Samfund

Rektor til elever: Hold jer væk fra Dyrehaven - der er ingen kontrol derude

Der er ingen kontrol derude, lyder det fra formanden for Danske Gymnasier.

I dag drager op mod 10.000 gymnasieelever til fest i Dyrehaven nord for København. Men sidste års erfaring, hvor festen gik over gevind, får nu formanden for Danske Gymnasier og rektor på Københavns åbne Gymnasium, Anne Birgitte Rasmussen, til at komme med en advarsel.

- Jeg råder både elever og forældre til at diskutere sagen og holde sig væk fra Dyrehaven, siger hun til TV 2. 

Sidste år måtte 180 deltagere en tur forbi Røde Kors’ samarittelte, 11 blev indlagt på hospitalet med alkoholforgiftning, og flere svævede mellem liv og død.

En 16-årig elev fra Rysensteen Gymnasium blev lagt i respirator med en promille på 4,0, efter han blandt andet havde drukket ren vodka.

Prisgivet frivillig hjælp

- Der er på ingen måde kontrol med noget derude. Ingen voksne går ind og regulerer, hvad der sker. Ingen tager ansvar for det, siger Anne Birgitte Rasmussen og tilføjer, at det også betyder, at unge mennesker, som er kommet i knibe under festlighederne, er prisgivet den hjælp, de kan få fra frivillige kræfter på stedet.

I år stiller Røde Kors med 15 samaritter og to læger til at tage sig af unge, der er kommet til skade eller har indtaget rusmidler. Også Natteravnene vil være markant til stede med 58 frivillige, der vil dele vand ud til de unge og tilkalde hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Behøver ikke være enten eller

Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning synes formand Jens Philip Yazdani, at det er lidt for voldsomt direkte at fraråde elever at tage i Dyrehaven. 

- Det kan være en god nok måde at møde sine nye klassekammerater på og komme ind i gymnasielivet. Men selvfølgelig skal det ikke være lige så voldsomt som sidste år, hvor folk endte på skadestuen, og nogle faktisk var i livsfare, siger han til TV 2. 

- Det behøver ikke være enten eller. Det kan godt være både og. Man kan godt tage derud, men man skal selvfølgelig ikke drikke så meget, at det er skadeligt for en selv.

Men ifølge Anne Birgitte Rasmussen er det en stor misforståelse i den danske ungdomskultur, at man er nødt til at drikke en hel masse for at falde til et nyt sted.

- Man skal stille og roligt lære sine kammerater at kende. Vi synes, det er fint med arrangementer, hvor man får lært hinanden at kende, men det er en dårlig ide at kombinere det med så meget alkohol.

Anne Birgitte Rasmussen forklarer, at man på skolerne i disse dage selv afholder introarrangementer, hvoraf langt de fleste foregår uden nogen form for alkohol.

I de tilfælde, hvor alkohol er involveret på gymnasierne, sørger lærere for at kontrollere de unge mennesker, så forældrene kan være sikre på, at festen foregår i trygge rammer. 

Misforståelse i dansk ungdomskultur

Hvis der i stedet var tale om en form for kontrol, som findes på blandt andet festivaler eller andre steder, hvor mange unge mennesker er samlet, så ville det være en anden sag, mener rektoren, som understreger, at hun ikke ønsker at straffe de unge mennesker. 

- Vi har altså 10.000 unge mennesker, der ikke er vant til at drikke, og som pludselig er ude på et ustyrligt område. Og derfor skal man bare lade være med at tage derud, siger Anne Birgitte Rasmussen.

Ville ikke sende sit eget barn i Dyrehaven

Selv ville Anne Birgitte Rasmussen ikke være tryg ved at sende sit eget barn i Dyrehaven i dag.

- Det kan godt være, nogen kan finde ud af det i forvejen. Men det er for risikabelt. I allerværste tilfælde kan unge mennesker miste livet derude, fordi de bliver forgiftet i så høj en grad, at de ikke får hjælp hurtigt nok.

Knud Olsen er kusk i Dyrehaven og han tager sine forbehold forud for dagens gymnasiefest. Video: Sebastian Myrup Hansen