Samfund

Statsrevisorerne: Vores rapport blev 'upassende' behandlet af statsministeren

Statsrevisorerne overvejer at klage over, at statsministeren måske brugte et ufærdigt udkast af rapport om fiskekvoter over for Esben Lunde Larsen.

Da statsrevisorerne onsdag offentliggjorde Rigsrevisionens meget alvorlige kritik af embedsmændene i Fødevareministeriet, var der også kritik af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), kalder det ’upassende’ af statsministeren, at han tidligere på måneden fjernede fiskeriområdet fra Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen på baggrund af et udkast til Rigsrevisionens rapport.

Der var tale om et ufærdigt udkast, som Rigsrevisionen havde sendt til regeringen for at få rettet eventuelle faktuelle fejl.

Peder Larsen medgiver "at man kunne have den mistanke", at statsminister Lars Løkke Rasmussen skyndte sig at tage fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen for at beskytte ham mod den alvorlige kritik, som, man kunne se, var på vej fra statsrevisorerne.

- Vi mener, han burde have afventet, at beretningen kom i sin endelige udgave. Hvis han havde behov for at tage det område fra Esben Lunde Larsen, så burde han have fundet andre og bedre argumenter end det her. Det er manglende respekt fra statsministerens side både over for Rigsrevisionen og Statsrevisionen. Det er vi selvfølgelig ikke særligt begejstrede for, siger Peder Larsen.

Respekter de uskrevne regler

- Der er sendt et høringsudkast. Og det er også i statsrevisorernes interesse, at Rigsrevisionen sørger for, at de bliver hørt inden, så der ikke kommer faktuelt forkerte oplysninger i beretningen. Men det er jo ikke meningen, at det skal bruges i den sammenhæng, forklarer han.

Statsrevisorerne vil nu diskutere, om de skal bede Folketingets præsidium påtale sagen over for statsministeren.

- En klage kunne være en opfordring til, at statsministeren respekterer de uskrevne regler, der er, som statsrevisorernes formand udtrykker det.