Stor dansk undersøgelse: Vigtigt at snakke med babyer
Undersøgelse af 25.000 danske babyer slår fast, at selv helt små babyer lærer, når man taler og pludrer til dem.
Tre uger gamle Sofie kan ikke tale og kan ikke nødvendigvis forstå alle de ord, som hendes mor siger til hende.
Men hun kan lave de første lyde. Og hun kan følge opmærksomt med i sin mors snakken og få en masse ud af både lyde og tonefald.
I Vejle var sundhedsplejerske Karin Elkjær i dag på rutinebesøg hos Nete Arentoft, der er lærer og mor til tre, for at se til den nyfødte Sofie.
Og de to kvinder er ikke i tvivl om, at babysnakken er vigtig – sådan som en stor dansk undersøgelse nu har slået fast.
Den gamle sandhed om, at det er vigtigt for spædbørns sproglige udvikling, at deres forældre pludrer og snakker med dem fra de er helt nyfødte, er blevet efterprøvet i en meget stor dansk undersøgelse af 25.000 spædbørn. De 25.000 spædbørn er 40 procent af alle de børn, der blev født i Danmark i 2015.
- Babysnak er vigtigt, fordi barnet kommunikerer, lige fra det bliver født, siger projektleder Anette Johansen fra Statens Institut for Folkesundhed, der har stået bag undersøgelsen.
Undersøgelsen af børnenes sproglige udvikling viser, at omkring hver tyvende af de undersøgte børn får en eller anden form for sproglige vanskeligheder senere.
- Det er jo vigtigt, at man forebygger tidligt, så de kommer til at udvikle sig sprogligt senere som de skal, siger Anette Johansen.
Forskellige tonefald
Sundhedsplejerske Karin Elkjær og den nybagte mor Nete Arentoft er helt enige:
- Det betyder rigtig meget for sprogudviklingen, at hun hører rigtig mange ord og rigtig mange forskellige tonefald. Man understøtter barnets følelsesmæssige tilstand med de små lyde, som barnet så gengiver, siger Karin Elkjær.
- Det er jo den måde deres sprog udvikles på. At de så småt skal begynde og pludre og snakke og genkende mor og også efterabe, efterligne hvad det er jeg gør, siger Nete Arentoft.