Samfund

Bandekonflikten ændrer hverdagen på Nørrebro

Både hjemmeplejen og byggeleder ifører ansatte veste, der skal gøre det sikrere for medarbejderne at færdes på Nørrebro.

På hjemmeplejens kontor i Københavns Nordvestkvarter har man været på lageret og finde kassen med sikkerhedsveste frem.

Sommerens bandekonflikt og mange skudepisoder på Nørrebro og i Nordvest har gjort det så utrygt for de hjemmeplejere, der kører på hjemmebesøg i kvartererne, at der skal gøres alt, hvad der er muligt, for at øge trygheden.

På vestene, der er beregnet til ’katastrofeberedskab, bandebegivenheder eller lignende’, står der ’Hjemmepleje’ på ryggen, så ingen kan være i tvivl.

Og vestene er kun et af de tiltag, som hjemmeplejen har iværksat for at passe på medarbejderne, der bevæger sig rundt i de udsatte kvarterer på alle tider af døgnet.

- Normalt kører vi alle de korte ture på cykel. Der siger jeg nu til mine medarbejdere, at de kan tage bilen, og at de kan være to i bilerne i stedet for en. Og så skal de være synlige med deres kitler, ID-kort og veste, så folk kan se, at vi er på arbejde, fortæller Helle Christiansen, der er centerchef i hjemmeplejecenter Nord.

Synlige veste til bygningsarbejdere

Tæt ved Den Røde Plads på Nørrebro, hvor der den seneste tid har fundet hele to skudepisoder sted, ligger en byggeplads.

Her har byggeleder Erjon Abazi ligeledes ændret en smule i hverdagen for sine medarbejdere. Synligheden for byggearbejderne, der arbejder i det skudplagede område, skal øges forklarer han:

- Vi har allesammen fået ny veste, så man lettere kan se, hvem vi er for dermed at undgå misforståelser, siger Erjon Abazi til TV 2.

Som følge af utrygheden over de mange skyderier på det seneste på Nørrebro har flere beboere ændret hverdagens rutiner. Video: Hans-Henrik Busk Stie

Ændrer hverdagsrutiner

En lokal beboer på Nørrebro har ligeledes taget konsekvensen af den versererende bandekonflikt.

Den studerende, Mona El Ghaoui, har ændret nogle af sine hverdagsrutiner som følge af utrygheden over de mange skyderier i området på det seneste, fortæller hun til TV 2:

- Jeg kører ikke så meget rundt her på Nørrebro længere, men tager i stedet en omvej, siger hun.

- Der sker mest om aftenen. Det er bedst ikke at være ude om aftenen, så nu træner jeg imellem klokken 17 til 19 i stedet for klokken 23, forklarer hun til TV 2.

Er her for at hjælpe

Helle Christiansen, centerchef i hjemmeplejecenter Nord, fortæller desuden, at kommunens SSP-medarbejdere har påtaget sig at forklare deres kontakter i miljøet, at det er vigtigt, at hjemmeplejerne kan få lov til at passe deres arbejde.

- De unge skal vide, at vi er på arbejde, og at vi er ude og hjælpe - også ude at hjælpe deres egne bedsteforældre, forklarer Helle Christensen.

Helle Christensen, centerchef i hjemmeplejen i København

Hun fortæller, at det i løbet af weekenden er sket fire-fem gange, at hendes medarbejdere har valgt at ’trække sig’ af sikkerhedsgrunde og har opgivet at gennemføre et planlagt hjemmeplejebesøg.

- Det har vi stor forståelse for. Man går i det hele tiden, ser grupperingerne og mærker stemningen, også blandt beboerne. Alle er utrygge, og det smitter. Fordi skyderierne har været så massive, som de har, så ved man jo ikke, hvor det foregår, og hvornår det foregår. Og om man kan komme på tværs for en kugle, der ikke var beregnet for én selv.

- Så vi siger til vores medarbejdere: Brug jeres øjne og ører, observer og vurder og mærk efter nede i maven, om det er utrygt. Hvis det er, så træk jer fra området, siger Helle Christensen.

Nogle besøg kan vente

Når det bliver nødvendigt at ’trække sig’, så vurderer medarbejdere og ledelse sammen, om det skal gennemføres på en anden måde, eller om det er forsvarligt at udsætte det.

- Hvis vi vurderer, at det er fagligt forsvarligt at udsætte det til for eksempel næste formiddag, så ringer vi ud og aftaler det. Borgerne har heldigvis haft stor forståelse for det, når det er sket, fortæller hun.

Københavns Politi har i forbindelse med bandekonflikten tirsdag ransaget ni banderelaterede adresser. Målet med ransagningerne var sikre beviser for de ledende bandemedlemmers roller ved de mange skyderier og overfald i København.

Ingen fund af våben

Under tirsdagens omfattende aktion fandt politiet stik- og slagvåben, et mindre pengebeløb, kokain og hash, oplyser Københavns Politi tirsdag aften.

Politiet fandt desuden en række effekter, som vil indgå i den videre efterforskning af de ledende bandemedlemmers rolle og ansvar i de aktuelle konflikter, meddeler politiet. 

- De ledende bandemedlemmer ved godt, at vi ånder dem i nakken, og at vi har visiteret flere end 500 gange i deres nærområde, så vi fandt ikke skydevåben i dag. Men for den fortsatte efterforskning var det en givtig formiddag, oplyser politiinspektør Torben Svarrer, Københavns Politi.

OVERBLIK: Skyderier i København

 1. 2017

  1. En person ramt af skud ved højlys dag i København

   Der var torsdag eftermiddag skyderi ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   En 22-årig mand blev ramt af skud og afgik senere ved døden, oplyser Københavns Politi. Afdøde var kendt af politiet, og skyderiet er banderelateret. 

  2. 25-årig ramt af skud i København

   En person blev onsdag aften ramt af skud i Griffenfeldsgade på Nørrebro i København.

   Politiet tilføjer, at personen er uden for livsfare.

   - Det var en 25-årig mand, der blev ramt af skud onsdag aften på Nørrebro i København, og han har banderelationer, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer.

  3. 20-årig død efter skudepisode

   En 20-årig mand rammes af skud i Tingbjerg. Manden bliver fragtet på hospitalet i kritisk tilstand. Han afgår senere ved døden. Politiet oplyser, at det er banderelateret. 

  4. En dræbt og flere såret af skud

   Flere personer med relation til bandemiljøet blev skudt på Tagensvej på ydre Nørrebro i København. En er afgået ved døden, en er hårdt såret, mens den sidste er lettere tilskadekommen.

  5. To personer ramt af skud i Emdrup

   To personer kom lettere tilskade efter et skyderi ved Emdrup Torv aften. Politiet var massivt tilstede på Emdrupvej en stor del af tirsdag aften og natten til onsdag, og man efterforsker skyderiet som banderelateret.

  6. Skud ved Emdrup Torv

   En mørk personbil med smadret bagrude dukkede sent tirsdag aften op på Herlev Hospital. Politiet formoder, at den er fra aftenens skudepisode på Emdrup Torv, hvor mindst to personer er kommet til skade.

   Flere personer bringes til behandling på Herlev Hospital efter et skyderi på Emdrupvej. Samtidig er en sort Mercedes blevet parkeret foran Herlev Hospital. Bilens bagrude er ødelagt af skudhuller. 

  7. En person ramt af skud i Københavns Nordvestkvarter

   En person blev bragt på hospitalet efter at være blevet ramt af skud på Tomsgårdsvej natten til lørdag. To personer flygtede fra stedet henholdsvis på cykel og til fods. Den skudramte - en 21-årig mand - overlevede skudattentatet.

  8. Civil politibil ramt af skud

   En civil politibil fra Københavns Politi blev ramt af flere skud på Nørrebro i København. Senere på aftenen var politiet massivt til stede på Strødamsvej på Østerbro i København i forbindelse med skudsagen. 

   Ingen personer blev ramt ved skudepisoden, men der sad to betjente i bilen, oplyser vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Rasmus Bernt Skovsgaard.

  9. Politiet finder patronhylster efter skyderi i Nordvestkvarteret

   Politiet på gerningsstedet.

   Politiet får anmeldelse om, at der er affyret to til tre skud i på Jacob Lindbergsvej i Københavns Nordvestkvarter. Politiet finder et patronhylster, men ingen personer blev ramt.

  10. Kvinde skudt på Nørrebro

   En 26-årig mand bliver anholdt for to skudepisoder. Først bliver der skudt efter en tilfældig mand på Heimdalsgade, mens en tilfældig kvinde senere bliver ramt af skud ved Den Røde Plads. Ved denne episode bliver en mand også strejfet af skud. Begge overlever.

   Den 26-årige anholdte har tilknytning til bandemiljøet omkring Blågårdsgade.

  11. 21-årig ramt af skud i Brøndby Strand

   En 21-årig mand er uden for livsfare, efter han natten til søndag blev ramt af skud på en parkeringsplads ved Strandporten i Brøndby Strand. Det har endnu ikke været muligt at fastslå, om skyderiet er banderelateret.

  12. 20-årig mand ramt af skud på Amager

   En 20-årig mand blev tirsdag aften den 15. august ramt af skud på Holmbladsgade på Amager.

   En 20-årig mand bliver tirsdag aften den 15. august ramt af tre skud i en banderelateret skudepisode på Holmbladsgade på Amager.

   Tre formodede gerningsmænd bliver senere på aftenen anholdt af politiet efter en biljagt, som ender i et industriområde i Vallensbæk.

   Den 20-årige mand meldes onsdag den 16. august uden for livsfare.

    

  13. Tilfældig igen ramt af skud på åben gade i København

   Ved Heimdalsgade på Nørrebro blev en tilfældig 39-årig mand ramt i benet af skud søndag nat.

   To personer kom kørende på en knallert forbi en gruppe mænd.

   Knallerten stoppede op og sigtede med en pistollignende genstand mod en afrikansk mand i gruppen.

   Mandens tilstand er fortsat kritisk. 

  14. To personer ramt af skud på Nørrebro nær Den Røde Plads

   To personer blev skudt ved Den Røde Plads sent lørdag aften.

   Sent lørdag aften fandt et skyderi sted ved Den Røde Plads på Nørrebrogade i København. 

   To personer blev ramt. Efterfølgende blev de to personer kørt på hospitalet, hvor de blev vurderet som uden for livsfare. 

  15. Skyderi i Københavns Nordvestkvarter

   Klokken 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om et skyderi ved Birkedommervej og Tomgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter. 

   Politiet havde eftersat mod Lyngby, men mistede bilen da den kørte for hasarderet. 

   Kort før midnat oplyste politiet, at ingen var blevet ramt ved episoden.

  16. Tre skud på én aften

   Københavns Politi er rykket ud til Tingbjerg for at undersøge anmeldelser om skud.

   Torsdag aften bliver der skudt hele tre steder i København.

   Et af skyderierne sker i Nordvest, hvor en tilsyneladende tilfældig 27-årig mand var i skudlinjen. Kun mandens knallert bliver dog ramt.

   De to andre skudepisoder torsdag skete i Tingbjerg og i Korsgade på Nørrebro.

  17. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Arkivfoto

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

  18. Vildfaren kugle ender i sofa

   En vildfaren kugle ender i en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade, mens en person var til stede i lejligheden. Personen har ingen banderelationer, og politiet mener, at det var tilfældigt, at netop denne lejlighed blev beskudt.

  19. 19-årig ramt af skud

   Skyderi på Mimersgade på Nørrebro natten til lørdag.

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  20. En 17-årig dreng ramt af skud

   Politiet har afspærret et område i Tingbjerg.

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  21. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  22. 24-årig ramt af skud

   Politi på stedet, hvor en person onsdag 2. august 2017 blev ramt af skud i København.

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  23. Mand ramt af skud

   Politiet har afspærret Nørrebrogade efter skyderi.

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  24. Skud affyret

   Politiet er massivt til stede ved Mjølnerparken på Nørrebro, hvor der fredag aften er blevet affyret skud.

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  25. 26-årig mand ramt af skud

   Tirsdag blev der affyret skud fra en bil på Rovsinggade på Østerbro i København.

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  26. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  27. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  28. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  29. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

Københavns Politi oplyser, at der har været 38 skudepisoder, hvor 24 er ramt, og tre er døde i hovedstadsområdet siden 12. juni.

Kilde: Københavns Politi