Samfund

Sidste år gik det galt da 10.000 festede i Dyrehaven: Jeg skal stadig være fuld - det er tradition

Op mod 10.000 gymnasieelever samles i dag i Dyrehaven nord for København.

- Jeg er i gang med at drikke mig rigtig, rigtig stiv. Sådan er traditionen. Det skal prøves.

Sådan siger 17-årige Emil Sørensen, som er 1.g'er på Niels Steensens Gymnasium til TV 2s reporter fredag eftermiddag. 

Han er en af de op mod 10.000 gymnasieelever, som er rykket ind i Dyrehaven nord for København for at feste og byde de nye 1.g'ere velkommen i gymnasiemiljøet. 

Men sidste år gik festen over gevind, og 180 deltagere måtte en tur forbi Røde Kors’ samarittelte, 11 blev indlagt på hospitalet med alkoholforgiftning, og flere svævede mellem liv og død.

En 16-årig elev fra Rysensteen Gymnasium blev lagt i respirator med en promille på 4,0, efter han blandt andet havde drukket ren vodka.

Festen fortsætter for 17-årige Emil Sørensens vedkommende indtil klokken 17.30, hvorefter han sammen med sine nye klassekammerater skal til intromiddag med deres forældre.

- Det kan godt være, vi ikke skal være helt så stive, siger han og tilføjer, at lærere og forældre har givet dem besked på "at passe på sig selv" under dagens druktur i Dyrehaven.

Rektor advarer: Ingen kontrol i Dyrehaven

I dag har formanden for Danske Gymnasier og rektor på Københavns åbne Gymnasium, Anne Birgitte Rasmussen, advaret elever mod at tage til fest i Dyrehaven.

- Der er på ingen måde kontrol med noget derude. Ingen voksne går ind og regulerer, hvad der sker. Ingen tager ansvar for det, siger Anne Birgitte Rasmussen til TV 2.

I år stiller Røde Kors med 15 samaritter og to læger til at tage sig af unge, der er kommet til skade eller har indtaget rusmidler. Også Natteravnene vil være markant til stede med 58 frivillige, der vil dele vand ud til de unge og tilkalder hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Jeg føler mig meget tryg

15-årige Selma Grundahl er netop startet på Ingrid Jespersen Gymnasieskole. Og hun føler sig ret tryg ved at være til fest i Dyrehaven. Blandt andet fordi hun også var her sidste år til sidste dag i 9. klasse. 

-  Jeg føler mig meget mere tryg herude nu. Nu har man prøvet det og har set, hvordan det er herude. Så de er lidt mere bevidste om, hvad der skal ske. Det er ikke lige så nyt, som det var dengang, siger hun til TV 2 og tilføjer, at de har fået rektors velsignelse til at tage afsted. 

- De har lavet mange taler om, at vi skal passe på hinanden og sikre, at alle har det godt.

Vi kan godt finde ud af det

Nathalia Asghar er 21 år og går i 3.g på Baltorp gymnasium.

- Vi plejer at være meget gode til at drikke sammen. Så det er ikke noget problem, siger hun.

Nathalia Asghar er dog i tvivl om, hvorvidt hun var med til festen i Dyrehaven sidste år. 

- Men jeg var her ihvertfald forrige år, da jeg gik i 1.g. For jeg kan huske, at der blev tegnet på mig. Så jeg er ikke i tvivl om, at jeg var der det år. 

Hun mener ikke, at det er så slemt, som nogen får det til at lyde. Tværtimod er det rigtig hyggeligt at mødes i Dyrehaven. 

- For lige meget om man kender hinanden eller ej, så snakker man sammen, fordi man er fuld og er i god stemning. Det er meget hyggeligt, og det kan vi godt finde ud af.