Samfund

Kronprins Frederik om sin fars beslutning: Jeg er ked af det

Ifølge kongehuset er prins Henriks beslutning om sin begravelse af nyere dato, og nu kommenterer hans ældste søn beslutningen.

Kronprins Frederik er relativt kortfattet i sin kommentar til, at hans forældre ikke skal begraves sammen. En beslutning hans far, prins Henrik, har truffet.

- Jeg har kun det at sige, at jeg er rigtig ked af min fars beslutning på rigtig mange områder. Mere kan der ikke siges om den her sag på nuværende tidspunkt, siger kronprins Frederik til de fremmødte journalister, da han torsdag deltog i et arrangement ved Aarhus Lystbådhavn i forbindelse med rejsegildet på det kommende internationale sejlsportcenter i byen.

- Viser, at kongehusmedlemmer er almindelige mennesker

Men selvom Kronprinsen giver udtryk for, at han altså er ærgerlig over sin fars beslutning, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke nødvendigvis, at man kan sige, at kronprins Frederik vælger side.

- Det er klart, at Kronprinsen er ked af denne her situation, det er jo aldrig sjovt for nogle mennesker, når forældrene er uenige, og slet ikke, når uenigheden bliver udstillet offentligt. Jeg synes mest af alt, at den udtalelse viser, at kongehuset medlemmer også bare er mennesker, siger han til TV 2.

Royale begravelser i Danmark

  • Man har begravet de fleste danske monarker og regentpar i Roskilde Domkirke siden 1400. 
  • I dag ligger der omkring 40 konger og dronninger begravet i kirken. 
  • Enkelte regenter og regentpar er ikke begravet sammen. Det gælder blandt andet Christian den 7. og hans hustru Caroline Mathilde. Hun blev nemlig sendt til Tyskland, da hendes affære med Johann Friedrich Struensee blev opdaget. 
  • Det er aldrig før sket, at kongehusmedlemmer har frabedt sig at blive begravet med deres ægtefæller. 

Kilder: Historiker Lars Hovbakke Sørensen og Roskildedomkirke.dk

Prins Henriks beslutning er af nyere dato

Også Kronprinsens bror, prins Joachim, har kommenteret sin fars beslutning tidligere.

- Det er, som alle har sagt, og som min mor også har sagt, noget, vi har vidst i et stykke tid, og som vi er indforståede med, forklarede han til Ekstra Bladet.

Præcis hvor længe kongefamilien har vidst, at prins Henrik ville bryde med en cirka 600 år gammel tradition og begraves et andet sted end sin hustru, dronning Margrethe, vil kongehuset ikke røbe. Men til TV 2 oplyser de, at prins Henriks beslutning er "af nyere dato".

Samtidig fastslår kongehuset overfor TV 2, at Prinsen ikke havde bedt om at blive begravet et andet sted end sin hustru, dengang man i 2010 offentliggjorde samarbejdet med kunstner Bjørn Nørgaard, der har skabt regentparrets gravmonument til 29 millioner kroner.

Kun én ting kan få prins Henrik til at ændre mening

Ifølge en udtalelse fra kongehuset skyldes prins Henriks beslutning, at han med sin titel af prins ikke føler sig ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle. Siden har prins Henrik selv udtalt til Se og Hør og Billed-Bladet, at det eneste, der kan ændre hans beslutning, er, at Dronningen giver ham titlen som kongegemal. 

- Jeg synes, at hvis hun vil have mig begravet med hende, at hun skal gøre mig til kongegemal. Færdig! Men jeg er ligeglad ... men enhver mand kan da ikke, hvis han ikke er ligeværdig med sin kone, blive begravet med hende. Det er umuligt, sagde han til Billed-Bladet.

Afstemning

Bør dronning Margrethe ændre Prinsens titel til kongegemal?