PR-eksperter undres over håndteringen: Prins Henrik har brug for hjælp
Prins Henriks udtalelser vidner om en mand i en gigantisk eksistentiel krise, siger kommunikationsekspert.
Kongehuset er sat i en penibel situation efter prins Henriks seneste udtalelser, vurderer flere kommunikationseksperter.
For grundlæggende står man i en situation, der minder lidt om noget, man kan udsættes for som ledelse i større virksomheder, siger Frederik Preisler, som er kommunikationsekspert og partner i reklamebureauet Mensch til TV 2:
- Vi har jo dybest set at gøre med en medarbejder, der er utilfreds med sine ansættelsesforhold og sin stillingsbetegnelse. Og på den anden side er denne medarbejder også en mand, der synes, at hans kone har et federe job.
Nemt at komme med gode råd
Men Kongehuset er ikke en professionel virksomhed, og derfor mener Frederik Preisler også, at man skal passe på med at komme med for gode råd som kommunikationsekspert.
- Jeg tror, at det er vanvittigt kompliceret og svært at have med at gøre, for man kan jo ikke bare lægge en strengt professionel vinkel og sige, at man anskuer det iskoldt og sagligt, siger Frederik Preisler.
Selvom det ikke er første gang, at prins Henrik lufter kritik af sin rolle i det danske kongehus, så er de seneste udtalelser til Se & Hør alligevel meget opsigtsvækkende, mener Anna Thygesen fra WeDoCommunication.
- Jeg har aldrig set noget lignende, for på et eller andet tidspunkt stopper folk normalt med deres kritik, men det gør han jo ikke, siger hun.
Der gælder helt særlige regler
Når Prinsen på den måde udtaler, at Dronningen har gjort ham til "nar" og ikke giver ham "den respekt, som en almindelig kone skal give til sin ægtefælle", så kammer situationen over.
Der gælder nemlig særlige regler for personer i så højtstående stillinger i det dansk samfund, siger Kresten Schultz Jørgensen, som er kommunikationsekspert og stifter af LEAD Agency.
Når man er statsminister, dronning, minister eller prins, så er menneskets holdninger ikke vigtige for offentligheden. Stillingen er en funktion, og man er den funktion, mener han:
- I dette tilfælde er der en prins, der 100 procent forveksler sit privatliv med sin funktion. Han tror, det handler om, hvor han gerne vil begraves. Han tror, det handler om ligestilling. Han tror, det handler om ægteskabet. Men det gør det ikke. Han har giftet sig ind i en funktion, som han hænger på til sin dødsdag. Sådan er reglerne. Og derfor handler det ikke om, hvad man synes, siger Kresten Schultz Jørgensen.
Katten er ude af sækken
At kritikken er blevet gentaget over årene, gør ikke situationen nemmere at håndtere for Kongehuset. Men når gårsdagens udtalelser er så opsigtsvækkende, skyldes det ifølge Anna Thygesen, at prins Henrik placerer et ansvar for sin utilfredshed:
- Nu er katten helt ude af sækken. Han har i mange år været utilfreds og sagt det, men nu han har bare fået nok. Nu gider han ikke mere.
I sidste uge udtalte prins Henrik, at han ikke vil begraves med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke.
Til Se & Hør siger han nu, at der kun er én ting, der kan ændre den beslutning: At Dronningen giver ham titlen som kongegemal.
- Ligner en mand i gigantisk krise
Det største problem som kommunikationsrådgiver opstår, når man vitterligt ikke vil samarbejde eller holde op med at komme med kritik i offentligheden.
Kongehuset har efter prins Henriks udtalelser i Se & Hør valgt ikke at kommentere yderligere på sagen. Kommunikationsstrategien har ifølge Frederik Preisler været, at man har holdt sig til de tidligere officielle udmeldinger.
- At man så har den her situation med en, der tager sin egen vej, det kender man også fra virksomheder. Og det kan man sådan set ikke gøre noget ved, siger han.
Men når nu prins Henrik vælger ikke at holde sig tilbage, så bør han få hjælp, mener Kresten Schultz Jørgensen:
- Hvis man er monarkist og tror på forfatninger - og det skal prins Henrik jo - så handler det desværre ikke om, hvad han føler. Derfor er der kun en forklaring: Manden er i en gigantisk eksistentiel krise. Og der er der nogle mennesker, der må hjælpe ham.
Her bør pressen og befolkningen også være varsom med at lade prins Henrik komme til orde, mener han:
- Statsministeriet eller hoffet må hjælpe prins Henrik. Og hvis de ikke kan det, så synes jeg, at det danske samfund - både i medierne og på de sociale medier - bør give ham en timeout. Der er ingen grund til at filme folk på vej ned.
Det har onsdag morgen ikke været muligt for TV 2 at få kontakt til Kongehusets presseafdeling. I går sagde kommunikationsafdelingen, at man ikke havde kommentarer til Prinsens udtalelser.