Samfund

20 ton forurenede æg solgt i Danmark

Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at der vil dukke flere sager op med import af forurenede æg i Danmark.

20 ton forurenede æg er solgt i Danmark, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse torsdag.

Æggene, der er forurenet med insektmidlet fipronil, er blandt andet solgt til danske kantiner og catering, viser styrelsens fortsatte efterforskning i sagen.

Det er det danske firma Danæg Products, der har modtaget æggene fra en belgisk underleverandør.

- Prøver analyseret i Nederlandene viser spor af fipronil i æggene, dog ikke på et sundhedsskadeligt niveau. Fordi indholdet er ulovligt, skal Danæg Products trække æggene tilbage fra deres kunder, skriver Fødevarestyrelsen.

Fipronil bruges som middel mod lus, lopper og mider. Regler i EU forbyder brug af stoffet på dyr, der ender på middagsbordet, da det kan være skadeligt for mennesker.

Kan ikke udelukkes, at der er flere sager

Fødevarestyrelsen forventer ikke, at æggene "i større omfang er blevet solgt i danske detailhandelsbutikker". Men hos Fødevarestyrelsen tør man ikke udelukke, at flere vil blive fundet.

- Vi har identificeret de første partier, der er blevet sendt til Danmark. Jeg kan ikke garantere, at det er det sidste parti, siger Nikolas Kühn Hove, Beredskabschef i Fødevarestyrelsen, til TV 2.

Han understreger, at der er tale om en stor sag.

- Vi skal huske på, det er en meget stor efterforskning, der er i gang. 20 procent af de hollandske hønsebesætninger er ramt af denne her skandale, siger Nikolas Kühn Hove.

Beredskabschef for Fødevarestyrelsen vil ikke love, at de sidste forgiftede æg i Danmark er fundet.

Tidligere på ugen vurderede Fødevarestyrelsen, at de forgiftede æg næppe var havnet i Danmark, men den videre efterforskning i æggeskandalen viser nu, at noget andet er tilfældet.

- Fødevarestyrelsen følger fortsat sagen nøje, og kan ikke udelukke, at yderligere efterforskning vil afdække flere sager om import af æg eller produkter med æg med fipronil til Danmark, skriver Fødevarestyrelsen.

Æggene stammer oprindeligt fra Holland.

Tidligere torsdag kom det frem, at de hollandske myndigheder har anholdt to personer i forbindelse med efterforskningen af den store, europæiske fødevareskandale.

- Det relateres til to ledere i et selskab, som formodes at have brugt substansen (fipronil red.) i kyllingefarme, sagde en talskvinde ifølge Ritzau.

Ifølge en lang række medier er der tale om selskabet Chickfriend. Nyhedsbureauet Reuters har uden held forsøgt at få en kommentar fra firmaet.

Frygt for, at millioner af høns må aflives

Millioner af æg er trukket tilbage fra butikshylderne i Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz og Sverige på grund af skandalen.

I Holland er 300.000 høns blevet aflivet på grund af æggeskandalen, og der er frygt for, at yderligere millioner af høns må aflives.