Hvem er ubådsejeren, der nu er sigtet for uagtsomt manddrab?

Journalist Thomas Djursing har skrevet en bog om Peter Madsen, der nu sidder varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab på en 30-årig svensk kvinde.

Denne artikel er blevet opdateret, efter sigtelsen mod Peter Madsen blev læst op i Københavns Byret lørdag eftermiddag. Her valgte dommeren at varetægtsfængsle Peter Madsen for uagtsomt manddrab - og ikke drab, som anklagemyndigheden ellers havde sigtet ham for.

En mand, hvor målet helliger midlet, og hvor alt må vige for projektet.

En kærlig person, der tænker meget på andre mennesker.

Sådan lyder to umiddelbart modsætningsfyldte beskrivelser af den nu drabssigtede opfinder, Peter Madsen, 46.

Begge beskrivelser kommer fra journalist Thomas Djursing, forfatter til "Raket-Madsen", en bog om manden bag verdens største privatbyggede ubåd og et dansk rumprojekt, hvor den danske opfinder vil sendes ud i rummet i sin egen raket.

Thomas Djursing beskriver et dedikeret menneske, der er totalt optaget af sine meget ambitiøse og tilsyneladende umulige projekter, hvad end det er at bygge en ubåd eller en rumraket.

- Han har efterladt mange personer i sit kølvand, som han er blevet dødeligt uvenner med, men han har også fået mange med, som er taknemmelige for fantastiske oplevelser sammen med ham, siger Thomas Djursing.

Peter Madsen. Arkivfoto taget i 2004.
Peter Madsen. Arkivfoto taget i 2004. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Danmark

I arresten

Nu sidder den 46-årige opfinder i en celle i arresten efter et vanvittigt døgn.

Ubåden "Nautilus" stævnede torsdag aften ved 19-tiden ud fra Refshaleøen i København. Om bord var to personer - en 30-årig svenskfødt kvinde, der arbejder som journalist, og den danske ejer.

Men kvinden vendte aldrig hjem, og hun blev derfor meldt savnet af hendes svenske kæreste natten til fredag. Fra morgenstunden blev der iværksat en større eftersøgnings- og redningsaktion, og omkring klokken 10.30 fredag blev ubåden fundet i Køge Bugt.

Peter Madsen blev reddet op af vandet under en dramatisk redningsaktion, hvor ubåden sank kort tid efter. Men kvinden var ifølge Peter Madsen ikke længere om bord. Nu er opfinderen sigtet for drab, og lørdag blev han varetægtsfængslet i 24 dage. Dommeren fandt, at der var "begrundet mistanke om uagtsomt manddrab".

Chok og vantro

Drabssigtelsen har skabt chok og vantro hos Peter Madsens venner.

- Jeg tror ikke et øjeblik på, han har gjort det her, siger en af dem, Christin Alice Holt, til TV 2.

- Der er ikke nogen tvivl om, at alle os mennesker på rumlaboratoriet, som går sammen med Peter, er dybt rystede, siger Christoffer Meyer til Ritzau. Han er af Peter Madsens medarbejdere på Raket-Madsens Raketlaboratorium, hvor rumprojektet har til huse.

Også Thomas Djursing har svært ved at tro på, der er hold i drabssigtelsen.

- Jeg er måske ikke så forbavset over, at han er blevet sigtet. Men der er meget langt fra en sigtelse til en dom, og det vil være dybt chokerende for mig, og alt hvad jeg kender til ham, hvis han har gjort det, siger Thomas Djursing.

Opvækst med gammel far

Han fortæller i bogen "Raket-Madsen" om Peter Madsens helt specielle barndom, hvor han voksede op med sin meget gamle far.

- Hans far var optaget af begivenheder som Titanics forlis, og den verden tog Peter til sig, fortæller Thomas Djursing.

Peter Madsens verden blev en verden, hvor hverdagen måtte indrette sig efter de store projekter, som at bygge ubåde eller en rumraket.

- Da han byggede sin første ubåd, boede han i et års tid på gulvet i et værkførerlokale dér, hvor han byggede ubåden - for at spare omkostninger. Han har altid sagt, han lever efter en "krigsøkonomi", siger Thomas Djursing.

- Han er typen, der kun synes, tingene er spændende, hvis andre siger, de er umulige. Hvis det er let, er der jo nok andre, der har gjort det, siger Søren Nørby, ubådsekspert og marinehistoriker ved Flådeakademiet, til TV 2. Han understreger dog, at han kun kender Peter Madsen perifert.

Kontant omgangsform

Thomas Djursing fortæller, at Peter Madsen kan have en meget kontant omgangsform.

- Han har en udfordring i forhold til at samarbejde med andre. Han har en meget militæragtig indstilling, siger han. 

Men Thomas Djursing beskriver også en person, der trods den kompromisløse dedikation til projekterne, også har en blød, kunsterisk side.

- Han er en meget kærlig person, som tænker på andre. Han har en lyrisk side, og han er meget optaget af kunst. Han færdes en del i kunstnermiljøer, siger Thomas Djursing.

Han fortæller også, at selv om Peter Madsen kun har få nære venner i sit liv, er der plads til kærligheden. Han er gift, men har ingen børn.

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag
Torsdag den 10. august omkring klokken 19.00
Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn
Et fotografi af ubåden 'Nautilus' med Peter Madsen og den forsvundne svenske journalist om bord - taget få timer inden, kvinden blev meldt savnet af sin kæreste. Frederik Brandstrup / TV 2
Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.
Fredag den 11. august klokken 03.39
Kvinde meldes savnet
Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.
Fredag den 11. august tidligt morgen
Stor eftersøgning iværksættes
Forsvaret leder efter ubåden "Nautilus", som har været forsvundet siden torsdag aften. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.
Fredag den 11. august kl. 9.54
Internationale medier skriver om sagen
Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland
Fredag den 11. august kl. 10.30
Ubåden bliver fundet
Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.
Fredag den 11. august kl. 11.00
Ubåden synker - ejer reddes i land
Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.
Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.
Fredag den 11. august kl. 11.20
Peter Madsen eskorteres væk
Peter Madsen taler fredag med politiet, efter hans ubåd fredag blev meldt savnet. TV 2
Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.
Fredag den 11. august kl. 13.04
Kvinde bekræftes savnet
Den svenske journalist, Kim Wall. Tom Wall / Scanpix Denmark
Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.
Fredag den 11. august kl. 13.26
Dykkere skal undersøge ubåd
. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark
Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.
Fredag den 11. august kl. 17.44
Peter Madsen sigtes for drab
Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.
Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.
Lørdag den 12. august kl. 10
Bjærgningen af ubåden begynder
Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.
Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.
Lørdag den 12. august kl. 15
Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør
Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.
Lørdag 12. august kl. 16.45
Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse
Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.
Søndag den 13. august kl. 02.30
Ubåden kommer i land
Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.
Søndag den 13. august kl. 9.45
Politiet går om bord
Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.
Søndag den 13. august kl.11.30
Ingen personer fundet i ubåd
På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.
Søndag den 13. august
Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde
Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.
Mandag den 14. august
Eftersøgning fortsætter i flere dage
Enheder fra den svenske Søredningstjeneste leder efter liget af den svenske journalist Kim Wall i farvandet mellem Barsebäck og Landskrona d. 15. august 2017 50090 Johan Nilsson/TT / Scanpix Denmark
I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.
Mandag den 21. august kl. 09.56
Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet
Et af de sidste billeder af Kim Wall ombord på Nautilus Ritzau
Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 
Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.
Mandag den 21. august kl. 15.41
Politi finder lig af kvinde i vandet
Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter
Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.
Mandag den 21. august kl. 20.30
Kvindelig mangler hoved, arme og ben
Kvindeliget fundet på amager er en torso.
- Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 
Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 
Tirsdag den 22. august kl. 16
Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret
Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.
- Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.
Onsdag den 23. august kl. 6.55
DNA-match mellem torso og Kim Wall
Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 
Torsdag den 24. august kl.10.24
Politiet efterlyser Kim Walls tøj
Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.
- Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.
Tirsdag den 3. oktober kl.16.00
Politiet fremlægger nye beviser
Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.
- Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.
Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.
Lørdag den 7. oktober
Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben
Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.
Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde
- Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.
Torsdag den 12. oktober
Sav fundet i Køge Bugt
Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.
Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.
Mandag den 30. oktober
Peter Madsen ændrer forklaring
Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.
Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.
Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.
Tirsdag den 21. november
Dykkere finder en arm i Øresund
Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.
Politiet har ikke yderligere oplysninger.