Samfund

Dansk ø dropper plastikposer

Det lokale handelsliv går sammen om at beskytte naturen.

Plastikforurening af verdenshavene er et stigende problem. Det gør de nu noget ved på Møn, hvor det lokale handelsliv i Stege skifter plastikposerne ud med poser, der er lavet af naturmaterialer og som er biologisk nedbrydelige.

SuperBrugsen Lendemarke og 11 andre handlende er gået med i projektet med udlevering af foreløbig 25.000 nye poser, der er fremstillet af majs, oplyser DR Sjælland.

- Majsposerne er 100 procent biologisk nedbrydelige og er forsynet med "Plastik Nej Tak", siger Elly Nielsen, formand for Møn Handelsstandsforening, til DR Sjælland.

Beskytter naturen

Møn og de omkringliggende øer Bogø, Farø og Nyord blev i juni af Unesco udnævnt til Danmarks første biosfæreområde, og derfor er de handelsdrivende gået sammen om at beskytte naturen ved at sige farvel til plasticposen og goddag til majs-posen.

- Vi vil gerne gå forrest, og på den her måde kan vi som handelsdrivende gøre opmærksomme på, at Møn er et enestående naturområde, som vi alle sammen skal passe på, siger Elly Nielsen.

Plastik

Et direktiv, som Europaparlamentet vedtog sidste år, forpligtiger alle lande til, at de skal være nået ned på et forbrug per indbygger på 40 plastikposer om året inden 2025.

Plastik udgør 70 procent af affaldsforureningen i flere af de europæiske have.

Det er ikke kun Møn, der siger farvel til plastik. Discountkæden Lidl meddelte i sommer, at kædens danske butikker afskaffer plastikposer i løbet af 2018.