Samfund

Computerspil mindsker antallet af arbejdsulykker

Udvikler bag computerspil håber, at de gode resultater kan inspirere andre byggepladser.

På byggepladsen i Gødstrup har man bragt antallet af arbejdsulykker langt ned under landsgennemsnittet.

Det har man gjort ved hjælp af et computerspil. Her skal alle, der arbejder på byggeriet af et supersygehus, opleve byggepladsen i 3D, inden de begynder arbejdet. Det skal hjælpe med at undgå eventuelle arbejdsulykker.

Når man først kommer i gang, så er det i orden. Det er godt lavet

John Holm, arbejder på byggepladsen i Gødstrup

I computerspillet skal arbejderne gennem den simulerede byggeplads udpege farlige situationer. Og det har skabt interesse blandt de ansatte.

- Når man først kommer i gang, så er det i orden. Det er godt lavet. Samtidig er det også nemmere, at man kan se og høre information i stedet for at skulle læse en masse, siger John Holm, der arbejder på byggepladsen.

Arbejdsulykker er mere end halveret

Ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll er udvikleren bag spillet. Den virtuelle byggeplads har ændret læringsprocessen for arbejderne på byggepladsen.

De skal i stedet for en fire timer lang mundtlig briefing omkring byggepladsen nu være opmærksomme på eventuelle ulykker på opføringen af supersygehuset i Gødstrup ved hjælp af computerspillet.

Effekten kan ses på statistikkerne.

I gennemsnit er der 12,7 arbejdsulykker på én million timer, men på byggepladsen i Gødstrup er man nede på 5,3 arbejdsulykker.

Tager arbejdernes forslag til efterretning

Derudover tager Rambøll også arbejdernes erfaringer og ideer til efterretning, hvis de har forslag til, hvordan man kan forbedre sikkerheden på byggepladsen.

- Når de (arbejderne, red.) opdager, at vi tager det alvorligt og bruger deres løsningsforslag til at forbedre hele byggeriet - også inden for arbejdsmiljøet - så er gevinsten hjemme, siger Åge Staghøj, der har udviklet 3D-spillet.

Åge Staghøj håber, at de gode resultater kan inspirere andre byggepladser i Danmark.

- Det meste af det her kan gennemføres på andre store og små byggepladser med meget få forandringer, fortæller Åge Staghøj.