Denne pille kan udrydde hiv - men 'myndighederne er ikke vågnet op'
- Det er virkelig svært at sige, hvorfor PrEP ikke er blevet indført i Danmark endnu.
En blå pille på størrelse med en panodil kan på længere sigt udrydde virussen hiv.
Men de danske politikere har endnu ikke taget stilling til, om pillen må distribueres i landet.
Det mener professor ved Aarhus Universitet Lars Østergaard er problematisk.
- PrEP burde indføres i Danmark. Det er virkelig svært at sige, hvorfor PrEP ikke er blevet indført i Danmark endnu. Det virker på mig, som om myndighederne ikke er vågnet op endnu, siger professor ved Aarhus Universitet og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard til TV 2.
Tirsdag begyndte Copenhagen Pride-ugen i København, og i den forbindelse inviterede 'Go' morgen Danmark' Lars Østergaard i studiet til en snak om den lovende pille.
Pillen er allerede indført i England, Sverige og Norge og er præventiv. Det betyder, at den gives til folk, som endnu ikke er syge, men som er udsatte.
For eksempel nøje udvalgte personer i det homoseksuelle miljø, som selv vurderer, at de er i risikogruppen.
Hvert år smittes omkring 100 personer med hiv i Danmark, og det er disse nye tilfælde, som PrEP vil kunne modvirke.
Sådan fungerer pillen
Og AIDS-Fondet er enig med Lars Østergaard i, at de danske myndigheder hurtigst muligt skal indføre pillen. Hvis de ikke gør det, kan der være konsekvenser.
- I dag skal folk til udlandet efter medicinen eller importere den selv. Det vil sige, at det foregår uden for de danske sundhedsmyndigheders kontrol. Det er selvsagt ikke hensigtsmæssigt, siger Sune Buch Segal, der er kommunikationschef hos AIDS-Fondet.
Det, som pillen gør, er, at den lægger sig som et skjold rundt om cellernes kerne, således, at hvis hiv-virussen forsøger at trænge ind i kernen, vil det ikke være muligt.
- PrEP har to funktioner. For det første vil folk undgå smitte, når de tager pillen, og for det andet vil de derigennem også undgå at smitte andre, siger Lars Østergaard.
Myndighederne har ikke taget stilling
Pillen er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til distribution på landets hospitaler, men de kan ikke give pillen præventivt til folk - for det har politikerne ikke sat penge af til.
- Det er ikke noget, vi mener, at hospitalerne skal tage stilling til. Det kræver en overordnet politisk stillingtagen, når man skal tilbyde medicin til ikke-syge mennesker, siger Steen Werner Hansen, der er formand for Region Hovedstadens lægemiddelkomité og vicedirektør på Herlev Hospital.
Beslutningen om brug af produktet ligger altså hos politikerne.
At de ikke prioriterer at finansiere produktet forstår eksperterne dog ikke, for produktet har en påviselig virkning på antallet af hiv-smittede:
- Produktet er indiskutabelt godt. I England er antallet af nysmittede faldet med 50 procent i de områder, hvor pillen er indført, siger Lars Østergaard og fortsætter:
- Norge indførte pillen i september 2016, og jeg vurderer, at Danmark med pillen har mulighed for at tage et langt skridt i retning af at udrydde hiv, men myndighederne har endnu ikke taget stilling til, om vi skal indføre den i Danmark.
Og AIDS-Fondet bakker op.
- WHO har jo anbefalet Truvada (medicin til dem der allered har hiv red.) som hiv-forebyggelse siden 2015, fortæller Sune Buch Segal.
Prisen for PrEP
En PrEP-behandling kan koste op mod 50.000 kroner om året per patient, hvilket i starten af 2016 fik daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at afvise præparatet og henvise til kondomer.
Venstra nuværende sundhedsordfører er mere åben, men stadig tilbageholdende:
- Kondom er et super godt og billigt valg blandt andet i forhold til at forebygge smitte af seksuelt overførte sygdomme. I Venstre er vi opmærksomme på, at der kan være fordele ved at tilbyde PrEP, men det er også en meget dyr forebyggelsesløsning - set i forhold til for eksempel kondomet, siger Jane Heitmann og fortsætter:
- Skulle der være et bredt politisk ønske om at finde økonomiske midler til PrEP, så er vi i Venstre helt åbne for en diskussion,
Alternativt ser meget positivt på indførslen af PrEP. Det fortæller partiets LGBTQIA-ordfører, Rasmus Nordqvist:
- Det, der står i vejen for PrEP, er en politisk beslutning. Vil vi gøre brug af PrEP eller ej? Hos Alternativet håber vi på, at kunne finde opbakning hos de andre partier til dette i efteråret, siger han.
Synes du, at PrEP skal tilbydes præventivt i Danmark? Stem nedenfor.