet til kritikken efter sidste års festligheder, og at fredagens fest forløb langt roligere end frygtet.