Samfund

Giftige æg nu også fundet i Danmark

Fødevarestyrelsen kan ej udelukke flere sager.

Den europæiske æggeskandale har ramt Danmark.

De 40 æg, der onsdag blev fundet hos en bager i Jylland, er inficeret med det giftige insektmiddel fipronil.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen over for TV 2.

- Vi kan bekræfte, at det er æg, der stammer fra en af de besætninger i Holland, som er blevet forurenet med insektbekæmpelsesmiddel, på grund af et firma i Holland, der har svindlet med sprøjtemidler, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Kühn Hove.

Flere sager kan opstå

Der er tale om kogte, pillede æg, som skulle være blevet brugt til sandwich.

Æggene er blevet blokeret og bliver returneret til den leverandør, der har leveret dem. Men Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at der kan komme flere sager i Danmark.

- Det parti æg, der kom ind, er et æggeprodukt (forarbejdet æg, red.), og der kan vi ikke udelukke, at der kommer tilsvarende sager senere i det her forløb, siger beredskabschef Nikolas Kühn Hove.

Danske æg er sikre

Men han forsikrer om, at danske æg er sikre at spise.

- De æg, man som forbruger kan købe i butikkerne, er primært fra Danmark, og dem er der ikke nogen fare ved, siger beredskabschef Nikolas Kühn Hove.

Insektmidlet fipronil bruges mod lus, lopper og mider. Men EU-regler forbyder brug af det direkte på dyr, der skal ende på middagsbordet.

I sidste uge kom det frem, at omkring 200 æggeproducenter i Holland og Belgien ulovligt har anvendt fipronil på æglæggende høns.

Europæisk skandale

En større fødevareskandale med giftholdige æg har den seneste tid ramt flere europæiske lande.

Millioner af æg er trukket tilbage fra butikshylderne i Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz og Sverige. Det er sket på grund af faren for, at de kan være inficeret med giftstoffet fipronil. Stoffet er potentielt skadeligt for mennesker.

I Holland er 300.000 høns blevet aflivet på grund af æggeskandalen, og der er frygt for, at millioner af høns må aflives.