Sunket ubåd er verdens største privatbyggede - og den eneste aktive i Danmark

Hvis nogen siger noget er umuligt, vil ejeren af Nautilus, Peter Madsen, bevise, det kan lade sig gøre.

Det var en helt speciel privatbygget ubåd, der sank fredag - og opfinderen Peter Madsen, der har bygget den, er typen, der vil vise folk, at det umulige kan lade sig gøre.

- Det er verdens største privatbyggede ubåd. Normalt er der tre personer til at betjene en ubåd af den type, men det er jo lige som et fly, hvor der i virkeligheden kun er én pilot, der flyver, selv om der er to piloter, siger Søren Nørby, ubådsekspert og marinehistoriker ved Flådeakademiet, til TV 2.

Han har dog ikke selv været ombord på Nautilus, som er Danmarks eneste aktive ubåd - det danske forsvar sagde farvel til de sidste ubåde i november 2004.

- Så det er heldigt, den er blevet fundet. For hvis den var sunket i Øresund, havde det været svært at finde den, siger Søren Nørby.

Peter Madsen er, udover at have bygget ubåden, også kendt som Raket-Madsen; manden der arbejder på at gøre NASA kunsten efter, bygge en raket og sende sig selv ud i rummet i den.

Nu er han sigtet for drab på den 30-årige svenske kvinde, der som journalist var ombord på ubåden.

- Jeg kender ham kun perifert. Men han er typen, der kun synes, tingene er spændende, hvis andre siger, de er umulige. Hvis det er let, er der jo nok andre, der har gjort det, siger Søren Nørby.

Men det er dog ikke første gang, at Peter Madsen er endt i en farlig situation med en af sine ubåde.

Tidligere har han og hans kammerat Jens D. Falkenberg siddet fast på bunden af Øresund under en sejltur med ubåden Kraka - en anden og mindre ubåd, som de to havde bygget.

- Vi var ude at sejle en tur, og var dykket ned på omkring 10-15 meter vand. Her sejlede vi omkring én meter over bunden. Lige pludselig mærkedes det som om, vi var sejlet ind i noget, og båden gik i stå, fortæller Jens D. Falkenberg til TV 2.

Mange kender ham som Raket-Madsen - Opfinder-iværksætteren med stor interesse for raketter og ubåde. Video: Anne Brandbjerg

Hang fast i kraftigt tov

Da de to kiggede ud af ubådens koøje kunne de se, at ubåden hang fest i et meget kraftigt tov, som lå hen over bunden.

- Men heldigvis bevægede båden sig lidt på grund af strømforholdene, og det lykkedes os at blæse tankene i båden op, så vi kom op til overfladen igen, siger Jens D. Falkenberg, som tilføjer, at hele oplevelsen varede omkring 15 minutter.